Izdvojeno Vijesti

Citroën i “Crveni nosevi – klaunovidoktori” donose smijeh djeci u bolnicama

Citroën u okviru svog humanitarnog djelovanja nastavlja pružati potporu udruzi “Crveni nosevi – klaunovidoktori” kojoj ustupa novi Citroën Berlingo Multispace na korištenje godinu dana.

“ Crveni nosevi – klaunovidoktori” su posebno educirani profesionalci (glumci, glazbenici i dr.) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Cilj rada klauna u bolnici nije dobiti pljesak nego svojim gegovima i komunikacijom s djecom skrenuti pažnju s bolesti te izazvati smijeh. “Crveni nosevi – klaunovidoktori” započeli su svoje djelovanje u Hrvatskoj u travnju 2010.godine u suradnji s međunarodnom organizacijom “Red noses Clowndoctors International” i u okviru EU projekta “Performing arts in hospital – clowndoctors”. Od sredine listopada 2010. godine klaunovi koji su prošli uvodnu izvedbenu i teoretsku edukaciju krenuli su posjećivati odjele pedijatrije KBC Zagreb, zatim Dječje bolnica Srebrnjak te dječje odjele drugih bolnica u Zagrebu i ostalim mjestima Hrvatske (Split, Varaždin, Čakovec, Vinkovci). Provedbom svojih redovnih programa klaunovdoktori su ostvarili više od 180 posjeta i donijeli osmijeh na lica 8.000 djece bolesnika. Trenutno se provode redovni posjeti Kliničkom bolničkom centru Zagreb-Rebro, Klinici za dječje bolesti Zagreb-Klaićeva, Dječjoj bolnica Srebrnjak i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu.

Ovim povodom Dr. Ludek (Zoran Vukić) – umjetnički direktor udruge i jedan od osnivača “Crvenih noseva” u Hrvatskoj izjavio je: ”Nepoznato okružje, strah od operacije ili od neugodnih pretraga i terapija te predugi dani u bolnici zastrašuju djecu. Upravo ovdje započinje rad klaunovadokotora koji sa smijehom, pjesmama, trikovima ili samo s osjećajnom pažnjom donose trenutke sreće i lakoće u svakodnevnicu bolnica. Trenutno 12 klaunovadoktora posjećuje djecu u bolnicama, a naš rad je prepoznat i kroz nagradu “Ponos Hrvatske” koju smo dobili za humano djelovanje što je velika motivacija za naše daljnje aktivnosti”

Projekt “Crveni nosevi – klaunovidoktori” usmjeren je na odnos između umjetnosti i društva, utjelovljenom u liku klaunovadoktora: timovi sastavljeni od dva člana klaunovadoktora posjećuju odjele u bolnicama i domovima, izvodeći posebno osmišljene točke za publiku u trajanju od tri do četiri sata. Publiku “Crvenih noseva – klaunovadoktora” čine bolesna djeca i odrasli koji trebaju posebnu njegu. U 2011. godini, “Red noses Clowndoctors International” i njegovi ambasadori – klaunovidoktori, razveselili su ukupno 543.874 pacijenata u 193 bolnica diljem Europe te na Novom Zelandu. Iste godine, ostvareno je ukupno 8.878 posjeta bolnicama, a 281 klaunova izvodilo je svoje pomno uvježbane nastupe kako bi skrenuli pažnju s bolesti i izmamili osmijeh na lica osobama koje su bolesne i pate.