Galerija Povijest Sport

30 godina BMW-a M3

2016. godina označava 30. godišnjicu automobilističke ikone koja je napravila revoluciju u segmentu sportskih automobila srednje veličine kad je započela s proizvodnjom 1986. godine. Prvi BMW M3 je postavio nove standarde prema kojima su se mogli mjeriti proizvođači automobila – a prema kojima se mjere i danas, pet generacija kasnije. Odjel BMW Motorsport, prethodnik BMW M odjela, bio je izuzetno rigorozan u primjeni neublažene tehnologije za automobilske trke prilikom razvoja prve generacije BMW M3 vozila. Njihov je trud rezultirao nastankom čistokrvnog sportskog automobila visokih performansi – na osnovu serijskog BMW-a serije 3 – koji je bio savršeno prilagođen za svakodnevnu potrebu. Tijekom tri desetljeća koja su uslijedila, BMW M je malo po malo rafinirao svoj revolucionaran i izuzetno uspješan automobil iz generacije u generaciju, dok je istovremeno dao sve od sebe da se očuva izvoran M3 karakter. Konačni ishod svega je da vjerojatno ne postoji niti jedan drugi automobil koji spaja toliko istaknuto rafinirane gene automobilističkih sportova s neumanjenom praktičnosti za svakodnevnu upotrebu u tako emocionalno uzbudljivom i zaokruženom paketu. 30-ta godišnjica BMW-a M3 pruža idealnu priliku da se osvrnemo na četiri izuzetno intrigantne varijante modela koje, iz različitih razloga, nikad nisu došle dalje od stadija prototipa. Četiri neočekivana gosta stoga će doći na rođendansku proslavu svog prethodnika: BMW M3 Pickup iz 1986., BMW M3 Compact iz 1996., BMW M3 Touring iz 2000. te druga verzija BMW M3 Pickup-a, predstavljena 2011. godine.

Za prvu generaciju BMW-a M3, primarni cilj je bilo korištenje u utrkama touring automobila

BMW M3 nije bio pokušaj da se proizvede sportska i ušminkana verzija za model iz serijske proizvodnje; on je nastao iz ideje da se razvije trkaći automobil za automobilističke utrke koji bi također bio dostupan i u verziji za javne prometnice. Odabrana trkaća kategorija bili su touring automobili Grupe A – kakvi su se vozili na Njemačkom prvenstvu touring automobila (DTM), koje je naslijedilo Njemačko trkaće prvenstvo (DRM). Pravila Grupe A nalagala su da najmanje 5.000 vozila koja se mogu voziti na javnim cestama mora biti prodano u roku od 12 mjeseci kako bi se mogla provesti homologacija trkaćeg automobila. Činjenica da je istovremeno morao razviti i serijsku i trkaću verziju automobila pružila je razvojnom timu nevjerojatnu priliku, koju je on objeručke prihvatio. Kinematika osovina ovjes i amortizacija bili su savršeno prilagođeni za buduće zahtjeve automobilističkih utrka, kao i kočioni sustav, koji je spojio standardni ABS s kočionim diskovima s unutarnjim prozračivanjem sprijeda te pumpom visokog pritiska koju je pogonio motor. Detalji kao što je uzorak mijenjanja brzina pri čemu je prva brzina dolje lijevo također nedvojbeno ukazuju na jedinstven fokus vozila na utrke. Povrh svega toga, primijenjene su sveobuhvatne mjere za smanjenje težine. Dok je karoserija s širokim lukovima kotača proizvedena od lima na tradicionalan način, prednji i stražnji branici, kao i bočni pragovi, poklopac motora te spojler izrađeni su od plastike, odražavajući tako predanost inženjera inteligentnoj laganoj konstrukciji. Stručnjaci iz BMW Motorsport-a doradili su i aerodinamiku automobila, tako da C stup BMW-a M3 slijedi nešto plići kut nego što je slučaj kod standardne karoserije te ima širi donji dio. To je omogućilo da protok zraka bude učinkovitije usmjeren prema stražnjem spojleru.

Opsežna upotreba visoke tehnologije i u pogonskom sklopu

Stručnjaci odjela Motorsport koristili su dvolitreni, četverocilindrični motor iz modela serijske proizvodnje kao osnovu za motor BMW-a M3, pošto su njegova mala masa te sposobnost za visoke brojeve okretaja značile da ima sve sastojke koji su potrebni za motor za utrke. Međutim, kako bi se pitomi motor za svakodnevnu upotrebu pretvorio u sportski stroj s pedigreom trkaćeg automobila, najprije su ga morali podvrgnuti opsežnoj terapiji snagom. Najprije su njegov kapacitet povećali na 2,3 litre te su ga prilagodili za konstrukciju s četiri ventila. Za tu svrhu, tim je iskoristio prikladno modificiranu glavu cilindra preuzetu iz šesterocilindričnog motora BMW-a M1, čije su komore izgaranja – sretnim spletom okolnosti – postavljeno točno na jednak razmak kao što je slučaj kod motora s četiri cilindra. Koljenasto vratilo BMW-a M3 dizajnirano je da bude toliko kruto da može izdržati 10.000 okretaja u minuti i više. Broj okretaja motora u modelu serijske proizvodnje od 6.750 okretaja u minuti stoga je ostavio mnogo mjesta za daljnja unaprjeđenja modela razvijanog za utrke.

Od sportskog stroja do transportera teških predmeta: BMW M3 Pickup (1986).

Kad je predstavljena prva generacija BMW-a M3, njegove izuzetne dinamičke sposobnosti nisu očarale samo kupce, već je izazvao i pravu pomutnju u BMW Motorsport odjelu odgovornom za njegov razvoj, koji ga je prepoznao kao savršeno sredstvo za prijevoz radne opreme i dijelova na lokaciji koja je sada BMW M Odjel u Garchingu u blizini Münchena. Jedini problem bio je u tome što prijevoz materijala nije bio vrlo visoko na listi brojnih talenata prvog BMW-a M3. No nije trebalo dugo da se ta situacija ispravi, nakon što je karoserija BMW-a serije 3 Cabrio prepravljena u BMW M3 Pickup. „Karoserija kabrioleta izabrana je kao osnova iz dva razloga,“ prisjeća se Jakob Polschak, voditelj radionica i proizvodnje prototipa vozila BMW M odjela te trenutni zaposlenik kompanije više od 40 godina. „Prije svega, slučajno smo imali takav model na raspolaganju i u savršenom stanju. A drugi je razlog taj što je ugrađeno učvršćivanje kabrioleta bilo idealno za preobražaj u pickup”. Prvi BMW M3 Pickup nije imao smione i široke bočne strane originala, s obzirom na to da je njegova karoserija bila uža nego kod njegovog redovnog brata serijske proizvodnje. Isprva ga je pogonio motor ugrađen u takozvani „talijanski M3“, koji je imao smanjeni obujam od 2 litre zbog poreznih propisa te snagu od 192 KS. „Kasnije smo se prebacili na izvorni četverocilindrični motor od 2,3 litre s 200 konjskih snaga,“ otkriva Polschak. BMW M3 Pickup  više je od 26 godina pouzdano obavljao svoje svakodnevne zadatke u krugu tvornice prije nego što je konačno umirovljen prije četiri godine. Dug radni vijek BMW M3 Pickup-a sam po sebi je jasan dokaz da jedinstvene verzije koje su ovdje predstavljene nisu samo majstorije i smicalice za publicitet ili pak tehničke vježbe. Upravo suprotno, to su automobili visokih performansi koji su optimizirani tako da savršeno odgovaraju svojem namijenjenom zadatku ili području upotrebe. Kao takvi, oni su najbolji primjer BMW M filozofije. Pored toga, oni su ispunili još jednu ključnu svrhu: „Naši naučnici, diplomirani pripravnici te studenti na vježbama pomagali su u izgradnji svih tih prototipa,“ objasnio je Polschak. “Na taj način su stekli neprocjenjivo iskustvo iz prve ruke, a usto su za nas oslobodili resurse – klasična situacija gdje svi dobivaju.”

Početnički model za mlade ciljne skupine: BMW M3 Compact (1996).

Isto je dakako vrijedilo i za BMW M3 Compact iz 1996. godine. Ideja iza ovog modela je bila da pruži prije svega mlađim kupcima svojevrstan uvod u svijet BMW M automobila. „U određenoj mjeri, M3 Compact možemo promatrati kao prethodnika današnjeg BMW-a M2,” primijetio je šef BMW M radionice sa sjajem u očima, a lako je vidjeti odakle dolazi ta poveznica. Da je došao do serijske proizvodnje, snaga motora kod ovog M3 modela bila bi ponešto umanjena. Međutim, kod prototipa mu je dopušteno da se razuzda s ukupnom snagom od 321 KS, koja je s lakoćom pokretala lagani automobil (težio je svega 1,3 tone). „On je 150 kilograma lakši, okretniji, čvršći i još više beskompromisan“, oduševio se njemački automobilistički časopis “auto motor und sport” (izdanje br. 13/1996) nakon probne vožnje.

Studije izvodljivosti u stvarnim uvjetima: BMW M3 Touring (2000).

Prototip BMW M3 Touring također je nastao jer se ozbiljno razmatrao model serijske proizvodnje. Novinarima je radi testiranja omogućen pristup modelu M3 Compact kako bi javnost stvorila sliku o automobilu, ali i kako bi se ispitao interes kupaca. Međutim, model M3 Touring poslužio je isključivo za svrhe unutar kompanije. „Ovaj nam je prototip omogućio da dokažemo, barem iz čisto tehničkog stajališta, da je moguće integrirati model M3 Touring u stalnu proizvodnju BMW-a serije 3 Touring, i to uz vrlo malo poteškoća,“ objasnio je Jakob Polschak. “Jedna od najvažnijih stvari koje smo morali pokazati je da se stražnja vrata modela standardne proizvodnje mogu preraditi tako da odgovaraju lukovima stražnjih kotača bez potrebe za korištenjem novih i skupih alata.“ Nakon što je sišao s tvorničke trake, M3 Touring-u je trebalo vrlo malo ručnog dorađivanja kako bi se, na primjer, ugradili specifični M dodaci i detalji u unutrašnjosti.

Povijest se ponavlja: BMW M3 Pickup (2011).

Nakon što je prethodno opisana prva generacija BMW M3 Pickup-a napokon počela pokazivati prve ozbiljne znakove istrošenosti nakon oko četvrt stoljeća vjernog rada, bilo je vrijeme da se počne razmišljati o nasljedniku. Kao i kod originala, oni koji su bili zaduženi za njegovu proizvodnju opet su se odlučili za karoseriju kabrioleta zbog postojećih elemenata pojačanja. „Rad na konverziji isprva je započeo na uobičajen, ni po čemu osobit način u proljeće 2011. godine. No tada je nekome sinula ideja oglašavanja vozila u marketinškoj kampanji kao prvoaprilska šala, pošto je prvi travanj bio praktički pred vratima,“ prisjeća se Polschak. Kako bi se javnost pripremila, pojavile su se skrivene snimke probnih vožnji s Nordschleife staze u Nürburgringu kako se dan približavao, što je dolijevalo ulje na vatru nagađanja o planovima da se sastavi model za serijsku proizvodnju. I upalilo je. Izvješća iz tog razdoblja pokazuju da je velik broj novinara i blogera nasjeo i povjerovao glasinama. Čak i službena objava za medije, puštena u javnost 1. travnja 2011., nije odmah do kraja sve izgladila, isprva predstavivši BMW M3 Pickup kao „četvrtu varijantu karoserije” pored modela Sedan, Coupe i Cabrio, uz opasku da: „309 kW/420 KS ispod poklopca motora te kapacitet prijevoza od 450 kilograma preko stražnje osovine dižu spoj trkaćeg zadovoljstva u vožnji i svakodnevne praktičnosti, jedinstven za BMW M modele, na jednu sasvim novu razinu.“ Objava je također ukazala na to da je težište ravnoteže samo neznatno više nego kod modela BMW M3 Coupe, dok je automobil 50 kilograma lakši nego Cabrio, a targa krov od 20 kilograma se može ukloniti kako bi se centar ravnoteže još više spustio i na taj način omogućio još bolju dinamiku i baratanje. Tek je u posljednjem paragrafu objava za medije diskretno razotkrila da je dotični model zapravo jedan jedini, proizveden kao transportno vozilo u radionici. Međutim, on je, za razliku od prethodnika, također licenciran za vožnju na cestama.

BMW M3: sportska ikona i standard dinamike već pet generacija

Gotovo na današnji dan prije 30 godina započela je proizvodnja prvog BMW-a M3 serijske proizvodnje. To je bilo prvo poglavlje u priči o uspjehu koja nema premca u svijetu automobilske industrije. 2,3-litreni četverocilindrični motor s tehnologijom četiri ventila razvijao je 147 kW/200 KS snage te bio u stanju ubrzati M3, koji je težio svega 1.200 kilograma, od 0 do 100 km/h za samo 6.7 sekundi. Najveća brzina je bila 235 km/h. 1988. godine, predstavljena je verzija Evo, kod koje je snaga povećana na  220 KS, a najveća brzina na 243 km/h. Nakon toga je 1990. godine uslijedio posljednji stadij u razvoju prve generacije BMW-a M3: BMW M3 Sport Evolution s 2,5-litrenim motorom od 238 KS, koji je proizveden u ograničenom broju od 600 vozila. Druga generacija BMW-a M3 – koja ovaj put nije bila razvijena isključivo za korištenje u automobilističkim sportovima – bila je u daleko većoj mjeri nenametljiva. Predstavljen 1992. godine, njegov je šesterocilindrični motor razvijao snagu od 210 kW/286 KS zahvaljujući kapacitetu od tri litre te uz maksimalni okretni moment od 320 njutn metara. Također je bio opremljen novim sustavom kontrole bregaste osovine naziva VANOS. Novi model je oborio dva svjetska rekorda – za najveću snagu po litri (97 KS/l) te za najviši specifični okretni moment (108 Nm/l) motora serijske proizvodnje s prirodnim usisom zraka (bez turbopunjača). Sveobuhvatan facelift 1995. godine povećao je obujam rednog šesterocilindričnog motora s 2.990 na 3.201 cm³, pri čemu je snaga povećana na 236 kW/321 KS. Pored toga, novi motor je također koristio i Double-VANOS, koji potpuno varijabilnu kontrolu bregaste osovine donosi s obje strane, i kod usisa i kod ispuha. U ljeto 1996. godine, BMW M3 je postao prvi automobil serijske proizvodnje koji je bio dostupan s opcijom SMG (elektrohidrauličnog) automatiziranog ručnog mjenjača. S aluminijskim poklopcem motora i kupolom motora, istaknuto proširenim lukovima kotača, aerodinamički optimiziranim vratima prtljažnika sa stražnjim spojlerom te četiri ispušne cijevi koje izlaze iz dvostrukog ispušnog sustava, treća je generacija BMW-a M3, predstavljena 2000. godine, još jednom sišla s proizvodne trake s upečatljivom figurom. Automobil je opet pogonio šesterocilindrični redni motor s prirodnim usisom zraka. Potpuno iznova proizveden motor razvijao je snagu od  252 kW/343 KS zahvaljujući obujmu od 3.246 cm³, uz najveći okretni moment od 365 njutn metara. Umjesto da bude opremljena rednim šesterocilindričnim motorom kao i prethodne dvije generacije, četvrta verzija BMW-a M3, predstavljena 2007. godine, ispod haube je imala V8 motor s visokim brojem okretaja i prirodnim usisom zraka, snage 309 kW/420 KS. Među inteligentnim mjerama laganog dizajna koje su bile korištene, dovoljno je spomenuti standardni krov od plastike ojačane ugljičnim vlaknima (eng. carbon fibre-reinforced plastic, CFRP) te prednju osovinu načinjenu gotovo u potpunosti od aluminija. Trenutna (peta) generacija BMW-a M3 svjetlo dana je ugledala u proljeće 2014. U skladu s promjenama nomenklature za BMW-ove modele serijske proizvodnje, samo limuzina s petora vrata nosi naziv „M3”, dok su varijante coupe i cabrio dobile oznaku modela M4. Kod sve tri varijante karoserije, snaga dolazi od rednog šesterocilindričnog motora s visokim brojem okretaja i M TwinPower Turbo tehnologijom, snage 317 kW/431 KS. Rigorozno primijenjeni elementi inteligentnog laganog dizajna uključuju opsežnu upotrebu laganih materijala poput plastike ojačane ugljičnim vlaknima (CFRP) te aluminija kod velikog broja komponenti šasije i karoserije. Sve te mjere su smanjile težinu vozila za oko 80 kilograma u odnosu na prethodnika.

Ovoga ljeta, BMW M odjel je predstavio ekskluzivno posebno izdanje modela – ograničeno na svega 500 vozila u cijelom svijetu – kao posebna posveta uspješnoj tridesetogodišnjoj povijesti BMW-a M3. Sa svojom bojom karoserije u posebnoj nijansi plave Macao Blue metalik, BMW M3 „30 Jahre M3” podsjeća na prvu generaciju automobila kod kojeg je baš ta nijansa po prvi puta ponuđena. Paket opreme Competition Package, uključen u standardnoj inačici, sastoji se od sveobuhvatnih modifikacija pogonskog sklopa i ovjesa te povećava snagu obljetničkog modela za 14 kW/19 KS na ukupno  331 kW/450 KS.

p90236805_highres p90236806_highres p90236808_highres p90236809_highres p90237121_highres p90237122_highres p90237123_highres p90237124_highres p90237125_highres p90237126_highres p90237127_highres p90237128_highres p90237129_highres p90237130_highres p90237131_highres p90237132_highres p90237133_highres p90237134_highres p90237135_highres p90237136_highres p90237137_highres p90237138_highres p90237139_highres p90237140_highres p90237141_highres p90237142_highres p90237143_highres p90237144_highres p90237145_highres p90237146_highres p90237147_highres p90237148_highres p90237149_highres p90237150_highres p90237151_highres p90237152_highres p90237153_highres p90237154_highres p90237155_highres p90237156_highres p90237157_highres p90237158_highres p90237159_highres p90237160_highres p90237161_highres p90237162_highres p90237163_highres p90237164_highres p90237165_highres p90237166_highres p90237167_highres p90237168_highres p90237169_highres p90237170_highres p90237171_highres p90237172_highres p90237173_highres p90237174_highres p90237175_highres p90237176_highres p90237177_highres p90237178_highres p90237179_highres p90237180_highres p90237181_highres p90237182_highres p90237183_highres p90237184_highres p90237185_highres p90237186_highres p90237187_highres p90237188_highres p90237189_highres p90237190_highres p90236730_highres p90236732_highres p90236733_highres p90236735_highres p90236736_highres p90236737_highres p90236738_highres p90236740_highres p90236741_highres p90236742_highres p90236743_highres p90236744_highres p90236745_highres p90236746_highres p90236747_highres p90236748_highres p90236749_highres p90236750_highres p90236751_highres p90236752_highres p90236753_highres p90236754_highres p90236755_highres p90236756_highres p90236757_highres p90236758_highres p90236759_highres p90236760_highres p90236761_highres p90236762_highres p90236763_highres p90236764_highres p90236765_highres p90236766_highres p90236767_highres p90236768_highres p90236769_highres p90236770_highres p90236771_highres p90236772_highres p90236773_highres