Ekologija Vijesti

CleverShuttle prešao 5.000.000 kilometara s flotom Toyote Mirai

Njemački pružatelj usluge zajedničke vožnje CleverShuttle je prešao preko pet milijuna kilometara sa svojom flotom Toyote Mirai, bez stvaranja bilo kakve emisije u okoliš. U dvije i po godine CleverShuttle je svojim automobilima prešao šest i po udaljenosti od Zemlje do Mjeseca i natrag, pa je to postala najiskorištenija flota Toyote Mirai na svijetu. 

Električna vozila s gorivnim člancima kao što je Toyota Mirai postala su važan stup zahvaljujući svojoj pouzdanosti. Omogućili su pružanje udobnih vožnji bezbrojnim putnicima, ispuštajući u okoliš samo vodenu paru, kaže Jan Hofmann, COO i suosnivač CleverShuttlea. Ova korporacija je pokrenuta u rujnu 2017. s početnih 20 Toyota Mirai u Hamburgu, a njihova je flota narasla na 45 vozila u nekoliko gradova u Njemačkoj. Kroz ovo razdoblje, nisu bili potrebni nikakvi popravci niti zamjena dijelova, osim redovitog održavanja. 

Iskustvo prijeđenih pet milijuna kilometara nam govori da su vozila s gorivnim člancima već sada savršeno prikladni za svakodnevnu upotrebu kaže Ferry M.M. Franz, Direktor Toyota Motor Europe u Berlinu. Nismo imali nikakvih tehničkih kvarova, a nesmanjene performanse gorivnih članaka, s prijeđenih do 180.000 kilometara po vozilu do sada, pokazuje zrelost i trajnost Toyotinog sustava gorivnih članaka, nastavio je Franz.

Toyota Mirai je bila predstavljena 2014. godine te je u prodaji u Europi od 2015. Mogu je naručiti i fizičke i pravne osobe. Kao luksuzno vozilo, ova limuzina s gorivnim člancima može ugodno smjestiti četvero putnika kojima nudi putovanje uz maksimalnu obzirnost prema okolišu. Mirai, koji nema nikakav ispust u okoliš, zahtijeva samo vodik kao gorivo, koji se pretvara u električnu energiju u gorivnom članku, a koja zatim pogoni elektromotor snage 113 kW / 154 KS. Pritom nastaje samo vodena para odn voda. S jednim spremnikom goriva Toyota Mirai prelazi do 500 kilometara, a dopuna spremnika gorivom – vodikom traje oko tri minute.

Kasnije ove godine, druga generacija Miraija kreće u proizvodnju u Japanu te će nova poslovna limuzina korisnicima donijeti još efikasnije rezultate, uz atraktivan izgled. 

CleverShuttle

CleverShuttle je vodeći pružatelj usluge zajedničke vožnje u Njemačkoj. Ova usluga kombinira uslugu pojedinačnog vozača s ekološki povoljnom i cjenovno prihvatljivom zajedničkom vožnjom za više putnika. Ova usluga, u koju je, povrh Deutsche Bahna, japanska tvrtka Mitsui uključena od 2019. najviše svojih stranaka pronalazi među ljudima usmjerenima na tehnologiju i zaštitu okoliša koji žele prijevoz bez ispuštanja CO2.

Rezervacije se izvode putem aplikacije, vozač skuplja stranke na željenom mjestu, a zatim ih vodi do željenog odredišta. Okupljanjem putnika sa sličnim pravcima kretanja, ova usluga osigurava niske cijene koje su do 40 posto niže od uobičajenih cijena prijevoza za konvencionalni taksi.