Vijesti

20 godina Volkswagena u Saskoj

Prije 20 godina, 20. svibnja 1990., alpin bijeli Polo s kosim stražnjim krajem i 1,3 litrenim motorom (40 kW) kao prvo vozilo s Volkswagenovim znakom napustio je pogon za montažu u Zwickauu. Do današnjeg dana u cijeli svijet iz Saske isporučeno je oko 3,6 milijuna vozila. Kao moderna proizvodna lokacija za proizvodnju modela Golf i Passat te kao proizvođač luksuznih karoserija, vozila i motora Volkswagen sa svojih otprilike 7.700 djelatnika u Zwickauu, Chemnitzu i Dresdenu slovi za najvećeg proizvođača automobila i vrlo značajnog poslodavca na istoku Njemačke.

Neposredno nakon otvaranja granice između dvije Njemačke Volkswagen AG je iskoristio svoje dugogodišnje poslovne odnose s automobilskom industrijom u Saskoj. Već 21. svibnja 1990. u novoizgrađenoj tvornici Trabanta u Moselu (današnji Zwickau) montirani su prvi primjerci VW Pola. Montaža Golfa započela je u veljači 1991. Kako bi se u Saskoj stvorilo konkurentno proizvodno okruženje, 12. prosinca 1990. formirana je tvrtka Volkswagen Sachsen GmbH. U sklopu ove tvrtke započela je modernizacija postojećih proizvodnih pogona i izgradnja nove tvornice u Moselu. S tvornicom za proizvodnju motora u Chemnitzu ovoj je tvrtki 1992. pridodan još jedan proizvodi pogon.

Između 1995. i 1997. godine Volkswagen je uložio dodatna sredstva u proširenje i daljnje fleksibiliziranje proizvodnje u Saskoj. Od tada Zwickau predstavlja proizvodnu lokaciju u kojoj se po potrebi proizvode modeli Golf i Passat. Osim toga od 2000. godine tu s trake silaze lakirane karoserije za modele Phaeton i Bentley Continental. Tvornica nadalje raspolaže centrima za proizvodnju nadogradnih aluminijskih dijelova i specijalnih vozila. U tvornici za proizvodnju motora u Chemnitzu 2000. odnosno 2005. godine započela je proizvodnja FSI odnosno TSI motora predviđenih ekskluzivno za potrebe Koncerna. Danas Volkswagen u Saskoj s dnevnim kapacitetom proizvodnje od oko 1.350 vozila i 3.000 motora predstavlja najvećeg proizvođača automobila u regiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.