Predstavljamo

Novi Touareg ideju SUV-a vodi u budućnost

Volkswagen je održao svjetsku premijeru potpuno novorazvijenog Touarega i time tehnički najinovativnijeg „Volkswagena“ od samih početaka marke. Novi Touareg na suvremen način ponovno interpretira  fascinantnu ideju SUV-a – zahvaljujući ponudi motora koji su gotovo 20 posto štedljiviji i velikom broju novih sustava pomoći i sigurnosti. Touareg će k tome također biti prvo i jedino terensko vozilo njemačkog proizvođača u Europi koje će se proizvoditi u hibridnoj verziji. S potrošnjom od samo 8,2 litara goriva postavlja nove standarde među SUV-ovima za terensku vožnju s benzinskim motorima. Do 50 km/h će se Touareg Hybrid moći voziti u potpuno električnom načinu, a time i bez štetnih emisija. U pogledu dizelskih agregata, Touareg V6 TDI sa 7,4 litara prosječne potrošnje bilježi najbolju vrijednost u segmentu istinskih terenskih vozila. Obje verzije,  Touareg Hybrid i V6 TDI, su najštedljiviji benzinski i dizelski SUV-ovi klase velikih vozila ikada proizvedenih u Europi.

SUV novog doba – lakši, aerodinamičniji, štedljiviji

Jednako kao i sa svjetski uspješnim, manjim Tiguanom, Volkswagen i kod novog Touarega dosljedno ustraje na dugotrajnosti. Prvi preduvjet za to: SUV je u osnovnoj verziji 208 kila lakši! Ogroman napredak. Jednako tako je čvrstoća karoserije povećana za dodatnih 5 posto te je time osigurala vodeće mjesto među konkurencijom. Drugi preduvjet: Dizajneri su ostvarili značajno bolju vrijednost koeficijenta otpora zraka (cw). Osim aerodinamičnog usavršavanja, još jedan dodatni čimbenik koji utječe na tu vrijednost je niža karoserija ovog Touarega u odnosu na njegovog prethodnika. Zajedno s prednjim krajem oblikovanim u skladu s novim DNA dizajna Volkswagena to je rezultiralo manjom prednjom siluetom. Treći preduvjet: Svi motori, serijski opremljeni 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, u odnosu na prethodnika demonstriraju značajne prednosti u pogledu potrošnje goriva; u nekim slučajevima čak manje od dvije litre.

SUV za sve ceste – Pogon na sva četiri kotača u dvije verzije

Serijski pogon na sva četiri kotača također je izmijenjen u pogledu vrijednosti potrošnje. U osnovnoj verziji („4Motion”) svi Touareg modeli nove generacije raspolažu pogonom na sva četiri kotača sa Torsen središnjim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem  (4MOTION; sposobnost uspona 31 stupanj). Slično kao Tiguan Track & Field Touareg k tome raspolaže  „Offroad-programom vožnje“, koji pritiskom na tipku ABS, EDS i ASR sustave prilagođava terenskoj vožnji, aktivira sustav pomoći za vožnju nizbrdo i prilagođava točke promjene stupnjeva automatskog mjenjača. Dodatno je V6 TDI umjesto s Torsen središnjim diferencijalom moguće naručiti s „Terrain-Tech-Paketom” koji je opremljen još jačim središnjim diferencijalom za off-road uvjete uključujući i redukcijski prijenos kao i središnji i stražnji diferencijal s do 100% blokade. (4XMOTION; sposobnost uspona 45 stupnjeva). Ova verzija analogno prvoj generaciji Touarega opremljena je regulatorom pomoću kojeg vozač vozilo sada u pet stupnjeva prilagođava specifičnoj uporabi: 1. „Onroad”; 2. „Offroad” (kao „Offroad-program vožnje“ plus automatsko navođenje mehaničkih blokada); 3. Low (kao „Offroad” plus aktivacija redukcijskog prijenosa, promjena stupnjeva prijenosa pri višem broj okretaja, nema automatskog prebacivanja u viši stupanj prijenosa u ručnom načinu); 4. Dodatna blokada središnjeg diferencijala; 5. Dodatna blokada stražnjeg diferencijala. Ovako opremljen Touareg može savladati svaki teren na Zemlji.

SUV za svakodnevicu  – više prostora, više inovacija

Volkswagen novi Touareg nije učinio samo lakšim, štedljivijim, a time i agilnijim; pretvorio ga je u još raznovrsniji allrounder. Nova unutrašnjost je funkcionalnija, stražnja sjedala su udobnija, a ponuda prostora za noge straga je veća. Stražnja klupa sjedala se može pomaknuti za 160 milimetara po dužini, a također je moguće namjestiti nagib naslona sjedala. Po želji se pritiskom na tipku električno deblokira te je u nekoliko sekundi preklopljena i nudi 1.642 litara kapaciteta prtljažnika. Serijski je već u osnovnoj verziji opremljen Radio-CD uređajem i Info-sustavom, kojim je moguće intuitivno upravljati putem 6,5 inčnog velikog zaslona osjetljivog na dodir. Parkirna kočnica se sada aktivira pritiskom na gumb. Motor (V6 verzije) se na semaforima isključuje automatski i pokreće ponovno, čim vozač makne nogu s papučice kočnice (start-stop sustav). Dodatno se stražnji poklopac otvara i zatvara pomoću daljinskog upravljača integriranog u ključu. Najveći panoramski klizni krov svih SUV modela i tijekom tmurnih dana nudi dovoljno svjetla. Inovativni „ Area View“ pomoću četiri kamere nadzire okolinu  Touarega i time osigurava dodatnu sigurnost. Zaštitu nudi do devet zračnih jastuka. Lane Assist osigurava da ne skrenete s pravog puta; Side Assist upozorava kod promjene vozne trake na vozila koja se približavaju odostraga. Automatska regulacija razmaka ACC s integriranim  Front Assist-om koči u slučaju nužde sve do zaustavljanja i kao mjeru predostrožnosti zateže pojaseve. Bi-Xenon prednja svjetla s Dynamic Light Assist-om osvjetljavaju promet iz suprotnog smjera i reguliraju dugo svjetlo bez zasljepljivanja, a adaptivna kompenzacija prevrtanja osigurava da Touareg suvereno stoji na cesti. Po prvi puta, Touareg će sadržavati elemente opreme pod novom oznakom „Exclusive” Volkswagena Individual. Dodatna oprema koju je moguće naručiti uključuje 19-colne aluminijske naplatke  (tip „Girona”), umetke dekora od finog drveta („maslina”) i kožnu opremu („Nappa”) u dvije kombinacije boja „Dark Burgundy / Titan crna” ili „Pepper bež / Titan crna”.

Touareg – najbolje od dva svijeta

Oko 500.000 vozača odlučilo se za prvu generaciju SUV-a. To je terensko vozilo više klase koje u jednom konceptu spaja visok stupanj udobnosti, sportske karakteristike vožnje, avangardni dizajn, izvrsnu kvalitetu i neograničene mogućnosti istraživanja – najbolje od oba svijeta osobnih i offroad vozila.  Sada s novim Touaregom dolazi vrhunski allrounder, koji oba svijeta spaja još savršenije. Touareg će kod trgovaca biti dostupan već od svibnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.