Vijesti

Alkohol u prometu

Svaku osmu prometnu nesreću skrivi alkoholizirani vozač, a u svakoj petoj netko strada. Upravo su ti, a i mnogi drugi podaci predstavljeni na stručnom skupu organiziranom na temu „Sigurnost u prometu – Alkohol u prometu“ koji je održala udruga Sigurnost u prometu u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom. Poražavajuće statističke podatke o razmjeru prometnih nesreća i utjecaju alkohola na vozače predstavili su mnogobrojni stručnjaci, koji su tom prilikom analizirali stanje sigurnosti u prometu i predložili mjere za povećanje sigurnosti i smanjenje rizika nesreća sudionika u prometu uzrokovanih konzumacijom alkohola.

O problemu neodgovorne vožnje pod utjecajem alkohola, opijata i lijekova govorili su: Georg-Davor Lisicin – udruga Sigurnost u prometu, Darko Grac MUP – Služba za sigurnost cestovnog prometa, dr. sc. Marko Slavulj – Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, prim. dr. sc. Marina Kuzman – GZJZ „Andrija Štampar“ te Tina Puhalo Grladinović – Zagrebačka pivovara

Gospodin Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova na stručnom skupu detaljno je iznio podatke o razmjeru prometnih nesreća, a ponajviše je istaknuo porazne statistike o prometnim nesrećama koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola. Iz MUP-a također ističu kako je sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2020. godine vidljivo smanjenje broja poginulih osoba za 50 posto, a konačni je cilj drastično smanjenje broja poginulih u prometnim nesrećama u tom razdoblju. U svojem izlaganju gospodin Georg-Davor Lisicin osvrnuo se na rezultate istraživanja akcije „Europska noć bez nesreća“, koju udruga Sigurnost u prometu, kao licencirani partner za Hrvatsku, provodi već četvrtu godinu zaredom u partnerstvu sa Zagrebačkom pivovarom.

Podići svijest o odgovornom i umjerenom konzumiranju alkohola već sedam godina cilj je i Zagrebačke pivovare, koja provodi nacionalnu kampanju Razmisli. Ovom je prilikom voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare Tina Puhalo Grladinović istaknula neke važne podatke istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj koje je agencija Hendal provela za Zagrebačku pivovaru u 2015. godini:

Svake je godine u vrijeme blagdana povećana opasnost od prometnih nesreća uzrokovanih pod utjecajem alkohola. Upravo je tim povodom organiziran ovaj stručni skup, s ciljem da upozori i podigne svijest javnosti o posljedicama neodgovorne konzumacije alkohola, a posebice vožnje pod utjecajem alkohola.

– alkohol je uzrok svake osme prometne nesreće, a u svakoj petoj netko strada

– više od 30 posto osoba barem jednom sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola

Darko Grac iz MUPA i dr. sc. Slavulj FPZ Davor Lisicin i Antun Presecki iz udruge Sigurnost u prometu