Ekologija Vijesti

Čakom Čakovec – jedino komunalno poduzeće s hibridnim vozilima

Gradsko komunalno poduzeće ‘Čakom’ iz Čakovca lider je u sakupljanju komunalnog otpada u Hrvatskoj. U petak, 29. siječnja 2016. u prostorima Čakoma održana je svečana primopredaja novog hibridnog kamiona za prikupljanje miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Isporuka je to trećeg hibridnog komunalnog vozila u Republici Hrvatskoj, a sva tri vozila su Čakomova što najviše govori o ekološkoj osviještenosti i trendovima koje prati ovo komunalno poduzeće.

Isporučeno vozilo je Mitsubishi Fuso Canter 7C15 Eco Hybrid na koje je ugrađena nadogradnja Iride VV 80 CM. Ovo je komunalno vozilo opremljeno i sustavom automatske identifikacije otpada te sustavom praćenja vozila Clean Track.

Turbodieselskom motoru snage 150 KS dodan je elektromotor koji razvija dodatnih 55 KS, što je osnova hibridnog pogona. Kod svakog zaustavljanja (što je kod komunalnog vozila jako često) funkciju pogona preuzima elektromotor što znatno smanjuje potrošnju goriva. Kao i svaki hibrid tako i ovo vozilo svu kinetičku energiju pretvara u električnu (rekuperacija) te ju pohranjuje u Li-Ion bateriju. Osim uštede u samoj količini potrošenog goriva ne treba zanemariti i manje zagađenje okoliša te tihi rad u urbanoj sredini.

Svečanoj primopredaji su uz djelatnike Čakoma, direktoricom gđom. Snježanom Tkalčec-Avirović nazočili g. Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tomislav Belančić, voditelj produkta za Fuso Canter i g. Dario Kozjak-Lesički, suradnik za isporuku vozila iz Star Importa te g. Davor Ćirić, direktor tvrtke Alfateh iz Rijeke koja zastupa tvrtku Iride iz Italije (napravila nadogradnju), gradonačelnik Čakovca g. Stjepan Kovač, njegov zamjenik,. g. Mario Medved, načelnik Općine Mala Subotica Vladimir Domjanić te načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal uz ostale goste.

DSCN2253 DSCN2276

Čakom hybridDSCN2255 DSCN2246 DSCN2249