Ekologija Vijesti

BMW 2017.-te isporučio 100.000 električnih vozila

BMW grupa je isporučila više od 100.000 električnih vozila kupcima širom svijeta u 2017. godini, kako je i obećano početkom godine. Time je ujedno i potvrđena vodeća uloga tvrtke kada je u pitanju elektro-mobilnost. Kako bi se obilježila ova prekretnica na putu prema mobilnosti budućnosti, na sjedište BMW grupe, svjetski poznati toranj “četiri cilindra” na sjeveru Münchena, postavljena je svjetlosna instalacija koja je navedeno sjedište pretvorila u bateriju. BMW grupa je odabrala ovaj svjetleći simbol kako bi predstavila tehnološke promjene koje se događaju u mobilnosti. “Mi ostvarujemo naša obećanja”, rekao je Harald Krüger, predsjednik Upravnog odbora tvrtke BMW AG. “Ovaj 99 metara visoki signal rasvjetljuje put u doba elektro-mobilnosti. Prodaja 100.000 električnih automobila u jednoj godini važan je korak, ali to je samo početak za nas. Od uvođenja modela BMW i3 2013. godine isporučili smo preko 200.000 električnih automobila našim kupcima, a do 2025. godine ponudit ćemo 25 modela električnih vozila našim kupcima. Naš rani fokus na elektro-mobilnost omogućio je ovaj uspjeh – a elektro-mobilnost će i dalje biti moja mjera za naš budući uspjeh.”

Fleksibilna elektrifikacija u svim serijama modela

Elektro-mobilnost je bitan element korporativne strategije NUMBER ONE> NEXT, koja nastavlja širiti poziciju BMW grupe kao vodećeg pružatelja individualne premium mobilnosti i usluga mobilnosti. Do 2025. godine tvrtka će ponuditi 25 potpuno električnih i hibridnih plug-in modela širom svijeta. Peta generacija električnih pogonskih sustava i tehnologije baterija, dostupna od 2021. godine, koristi prilagodljive, modularne setove elektrifikacije koji će omogućiti svim serijama modela mogućnost opremanja svim vrstama pogonskih sustava. Za svoju BMW i električnu marku, koja je osnovana 2011. godine, tvrtka je već osigurala prava imenovanja od BMW-a i1 do i9, kao i od BMW-a iX1 do iX9. Sljedeće godine ćemo vidjeti lansiranje modela BMW i8 Roadster, u 2019. godini slijedi potpuno električni MINI model; u 2020. godini električna verzija BMW-a X3 te 2021. godine perjanica nove tehnologije marke BMW iNext, koja će prvi put kombinirati elektro-mobilnost s autonomnom vožnjom i novim mogućnostima povezanosti unutrašnjosti po prvi put u serijskoj proizvodnji modela. BMW grupa usvojila je holistički pristup elektro-mobilnosti u ranoj fazi, kada je 2007. godine pokrenula projekt i, pionira za BMW i. Do sljedeće godine, električne testne flote su putovale po cestama širom svijeta u najvećem EV terenskom ispitivanju koji je automobilska industrija ikad vidjela. Serijska proizvodnja potpuno električnog modela BMW i3, jednog od najnagrađivanijih koncepata vozila u svijetu, započela je 2013. godine. Od tada se prodaja svake godine povećala, u posljednje četiri uzastopne godine.

BMW grupa je vodeći pružatelj elektro-mobilnosti

Zahvaljujući ranijem fokusu na elektro-mobilnost, BMW grupa je već postigla vodeću poziciju na tržištu električnih vozila. Prema samostalnom izvješću POLK/IHS (objavljenom 7. prosinca 2017. godine), BMW grupa ima jasnu prednost nad svojim konkurentima kada je u pitanju registracija novih potpuno električnih i hibridnih plug-in vozila u Europi, s tržišnim udjelom od 21 posto. To znači da je udio BMW grupe u segmentu električnog vozila trostruko veći od udjela na tržištu tradicionalnih vozila. Dok električna vozila sada čine dva posto novih registracija vozila svih proizvođača u Europi, BMW grupa je već na šest posto. Drugim riječima, BMW grupa ima nerazmjerno velik udio rastućeg tržišta elektro-mobilnosti u Europi. Pozicija tvrtke je jednako snažna kada se radi o svjetskom tržištu – tvrtka ima 10% udjela na svjetskom tržištu električnih vozila. Električna vozila su u posebno velikoj potražnji u zapadnoj Europi i SAD-u, na primjer, gdje oni čine sedam posto ukupne prodaje BMW marki na oba tržišta. U Skandinaviji, gdje je BMW i3 najprodavaniji BMW model, jedan od četiri prodana BMW-a je električan. U Njemačkoj će nove registracije potpuno električnih i hibridnih plug-in vozila BMW grupe ove godine doseći brojku od više od 10.000 primjeraka. Električni pogonski sustavi također igraju sve važniju ulogu u kombinaciji motora za pojedine modele: u 2017. godini svaki je deseti model vrlo uspješne BMW serije 3 isporučen kupcima diljem svijeta bio električan. U slučaju BMW-ove serije 2 Active Tourer, 13 posto modela koji se prodaju u 2017. godini bili su hibridni plug-in modeli. Od lansiranja u lipnju 2017. godine model MINI Cooper S E Countryman ALL4 (kombinirana potrošnja goriva od 2,3-2,1 l/100km, emisija CO2 od 52-49 g/km) već čini jedan od deset prodanih MINI Countryman modela diljem svijeta. Prodaja električnog modela BMW i3 također se povećala za oko četvrtinu. (Svi podaci od početka godine od studenog 2017. godine). Nadopunjujući devet električnih vozila na četiri kotača koje BMW grupa nudi, ona također proizvodi idealan proizvod s dva kotača za vrhunsku urbanu elektro-mobilnost: BMW C evolution. Nakon uvođenja nove baterije, koja proširuje raspon skutera na 160 km, prodaja ovog električnog skutera porasla je za 80% u odnosu na prvih 11 mjeseci prošle godine. 1,500 prodanih primjeraka diljem svijeta je dodatak na 100.000 električnih automobila koje je tvrtka prodala 2017. godine.

Svečana primopredaja u centru BMW Welt

Danas je jedan od mnogobrojnih kupaca diljem svijeta doživio posebno iznenađenje: 80-godišnji vozač iz regije Sjeverna Rajna-Vestfalija preuzeo je svoj BMW i3 u Protonic Blue boji u centru BMW Welt u Münchenu ovog poslijepodneva, čime je postao sto tisućiti kupac diljem svijeta koji je ove godine odabrao električno vozilo BMW grupe. Harald Krüger, predsjednik Upravnog odbora BMW AG, izrazio mu je dobrodošlicu u centru BMW Welt i osobno predao ključeve novog automobila, komentirajući: “sve generacije osjećaju uzbuđenje vezano za elektro-mobilnost i predaja sto tisućitog električnog automobila koji je ove godine lansiran na cestu je vrlo poseban trenutak za mene.”

Svjetleći simbol

Kako bi proslavili ovu važnu prekretnicu, ikonično sjedište BMW grupe, svjetski poznati toranj “četiri cilindra” je svjetlosnom instalacijom pretvoren u četiri uspravne baterije, što predstavlja napredno razmišljanje koje je temeljni dio BMW-ovog DNK. Posebna rasvjeta projicirat će se na zgradu u večernjim satima 18. prosinca 2017. godine od 8:00 sati do ponoći. Projekt je proveden u suradnji s kulturnom organizacijom Spielmotor Muenchen. Ovo javno-privatno partnerstvo između grada Münchena i BMW grupe osnovano je 1979. godine s ciljem donošenja kulturne raznolikosti u München i uspostavljanja i širenja uloge grada kao nacionalne i međunarodne kulturne destinacije.