Ekologija Izdvojeno Vijesti

Čakovec ponovno podiže standarde u ekološkom zbrinjavanju otpada

Proteklog je tjedna gradsko komunalno poduzeće Čakom iz Čakovca preuzelo dva hibridna kamiona za skupljanje otpada. Ovo je prva isporuka takvih vozila u Hrvatskoj. Čakom se tim potezom ponovno izdvaja od ostalih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj te naglašava svoju ekološku osvještenost. Čakovec je grad koji je već prije deset godina uveo sortiranje otpada.

         Sada su na raspolaganju dva vozila Mitsubishi Fuso Canter 7C15 HEV Eco Hybrid. Hibridni sustav spaja dizelski BlueTec motora u EURO VI izvedbi i dodatni elektro-motor smješten između spojke i mjenjača. Elektro-motor svoju energiju crpi iz litij-ionskih baterija koje se pune pri svakom kočenju rekuperacijom – pretvorbom energije kočenja u struju. Funkciju pokretanja kamiona obnaša elektro-motor, a pri brzini od 10 km/h uključuje se dizelski motor čime je omogućeno tiho pokretanje kamiona, posebno prikladno za uska gradska središta osjetljiva na buku i povećanu emisiju plinova. Dizelski motor pokreće dodatni pogon za nadogradnju, a ovisno o potrebi snage će ga pri većim brzinama kretanja poduprijeti elektro-motor. Jedna dodatna mjera uštede goriva i smanjenja emisija je start-stop funkcija koja isključuje dizelski motor za vrijeme stajanja. Kamioni su opremljeni motorom zapremine 3,0 l, s okretnim momentom 370 Nm i snagom 150 KS koja se prenosi jedinstvenom duplom Duonic spojkom. Elektro-motor razvija snagu 40 kW i okretni moment od 200 Nm dok baterije imaju kapacitet 2Ah i malu masu od 63,5 kg. Na ovim kamionima nadograđeni su samopodizači kontejnera nosivosti 4 t s teleskopskim rukama i upravljanjem iz kabine vozila. Podizači mogu ukrcavati kontejnere koji su smješteni 600 mm ispod razine tla. Zanimljivo je da je ovaj podizač hrvatski proizvod, rezultat vlastitog razvoja tvrtke PK-Palfinger Kran iz Rijeke. Od ovih novih vozila očekuje se ušteda u eksploataciji od 25%.

Hibridni kamioni vrijedni su 850.000 kuna pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost njihovu kupovinu sufinancirao s 40 posto sredstava.

Svečanoj primopredaji u prostorima Čakoma nazočili su uz direktoricu Snježanu Tkalčec Avirović, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, direktorica prodaje tvrtke Star import d.o.o. iz Zagreba Kristina Kostelac kao i direktori najvećih hrvatskih tvrtki koje se bave zbrinjavanjem otpada.

DSCN1235 DSCN1239 DSCN1248 DSCN1267 DSCN1271 DSCN1281 DSCN1284 DSCN1286