Izdvojeno Vijesti

“208 protiv mina” prikupljeno 301.670 kuna

U Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu sinoć je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića održana završna svečanost projekta “208 protiv mina” kojeg su koordinirali Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Cilj projekta bio je prikupiti najmanje 120.000 kuna za razminiranje općine Jasenice u Zadarskoj županiji putem on line aukcije na Tportalu. Kupnjom unikatnog Peugeota 208 kojeg je oslikao mladi hrvatski umjetnik Zlatan Vehabović, INA d.d. donirala je 300.000 kuna, a zajedno s donacijama građana ukupno je prikupljeno 301.670 kuna.

Prof. dr. sc. Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, rekla je: ““Problem razminiranja hrvatskog teritorija je naš zajednički problem: institucija – vladinih i nevladinih, tvrtki – javnih i privatnih, građana – siromašnih, bogatih i onih između. U Hrvatskoj imamo znanja, sposobnosti i tehnologije potrebnih da razminiramo; trebamo poraditi na zakonskoj regulativi i na sustavu – i na tome radimo. Ono što nam nedostaje da završimo s ovom nesretnom pričom jest novac. Želim zahvaliti Francuskoj tvrtki Peugeot koja je donirala novi model svojeg vozila – Peugeot 208, Zlatanu Vahaboviću koji ga je oslikao i Bertrandu Delayeu koji je inicirao ovaj projekt. Zahvaljujem svim sudionicima, a posebno INA d.d. koja je izlicitirala 300.000,00 kuna za auto i omogućila uspjeh cjelokupne akcije. Zahvaliti moram i Vladi Sjedinjenih Američkih Država, čija će donacija, koja stiže preko fonda ITF, omogućiti da se taj iznos udvostruči. S ovom akcijom „otvaramo sezonu“ na javno-privatno partnerstvo u svrhu društveno korisnog djelovanja. U prijevodu: apeliramo na privatni sektor, tvrtke, kao i na pojedince koji su u mogućnosti da svojim angažmanom pomognu da se Hrvatska što prije oslobodi od mina. Zajedno, mi možemo osloboditi Hrvatsku od mina do 2019.!”

Tomislav Miletić, direktor tvrtke Peugeot Hrvatska, izjavio je: “Pomaganjem lokalnoj zajednici u zemljama u kojima djelujemo ulažemo izravno u izgradnju dugoročnih partnerskih odnosa, što smatramo svojom obvezom. U Hrvatskoj smo se odlučili za pomoć u razminiranju, jer smatramo da je u trenutnoj situaciji duboke gospodarske krize svaka pomoć dobrodošla, naročito kada znamo da je još uvijek oko 700 km2 hrvatskog teritorija pod minama. Zahvaljujem Uredu za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i francuskom veleposlanstvu na potpori i suradnji na ovom projektu, i naravno Ini. Zahvalio bih i HEP Opskrbi koja je također sudjelovala u aukciji i svim građanima koji su donirali svoj novac. Hvala i medijima koji su nam tijekom trajanja akcije pružili potporu u promociji ovog gorućeg problema kojeg ćemo svi zajedno, nadam se, u skoroj budućnosti riješiti.”

Obraćajući se prisutnima na svečanosti, Želimir Šikonja, Inin Izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju, rekao je „INA je prisutna već desetljećima u cijeloj Hrvatskoj, a među ostalim i na miniranim područjima i kroz prethodne se godine uključivala u niz projekata koji su za cilj imali uklanjanje mina i minsko eksplozivnih sredstava. I ovaj put prepoznali smo potrebe zajednice te smo se rado još jednom odazvali humanitarnoj akciji, a vozilo osvojeno na aukciji namjeravamo donirati u humanitarne svrhe.

Svečanosti zatvaranja projekta “208 protiv mina” prisustvovali su g. Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, mr. sc. Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za društvene djelatnosti u ime predsjednika Republike, Jerome Pasquier, veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj, predstavnici drugih državnih tijela, predstavnici diplomatskog zbora i gospodarskih subjekata i umjetnici koje povezuje hrvatska i francuska kultura. Svoj nastup održala je svjetski poznata violinistica Susanna Yoko Henkel.