Vijesti

30 godina VW-ovog modela California

Prije 30 godina na tržište je uvedeno prvo vozilo California. Bio je to početak jedinstvene priče o uspjehu. Marka Volkswagen gospodarska vozila sada slavi rođendan ikone među kamperima na sajmu Techno-Classica u Essenu (od 21. do 25. ožujka). Geslo glasi: „KOD KUĆE NA CESTI“. Jedna od istaknutih značajki sajma bit će predstavljanje vrhunski očuvanoga, originalnog kampera California – modela T3 iz 1988. godine.

California je najuspješniji kamper svoje klase, životni stav, želja za slobodom. Do danas je, u četiri generacije, prodano 157 500 kampera California. Jedan važan detalj povezuje današnje modele i prvu generaciju modela T3: podizni krov. Šator visok gotovo dva metra. Putnicima u Californiji nije trebalo ništa više kako bi bilo gdje na svijetu mogli reći: „Dom je ondje gdje parkiramo svoj kamper.“

Pogled unatrag – povijest modela California

Priča o modelu California započela je 1988. godine s kamperom koji se temeljio na generaciji kombija T3. Krajem ljeta spomenute godine predstavljen je prvi model California na sajmu karavanskih vozila u Essenu. To je bila godina kada je Whitney Houston svojom pjesmom „One Moment in Time“ preko radiouređaja pratila svjetske putnike, a Tom Cruise oduševljavao je, zajedno s Dustinom Hoffmanom, u Kišnom čovjeku. Njemački je kancelar bio Helmut Kohl, a američki predsjednik Ronald Reagan.

Kupci su mogli naručiti prvi model California u jednoj od dviju boja: „Pastel bijeloj“ ili „Marsala crvenoj“. Dizajneri unutrašnjosti pokazali su stilsku osviještenost s crno- bijelim, jasno konstruiranim kuhinjskim jedinicama. Cijena toga kampera iznosila je 39.900 DM. Atraktivna cijena modela California, njegove inteligentne značajke i neuništiva konstrukcija Bullija odmah su ga pretvorili u bestselera s 5.000 vozila prodanih već tijekom prve godine. Zatim se model California razvio iz posebne edicije modela u samostalnu liniju, postajao je sve popularnijim te je u svega tri godine osvojio srca 22.000 vozača kampera.

Prijelaz iz generacije T3 u generaciju T4 tijekom kolovoza 1990. godine uvelike je nalikovao tehnološkoj revoluciji. Nakon četiri desetljeća kombinacije pogona na stražnje kotače i 4-cilindričnog bokser-motora, Volkswagenovi stručnjaci za gospodarska vozila jednostavno su preokrenuli ploču: montirali su motor sprijeda, a odande se također pogonila prednja osovina. Time se promijenilo sve: dizajn, ovjes, motori i prostor. Sada je posebice u stražnjem dijelu vozila na raspolaganju stajalo puno više prostora, a to je nešto što je model California T4, lansiran 1990. godine, iskorištavao bolje od bilo kojeg drugog kampera toga doba. Marketinški slogan tijekom lansiranja glasio je „Hotel California. Mirna lokacija, udoban namještaj i panoramski pogled zajamčeni.“ To je bilo poigravanje s riječima grupe Eagles i hotelom u Zapadnom Hollywoodu o kojem pjevaju. I baš poput pjesme „Hotel California“, model California T4 također je bio iznimno popularan, a prodan je 39.000 puta tijekom toga razdoblja te sve do 2003. godine.

Kultni status – California T6, sučelje za budućnost

Ono što je uslijedilo s modelom T5 bila je nova dimenzija kompaktnoga kamperskog komfora. No ovaj je model California također zadržao karakteristike inovativnog koncepta prostora originala. Do 2015. godine oko 55.000 zaljubljenika u kampere odlučilo se za model California T5, koji je od tada postao jednim od najuspješnijih kampera svoje klase. I prije no što se završila 2015. godina, uslijedio je California T6. S brojnim sustavima potpore za vozača i najvišom razinom povezivosti utro je put u budućnost kampera. Ovaj model California također je postao bestselerom, a tijekom 2017. godine probio je rekord ove linije u pogledu novih registracija unutar godine dana s 15.155 vozila.

Slobodno se može reći da kamperi California od svojih početaka nikada nisu bili uobičajena vozila. Naprotiv, oni su sazreli u klasike svojeg doba. U Njemačkoj je prvomu modelu California T3 upravo dodijeljen službeni status „klasika“, a s njime i dodatak „H“ na registarskoj pločici. Vrlo je vjerojatno da će i kasnije generacije također biti primljene u hram slave klasičnih vozila jer svi kamperi California – bez obzira na to je li riječ o modelu iz 1988. ili 2018. godine – već imaju kultni status. A on je bezvremenski.

Ako posjetiteljima sajma Techno-Classica iznenada počne kruliti želudac pri pogledu na kuhinju montiranu u izloženi model California T3, moći će se uputiti do izložbenog prostora marke Volkswagen gospodarska vozila u dvorani 7.0. Naime, ondje će se posluživati legendarna, originalna Volkswagen kobasica. U izložbenom prostoru u Essenu također će se nalaziti „Becks Bulli“ iz 1963. godine, iz kojeg će posjetitelji sajma moći uzeti napitak koji će savršeno odgovarati originalnoj Volkswagen kobasici u kojoj uživaju.