Izdvojeno Vijesti

Chevrolet Camaro se vratio!

Bio je to moćan automobil koji je osvojio srca i maštu ljudi iz raznih dijelova svijeta, postavši predloškom zidnih postera, majica i pjesama naredna četiri desetljeća. Sada se vratio, bolji i moćniji nego ikada, spreman ponovno preuzeti svoje počasno mjesto na europskim cestama – i zidovima dječjih spavaćih soba.

         Novi Chevrolet Camaro s V8 motorom i 432 KS vratio se u Europu nakon desetljeća odsutnosti. Suvremen dizajn za 21. stoljeće izraz je Camarovog bogatog nasljeđa, s nosom u obliku slova V, širokim robusnim stavom i širokim stražnjim ramenima kao prepoznatljivim značajkama koje ukazuju na legendarnu prošlost, a istovremeno čine ovaj automobil suvremenom ikonom dizajna. Detaljno testiran na čuvenoj njemačkoj trkaćoj stazi Nürburgring, Camaro je dizajniran posebno za europske kupce, s posve novim ovjesom i cijelim nizom drugih poboljšanja. Camarove statistike jednako su impresivne kao njegov dizajn. S ručnim prijenosom dolazi fantastični 6,2-litarski LS3 V8 motor s 432 KS i 569 Nm okretnog momenta pri 4.600 okretaja u minuti. To znači ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde za kupe i 5,4 sekunde za kabrioletsku izvedbu. Automatski prijenos uparen je sa 6,2-litarskim L99 V8 motorom s 405 KS koji daje 556 Nm okretnog momenta pri 4.300 okretaja u minuti. Automatski kupe dostiže 100 km/h za 5,4 sekunde, s dodatne 0,2 sekunde za kabriolet. Camaro nudi najveću brzinu od 250 km/h.

         Cijena kupea u Hrvatskoj počinje od 54.500 eura, dok se kabriolet može kupiti od 60.000 eura. Paket povodom 45. godišnjice postojanja košta dodatnih 2.500 eura (cijene s PDV-om).

         Dubokim zvukom V8 motora Camaro plijeni još izdaleka i najavljuje svoj dolazak. Europski Camaro sličan je po sadržaju modelu 2SS koji je ponuđen na sjevernoameričkom tržištu. Novi model, prvi za Europu, dolazi s posve novim FE4 ovjesom razvijenim posebno za ovo tržište. Ovjes koji karakterizira povećanje čvrstoće i bočne stabilnosti koje znatno povećava performanse i upravljivost pri velikim brzinama pokazao se tako popularnim da će se nuditi s automobilima iz nove modelske godine u SAD-u s boljim paketima opreme. FE4 ovjes ima iznova ugođene prednje i stražnje amortizere i nove krute prednje (23 mm) i stražnje (24 mm) stabilizatore. 20-inčni naplatci s Pirellijevim PZero gumama osiguravaju da se snaga kvalitetno iskorištava, dok Brembo četveroklipne disk-kočnice s ABS-om u kombinaciji sa StabiliTrakom i kontrolom proklizavanja osiguravaju učinkovito kočenje i brzu vožnju kroz zavoje. Kotači su smješteni na vanjskom dijelu kako bi bili naizgled izravnati s površinom karoserije i odavali dojam agilnosti i robusnog stava.

         Žudite li za anonimnosti i uklapanju u mase, Camaro vjerojatno nije automobil za vas. Prednji dio u obliku slova V okružen je prednjim svjetlima sa svjetlećim ksenonskim LED prstenima koja oponašaju duboko usađene oči i daju Camaru pomalo prijeteći izgled. Chevroletova zlatna leptir-mašna s ponosom ukrašava prednji dio automobila i usmjerava poglede preko kupolastog poklopca motora čime se dobiva dojam pokreta čak i kada je automobil parkiran. Stražnja maska je jedinstvena za europske modele Camara. Dvostruka LED stražnja svjetla odražavaju jedinstven izgled prednjeg dijela vozila. Dizajn stražnjeg dijela zaokružen je velikim okruglim kromiranim vrhovima ispušnih cijevi, sličnima onima kod Corvette Z06.

         Cijeli niz zvučno izolacijskih elemenata osigurava da se, čim uđete u novi Camaro, osjećate kao da ste ušli u drugi svijet, premda ćete u unutrašnjosti uvijek čuti moćno brujanje V8 motora. Integrirani dizajn središnje konzole kombinira kontrole multimedijskog sustava i klimatizacije u jednom komadu moderne elektronike s velikim gumbima koje je lako dohvatiti, s gumenim i kromiranim detaljima – tako da odgovaraju modelu automobila u kojemu se nalaze. Chevroletovo ledenoplavo ambijentalno svjetlo proteže se duž vrata. Ista plavičasta nijansa karakteristična je za brzinomjer s lijeve strane i brojač okretaja s desne, dok su u sredini prikazane preostale informacije bitne vozaču. Opcionalno narančasto ambijentalno osvjetljenje dostupno je s paketom opreme za interijer Inferno Orange.

         Četverodijelni skup instrumenata ispred mjenjača vraća nas do legendarnog Camara iz 1969., no uključuje moderno LED pozadinsko osvjetljenje. Paket uključuje pokazivač temperature ulja, tlaka ulja, temperature mjenjačke tekućine i voltaže akumulatora. Sportska sjedala posebno su oblikovana i imaju zaobljen gornji dio s naglašenim prošivima.

         Veliki vozački informacijski centar pruža uvid u sve podatke – uključujući potrošnju, informacije o putu i tlaku u gumama – potrebne kada ste na putu. Camaro je jedino vozilo u svojoj klasi koje nudi „Head Up Display” kao dio standardne opreme. Ova opcija prikazuje ključne informacije, kao što su brzina i trenutno odabrana pjesma ili radijska postaja, na samom vjetrobranskom staklu tako da vozač u svakom trenutku prati što se događa na cesti. Stražnji parkirni senzori s kamerom i šest zračnih jastuka standardni su, kao i ISOFIX nosači za najmlađe obožavatelje sportskih automobila. Camaro nudi beskompromisnim obožavateljima dobrog zvuka vrhunski Boston Acoustics sustav s devet zvučnika. USB priključci za osobne uređaje i Bluetooth također su dio paketa.

         Premda ekonomična potrošnja goriva možda i nije najviše na listi prioriteta vlasnika Camara, sustav aktivnog upravljanja gorivom L99 motora automatski gasi četiri od osam cilindara tijekom niskih opterećenja čime se smanjuje potrošnja goriva. Ovo donosi uštede i do 7,5%. Modeli Camara s ručnim mjenjačem imaju kombiniranu potrošnju od 14,1 litre na 100 km, dok su automatske verzije još bolje s kombiniranom potrošnjom od 13,1 litre na 100 km.