Vijesti

“Euro NCAP Advanced” nagrada predana Mazdi na Frankfurt Motor Show-u

Na motor showu u Frankfurtu Mazdi predana cijenjena nagrada “Euro NCAP Advanced” za njezin inovativni sustav nadzora stražnjih mrtvih kuteva (RVM – Rear Vehicle Monitoring) u aktualnoj Mazdi3. NCAP je počeo nagrađivati proizvođače automobila koji predstavljaju nove sigurnosne tehnologije za koje se i znanstveno može dokazati da vožnju čine sigurnijom.

Sustav pomaže vozaču u izbjegavanju potencijalno opasnih situacija, pa čak sudara s drugim vozilima, pri prelasku u susjednu voznu traku ili pretjecanju. Dva senzora, ugrađeni sa svake strane stražnjeg odbojnika, konstantno detektiraju udaljenost do vozila u susjednim voznim trakama i njihovu brzinu. Pri brzinama višim od 60 km/h Mazdin sustav RVM upozorava vozača treptanjem lampice u bočnom retrovizoru da je neki automobil u mrtvom kutu ili će doći u to područje u sljedećih pet sekundi iz udaljenosti do 50 metara iza vozila. Ako vozač uključi pokazivač smjera sa strane s koje nadolazi vozilo, lampica počinje brzo treptati i oglašava se upozoravajući zvuk i tako javlja vozaču da nije sigurno promijeniti vozni trak. Sustav je konstruiran kako bi radio u svim vremenskim uvjetima i za prepoznavanje svih vrsta vozila, uključujući i motocikle.

Euro-NCAP nagradio je RVM u aktualnoj Mazdi3, no, ovisno o ponudi modela na pojedinom tržištu, Mazda ga nudi i u Mazdi5, Mazdi6 i Mazdi CX-7. Zajedno sa SKYACTIV tehnologijama bit će dostupan i u novom kompaktnom SUV-u CX-5 početkom sljedeće godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.