Galerija Povijest Vijesti

50 godina Mazde Cosmo s rotacijskim motorom

Bio je to ključni trenutak u automobilskoj povijesti, kada je pred 50 godina Mazda predstavila model Cosmo Sport pogonjen rotacijskim motorom. Skladni i elegantni dvosjed označio je početak tradicije inovativnosti koja traja sve do danas – tradicije automobila zabavnih u vožnji i uspjeha u automobilističkom sportu uz jedinstvenu tehniku.

Davne 1967. Cosmo Sport bio je prvi automobil na svijetu pokretan motorom s dva rotora. Izvan Japana poznat kao 110S, ovo je bio prvi Mazdin sportski automobil, stvorivši DNK koji je nastavio živjeti u legendarnim modelima poput RX-7 i MX-5, a zapravo i u svim modelima koje japanska marka proizvodi danas. Premda je napravljeno svega 1.176 komada, Cosmo Sport ima za Mazdu monumentalan značaj, jer je označio transformaciju od tvrtke koja je proizvodila pretežno komercijalna vozila i male automobile u uzbudljiv i jedinstven brand, kojeg karakterizira pristup stalnog izazivanja konvencionalnog, bilo da je riječ o tehnici, bilo u pogledu dizajna.

Razvoj pogonskog agregata ispod prednjeg poklopca Cosma Sport najbolji je primjer Mazdinog izazivačkog duha te tradicionalne upornosti i predanosti koja je prisutna i 50 godina kasnije. Mazdini su inženjeri savladali brojne prepreke kako bi komercijalizirali rotacijski motor, testirajući prototipove Cosma Sport stotine tisuća kilometara prije početka prodaje. Premda su deseci kompanija, uključujući većinu vodećih proizvođača automobila, preuzeli licencna prava od NSU-a kako bi razvijali novu tehnologiju njemačkog proizvođača automobila i motocikala, samo je jedna bila uspješna.

Koristeći potencijal rotacijskog motora, koji je pružao performanse usporedive s mnogo većim i težim klipnim motorima, Mazda je od tada proizvela gotovo dva milijuna vozila pogonjenih rotacijskim motorima, postigavši pritom i značajne sportske uspjehe. Tako je, primjerice, model RX-7 dominirao svojom klasom u IMSA (International Motor Sport Association) utrkama tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. No, Mazdina najveća pojedinačna pobjeda zbila se 1991., kada je Mazda 787B pogonjena 2,6-litrenim motorom s četiri rotora, koji je razvijao 710 KS, pobijedila na utrci 24 sata Le Mansa. Bila je to do danas jedina pobjeda motora bez klipova na toj iscrpljujućoj utrci izdržljivosti i prva pobjeda jedne azijske marke.

Ta volja za isprobavanjem novih stvari i stalnim pomicanjem granica postala je sinonim za Mazdu. Takav pristup stvorio je MX-5, koji je zahvaljujući filozofiji Jinba-Ittai (‘čovjek-i-automobil-kao-jedno’) postao najpopularniji roadster u povijesti. U tom duhu osmišljena je i SKYACTIV tehnologija. Male mase i nekonvencionalni, baš poput rotacijskog motora, današnji Mazdini pogonski sklopovi, platforme, karoserije i ostale tehnolologije, proizvod su inženjerskih rješenja s ciljem postizanja jedinstvene kombinacije performansi i učinkovitosti. SKYACTIV motori su, primjerice, savladali nedostatke ekstremnih kompresijskih omjera, povećavajući faktor užitka u vožnji, a istovremeno smanjujući potrošnju goriva i štetne emisije – i na taj način izdvojili Mazdu iz konkurencije.