Predstavljamo Vijesti

Audi e-tron Sportback koncept

Dizajnerska studija i demonstrator tehnologije, električni automobil i snagator pod krinkom kupea: Audi će ovog proljeća na izložbi Auto Shanghai predstaviti svestrani konceptni automobil. Četverovratni Gran Turismo Audi e-tron Sportback koncept dolazi s električnim pogonom snage 320 kW. Kombinira klasične Audijeve elemente s nizom trendovskih detalja: uzbudljivom arhitekturom prilagođenom tehnologiji i paketu električnog pogona.

Audi e-tron Sportback predstavlja važnu stanicu na Audijevom putu do električne mobilnosti, potvrdio je Rupert Stadler, predsjednik Upravnog odbora kompanije AUDI AG: ”Naš Audi e-tron bit će predstavljen 2018. – kao prvi električni automobil u svom polju koji je prikladan za svakodnevnu uporabu. S dosegom od preko 500 kilometara i posebnim iskustvom električnog pogona, učinit ćemo ovaj sportski SUV must-have proizvodom sljedećeg desetljeća. U stopu će ga 2019. godine pratiti serijska produkcijska izvedba modela Audi e-tron Sportback – privlačna kupeovska izvedba koja se od prvog pogleda može prepoznati kao električni automobil.”

U svojoj svijetlo obojanoj unutrašnjosti, Audi e-tron Sportback koncept nudi mješavinu funkcionalne čistoće i smanjenog broja kontrola kao formalni princip. Proširive i na dodir osjetljive površine ispod središnjeg zaslona, na središnjoj konzoli i u oblogama vrata, pružaju informacije i komuniciraju s ugrađenim sustavima.

Tehnologija osvjetljenja ovog konceptnog automobila predstavlja inovaciju koja je vidljiva danju i noću. Digitalni Matrix LED svjetlosni sklopovi sprijeda i straga emitiraju svjetlosno polje. Minijaturni Digital Matrix projektori ostavljaju trag na cesti ispred vozila, pretvarajući svjetlost u raznovrsni, dinamični komunikacijski kanal s okolinom. Marka sa četiri prstena bila je prva na svijetu koja je prihvatila potpuna LED prednja svjetla i koja je pružila snažan poticaj razvoju Matrix LED tehnologije, laserskog osvjetljenja i OLED tehnologije. Ova tehnološka studija za Shanghai sada će predstaviti cijeli niz kompleksnih funkcija koje usmjeravaju pogled i interakciju s okolinom u potpuno novom smjeru.

Uske svjetlosne linije ispod prednjeg poklopca – dnevna pozicijska svjetla – postaju fokus ove studije. Zahvaljujući kombinaciji LED lampica i površini presvučenoj mikro-zrcalima, moguće je ostvariti veliki broj animiranih pokreta i potpisa. Prilikom pokretanja vozila i otvaranja vrata, sustav koristi aktivirajuće segmente kako bi generirao dinamične vizualne signale dobrodošlice.

Ispod dnevnih pozicijskih svjetala, lijevo i desno od Singleframe rešetke, nalaze se dva svjetlosna polja velike površine, od kojih svako uključuje približno 250 raspoređenih LED lampica.

Što se tiče pogona, e-tron Sportback koristi konfiguraciju koja će se također koristiti u budućim serijskim Audijevim modelima s potpunim električnim pogonom: jedan električni motor na prednjoj osovini i dva na stražnjoj pokreću sva četiri kotača koji na tipičan Audijev način transformiraju ovaj coupé visokih performansi u quattro model. 320 kW snage – koja u boost režimu može dosegnuti 370 kW – osigurava odgovarajući pogon, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 4,5 sekundi. Uz kapacitet baterije od 95 kwh doseg je veći od 500 kilometara (NEDC).

Kao i kod prethodnog e-tron quattro koncepta, tekućinom hlađena litij-ionska baterija ove tehnološke studije smještena je ispod putničke kabine. Ova pozicija ugradnje osigurava niže središte ravnoteže i uravnoteženi raspored mase između osovina od 52:48 (prednja/stražnja). A to ovom sportskom SUV modelu nudi izvanrednu dinamiku i sigurnost vožnje u usporedbi s drugim vozilima u segmentu. Baterija se može puniti kombiniranim sustavom punjenja s dvostrukim priključcima za izmjeničnu struju (AC) i istosmjernu struju (DC).

Dr. Dietmar Voggenreiter, član Upravnog odbora zadužen za marketing i prodaju u kompaniji AUDI AG, razumije značaj električne mobilnosti za tržište u Kini: “Svjesno smo odlučili da se premijera koncepta Audi e-tron Sportback provede u Šangaju jer Kina je vodeće tržište na svijetu za električne automobile. To se jednako odnosi na infrastrukturu i na financijsku podršku, kao i na prodaju. U ovoj zemlji već postoji približno 150.000 stanica za punjenje, s time da će se novih 100.00 izgraditi do kraja 2017. godine. Mi smo dobro opremljeni za ovaj brzi rast. U sljedećih pet godina u Kini ćemo ponuditi pet e-tron modela, uključujući čisto baterijski pogonjena vozila s dosegom koji će uvelike prelaziti 500 kilometara, kao što je koncept Audi e-tron Sportback.”

Prednji kraj ove studije uključuje poznatu osmerokutnu Singleframe rešetku sa širokim, vodoravnim rezom – značajno smanjena potreba za zrakom električnih motora znači da se u ovom slučaju ne mora koristiti veliki otvor. Oblikovana površina u boji karoserije ima strukturirani uzorak, ukrašen s logotipom sa četiri prstena – kao klasična Singleframe prednja rešetka. Rubovi središnje površine povučeni su unazad, dopuštajući zraku da prolazi preko njenog vrha. Otvor za zrak je ponovo obrubljen osmerokutnim, crnim okvirom koji se izdužuje gotovo cijelom širinom prednjeg kraja. Prednji poklopac koji se izdužuje prema dnu, prednji donji spojleri i lukovi kotača kombiniraju se sa svjetlosnim jedinicama kako bi ovom Audiju dali jedinstveni izgled.

Audijevi dizajneri koristili su novo rješenje za protok zraka preko prednjeg poklopca. Iznad njegovog prednjeg dijela, koji se spušta duboko naprijed, spojni element koji se proteže paralelno s nosom spaja dva luka kotača i također se udvostručuje kao deflektor zraka. To prednjem kraju pruža puno dinamičniji karakter nego snažna prednja struktura automobila s ugrađenim naprijed motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Na stranicama ovog konceptnog automobila lukovi kotača, koji su vodoravnim gornjim rubovima dosta izvučeni od linije kabine, definiraju smjernu quattro arhitekturu. Osim što osiguravaju vizualni dokaz širokog traga kotača i dinamičnog potencijala, također povezuju ovaj e-tron Sportback s DNK-a ove marke. Veliki 23-inčni naplatci, s tehničkim dizajnom sa 6 krakova, ističu samouvjerenu pojavu ovog moćno dimenzioniranog coupé modela. Vanjska dužina od 4,90 metara, širina od 1,98 metara i visina od 1,53 metra s međuosovinskim razmakom od 2,93 metra pozicioniraju ovaj e-tron Sportback u C segment, blizu modela Audi A7.

Vanjska zrcala zamjenjuju male kamere. Ova tehnologija nudi brojne prednosti, osim boljeg protoka zraka i smanjene buke vjetra. Mrtvi kut klasičnih osvrtnih zrcala je gotovo uklonjen, kao i blokada pogleda dijagonalno naprijed. Slike kamera prikazuju se na odvojenim zaslonima u vratima.