Vijesti

Carlos Ghosn najavio vožnju bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama

Najavljene su inovacije nadahnute NASA-inom tehnologijom za integraciju autonomne vožnje, novi LEAF, prva ispitivanja autonomnih vozila Alijanse Renault-Nissan i nova suradnja koja će gradovima omogućiti da se pripreme za integraciju vozila bez vozača i bez emisija

U svojem govoru na Sajmu potrošačke elektronike 2017. Nissanov predsjednik i glavni direktor, Carlos Ghosn, najavio je nekoliko tehnologija i partnerstava u sklopu Nissanove strategije inteligentne mobilnosti koji će iz temelja promijeniti način vožnje i pokretanja automobila te njihove integracije u društvo. Te su tehnologije korak prema mobilnosti budućnosti bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama.

„U Nissanu otpočetka radimo na razvoju pravih tehnologija za čitavu paletu naših vozila i najširi krug kupaca”, izjavio je Ghosn u svojem govoru. „Zato nam je potrebno više od inovativnosti. Potrebna nam je domišljatost. Baš to donosi naša strategija inteligentne mobilnosti.” Ghosn je imao pet najava koje su detaljnije predstavljene na pozornici:

Najavio je revolucionarnu tehnologiju naziva „Seamless Autonomous Mobility” odnosno SAM, kojom će se skratiti vrijeme potrebno za sigurnu implementaciju autonomnih vozila. Tehnologija SAM nastala je na temelju NASA-ine tehnologije i spaja umjetnu inteligenciju ugrađenu u automobile s ljudskom podrškom. Na taj način čovjek pomaže autonomnim vozilima donijeti odluke u nepredvidljivim situacijama i pomaže u razvoju umjetne inteligencije u vozilima. Ta bi tehnologija mogla omogućiti ostvarivanje interakcije milijuna autonomnih vozila na cesti s ljudskim vozačima u kraćem roku. Dio je Nissanove strategije inteligentne integracije tehnologija.

Ghosn je najavio da će u sklopu Nissanove strategije autonomne vožnje Nissan i japanska internetska kompanija DeNA započeti testiranja namijenjena razvoju autonomnih vozila za komercijalne usluge. Prva faza testiranja počet će ove godine u određenim dijelovima Japana, s posebnim fokusom na razvoj tehnologije. Do 2020. Nissan i DeNA namjeravaju proširiti obujam testiranja kako bi se uključila komercijalna upotreba tehnologije autonomne vožnje za usluge prijevoza na širem području Tokija.

Osim napredaka u području Nissanove strategije autonomne vožnje, Ghosn je najavio i planove predstavljanja novog Nissana LEAF s tehnologijom ProPILOT koja omogućuje autonomnu vožnju jednom trakom autoceste.  Novi LEAF koristi se prednostima Nissanova vodećeg položaja u razvoju električnih vozila, što potvrđuje i brojka od više od 250.000 prodanih primjeraka Nissana LEAF od 2010. Ghosn je izjavio da novi LEAF stiže uskoro i predstavlja sljedeće poglavlje u Nissanovoj strategiji inteligentnih pogona.

U području povezanih automobila, koje spaja Nissanovu strategiju inteligentne mobilnosti i Nissanove strategije integracije inteligentnih tehnologija, Ghosn je potvrdio nastavak suradnje s Microsoftom na razvoju sljedeće generacije tehnologija povezivanja automobila. Njegov govor uključivao je i demonstraciju načina na koji Microsoftova tehnologija osobnog pomoćnika Cortana vožnju može učiniti učinkovitijom i jednostavnijom. Cortana je jedna od tehnologija koje Alijansa i Microsoft zajednički istražuju.

Kako bi se podržalo političko okruženje i planiranje nužno za integraciju ovih tehnologija u svjetskim metropolama, Ghosn je najavio novo partnerstvo s organizacijom 100 Resilient Cities (100RC) koje financira Zaklada Rockefeller. 100RC globalna je neprofitna organizacija koja pomaže gradovima izgraditi otpornost na fizičke, društvene i gospodarske izazove. Nissan i 100RC zajedno postavljaju temelje za autonomnu vožnju, električna vozila i nove usluge mobilnosti.  Nissan je prvi proizvođač automobila koji surađuje s organizacijom 100RC.

„Pozivamo i ostale da nam se pridruže, od tehnoloških partnera do društava za e-trgovinu, usluga za pozivanje vozača i platformi za dijeljenje vozila te socijalne poduzetnike te da nam pomognu u testiranju i razvoju novih vozila i usluga kako bismo svima osigurali pristup najnovijim tehnologijama i uslugama koje donose dodatnu vrijednost njihovim životima.”, rekao je Ghosn.