Vijesti

500.000 Fiata 500L iz Kragujevca

Petstotisućiti primjerak modela Fiat 500L sišao je s proizvodne trake tvornice u Kragujevcu u Srbiji. Jubilarni automobil je Fiat 500L Cross s Multijet motorom obujma 1,6 litara i 120 konjskih snaga u bi-colore narančastoj boji sa sjajnim crnim krovom. Novi rekord potvrđuje uspjeh koji ovaj model bilježi od svog predstavljanja na tržištu 2012. godine. Nije potrebno spominjati da se model učvrstio u samom vrhu svoje kategorije u Europi u posljednjih pet godina i da je neprikosnoveni lider na tržištima Italije i Španjolske. Zatim, promatrajući 2017. godinu u cjelini, Fiat 500L dostigao je udio na tržištu od oko 22% u Europi i više od 52% u Italiji. Naglašavajući crosover prirodu ovog modela, automobili Cross i City Cross predstavljeni su prošle godine i doprinijeli su ovim odličnim rezultatima.

Rezultati prodaje u prvom mjesecu 2018. godine čine se jednako pozitivnim. U Europi je zabilježen porast od 5% u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Italiji tržišni udio u ovoj kategoriji iznosio preko 50%.

Kako bi potvrdio svoju vodeću ulogu na tržištu, model Fiat 500L redizajniran je 2017. godine i sada nudi više prostora, više tehnoloških rješenja i jedinstvenog karaktera. Ovaj automobil je savršen za mnogobrojne potrebe suvremene obitelji i u potpunosti odiše konceptom „kul i sposoban“ (Cool & Capable) kao spoj legendarnog stila modela 500 i funkcionalnosti dizajna Proizvedeno u tvrtki Fiat. Trenutno, gama modela 500L uključuje tri verzije, pri čemu svaka ima vlastiti karakter i posebnu opremu: tu su Cross s izgledom crosovera, za 25 mm viši razmak od tla i novim izborom režima, zatim Urban, koji je savršen za život u gradu, kao i verzija Wagon, koja je dostupna sa sedam sjedala. Gamu upotpunjuju model 500L City Cross, urbani crosover za uzbudljive gradske avanture, kao i specijalna serija 500L Mirror s tehnologijom Uconnect LINK kojoj se pristupa kroz sustav Uconnect putem ekrana visoke rezolucije osjetljivog na dodir od 7 inča. Ova tehnologija kompatibilna je s platformama Apple CarPlay i Android Auto.

Nije slučajno da je novi rekord zabilježen baš u kragujevačkoj tvornici, koja je u potpunosti renovirana upravo za potrebe proizvodnje modela Fiat 500L. Tvornica je otvorena u travnju 2012. godine, nakon tri godine intenzivnih radova i milijardu eura investicija za nadogradnju infrastrukture, renoviranje objekata i proizvodnih kapaciteta, instalaciju najmodernije opreme i sistema za proizvodnju vozila. Danas, tvornica u Kragujevcu predstavlja jedan od najsuvremenijih proizvodnih pogona u okviru FCA Grupacije širom svijeta.