Izdvojeno Vijesti

Četverovratna limuzina zaokružuje ponudu Astri

 Opel proširuje svoju uspješnu obitelj Astri novom sportskom i mondenom limuzinom. Novi luksuzni i elegantni notchback koji krase sve prednosti uobičajene za Astru, uključujući napredne tehnologije i prepoznatljivu kvalitetu, cjenovno je pristupačnija alternativa za kupce koji ciljaju na takvu vrstu automobila iz srednjeg segmenta. Uz sada novu četverovratnu limuzinu, peterovratni hatchback, karavan Sports Tourer i nabrijani GTC kupe, ponuda Opelovog najbolje prodavanog modela – Astre – sada je potpuna.

 S početkom prodaje u listopadu, kupci će moći birati između sedam motora: četiri benzinska (od 100 do  180 KS) od kojih se tri mogu kombinirati sa šesterostupanjsim automatskim mjenjačem, i tri dizelska motora (od 95 do 130 KS). Dva ultraštedljiva modela Astre notchback 1.7 CDTI ecoFLEX sa sustavom Start/Stop i dodatnim tehnologijama povećanja učinkovitosti spajaju veliku snagu od 110 KS ili 130 KS s niskom potrošnjom tipičnom za dizelske motore od 3,7 litara na 100 km. To znači emisiju ugljičnog dioksida od samo 99 g/km. Pored te bogate ponude pogonskih sustava, početkom iduće godine nova Astra s četvorim vratima bit će oplemenjena novom generacijom visokoučinkovitih, snažnih i profinjenih četverocilindričnih benzinskih motora SIDI ECOTEC zapremine 1,6 litara, s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem goriva.

Nova Astra notchback limuzina (dužina/širina/visina: 4.658 / 1.814 / 1.476 mm) ima međuosovinski razmak od 2.685 mm. Prtljažnik nudi 460 litara zapremine – 90 litara više od peterovratne izvedbe. Preklapanjem naslona stražnje klupe djeljivog u omjeru 60:40 zapremina prtljažnika se povećava na maksimalnih 1.010 litara.

Opelov dizajnerski tim dao je Astri notchback vrlo privlačnu i elegantnu siluetu. Linija krova blago se nadvija iznad putničkog dijela, a zatim se spušta u jednom glatkom potezu pored strmo nagnutog stražnjeg vjetrobranskog stakla do gotovo umjetnički oblikovane aerodinamične izbočine kojom završava kratak stražnji dio. A kako se nagnuti C-nosač proteže duboko unatrag sve do stražnjeg dijela, on na elegantan način sakriva veličinu prtljažnika. Karakteristična linija koja se proteže kroz kvake na vratima postaje više definirana prema stražnjem dijelu vozila stvarajući snažan dojam širokih ramena ispod baze C-nosača i stražnjeg dijela. Stražnji dio karakterizira strmo ukošeno stražnje vjetrobransko staklo, integrirani stražnji spojler i širok i pomno oblikovan odbojnik. Dizajn stražnjih svjetala odražava onaj ostalih modela Astre, a blagi nabor koji ih spaja odaje dojam širine i uklanja osjećaj glomaznosti. Lampe također imaju unutrašnji oblik krila kao element prepoznatljiv za Opelov dizajnerski izričaj. Unutar odbojnika ima još skulpturalnih značajki, a uvučena registracijska pločica odražava oblik izrezanog dijela poklopca prtljažnika. Kombinacija svih tih elemenata stvara posebno uravnotežen i skladan primjer automobilskog dizajna.

Svojim sportskim i elegantnim dizajnom, kvalitetama tipičnim za Astru i cijelim nizom tehnoloških značaji – od kojih su neke jedinstvene, a druge neuobičajene u segmentu – Opelov novi kompaktni četverovratni notchback cilja na kupce s visokim očekivanjima. Prilagodljiva prednja biksenonska (AFL+) svjetla sadrže sofisticirane funkcije poput: promjenjive raspodjele svjetala, osvjetljivanje zavoja, zakretanje snopa u zavojima, te pomoć pri korištenju dugih svjetala znatno povećavaju aktivnu sigurnost. Prilagodljivo FlexRide podvozje automatski prilagođuje amortiziranje ovisno o cestovnim uvjetima i daje vozaču na izbor tri različita načina vožnje – „Standard“, ka udobnosti orijentirani  „Tour“, te sportski agilni „Sport“. Iznimno ergonomična sjedala koja je odobrio AGR (“Aktion Gesunder Rücken e.V”) udobna su za leđa i dostupna su za vozača i suvozača. Tome se pridružuje nekoliko informacijsko-multimedijskih sustava koji dodatno olakšavaju putovanje i čine ga ugodnijim i sigurnijim. Najbolji sustav Navi 900 nudi karte za preko 30 europskih država i digitalni vodič za putovanja pohranjen na SD kartici.

Nova četverovratna limuzina važan je dodatak posljednjoj generaciji uspješne modelske obitelji Astri. U Zapadnoj Europi, a posebno u Njemačkoj i Španjolskoj, Opelovi marketinški stručnjaci smatraju da ima puno potencijala za rast. Novi model s četverim vratima svojim elegantnim linijama predstavlja pristupačniju alternativu limuzinama viših klasa. Osim toga, na tržištima s jakim rastom Istočne i Središnje Europe postoji velika potražnja za kompaktnim notchback-varijantama, osobito u Rusiji i Turskoj. Rusija je trenutno na drugom mjesto u Europi po prodanim količinama, a predviđa se da će do 2014. postati najvažnije tržište u Europi s 3,4 milijuna prodanih vozila. Gledano za sve segmente, više od 60% svih limuzina prodanih u Europi prodano je u Rusiji. Prošle se godine u kompaktnom segmentu preko 51% ruskih kupaca odlučilo za notchback­-verziju. Rusija je također treće po veličini tržište za Astru u Europi pa je Opel odlučio  proslaviti svjetsku premijeru ovog novog člana Astrine modelske obitelji na Moskovskom autosalonu 2012 koji će se održati od 29. kolovoza do 9. rujna.