Ekologija Vijesti

Citroën Jumper – novi Euro 6 motori

Novi Citroën Jumper, najprodavanije dostavno vozilo na hrvatskom tržištu u  segmentu velikih kombija već 3. godinu zaredom, od nedavno u svojoj gami  nudi dizelske motore BlueHDi najnovije generacije. Tako unaprijed nudi odgovor na ekološku normu Euro 6 koja se od rujna primjenjuje na sva laka gospodarska vozila. Neophodan partner svih poslovnih korisnika, Citroën Jumper nudi i privlačnu gamu s dvije razine opreme (Furgon i Furgon niv.2) kao i široku gamu izvedbi koja ispunjava sva očekivanja.

U prodaji od 1994., Citroën Jumper bilježi komercijalni uspjeh s više od 1.130.000 prodanih primjeraka od stavljanja na tržište. Model je rezultat najboljeg znanja i umijeća marke Citroën te se redovito osuvremenjuje kako bi se neprestano prilagođavao potrebama poslovnih korisnika.

Modernog dizajna korisnog za uporabu, iznimne udobnosti i opremljen tehnologijama koje jamče veću sigurnost, Citroën Jumper, čija je najnovija verzija puštena u prodaju 2014., od danas je još učinkovitiji zahvaljujući ugradnji novih BlueHDi motora. Te motore osmislila je grupa PSA, a proizvode se u Francuskoj, u tvornici u Tremeryju, gdje je proizveden već 1 milijun primjeraka.

Novi motori posebno su prilagođeni očekivanjima i zahtjevima korisnika lakih gospodarskih vozila te su namijenjeni svakodnevnoj i intenzivnoj uporabi. Jamče osjetno smanjenje emisija dušikovih oksida (NOx) te ispuštaju manje CO2 zahvaljujući inovativnoj i jedinstvenoj konstrukciji ispušnog sustava s katalizatorom SCR smještenog ispred filtra krutih čestica s dodatkom, koji osigurava sustav naknadne obrade koji emisiju dušikovih oksida može smanjiti za najviše 90%, a emisiju CO2 za najviše 4%. To su učinkoviti motori čija su potrošnja i emisija CO2 „Best in Class” u segmentu. Naime, u odnosu na motore starije generacije, ovi motori nude manju potrošnju goriva za više od 1 l na 100 km.

Ti 2-litreni motori najnovije generacije omogućuju uštedu na razini potrošnje goriva, ali i na razini održavanja automobila. Servisni interval modela Citroën Jumper ubraja se među najbolje u svojoj kategoriji: svakih 50.000 km ili svake dvije godine. Stoga se ovaj automobil nalazi na najvišoj razini u pogledu ukupnog troška vlasništva.

Citroën Jumper nudi tri pogonska sklopa koji ostvaruju sljedeću potrošnju u mješovitoj vožnji i emisiju CO2: BlueHDi 110 sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (81 kW – 304 Nm pri 1.750 o/min): 6,5 l/100 km i 158 g/km CO2, BlueHDi 130 sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (96 kW – 350 Nm pri 2.000 o/min): 6,5 l/100 km i 158 g/km CO2, BlueHDi 160 sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (120 kW – 350 Nm pri 2.000 o/min): 6,7 l/100 km i 163 g/km CO2.