Vijesti

Crossover s električnim pogonom

Volkswagen će uskoro lansirati novu liniju avangardnih električnih vozila. Marka Volkswagen pruža prvi pogled na novoga važnog predvodnika električne mobilnosti, i to na svjetskoj premijeri konceptualnog crossover vozila na salonu automobila Auto Shanghai 2017. Ovo konceptualno vozilo prvo je crossover terensko vozilo (CUV) ove marke – coupé s četiri vrata i sportsko terensko vozilo (SUV) u jednome.

Nakon premijera modela I.D. (Pariz, 2016.) i modela I.D. BUZZ (Detroit, 2017.), ovo konceptualno vozilo predstavlja se kao treći progresivni član obitelji I.D. Ono također čini dio nove generacije vozila bez emisija ispušnih plinova s velikim dosegom i karizmatičnim dizajnom električne mobilnosti.

Svi modeli obitelji I.D. također impresioniraju novim konceptom unutrašnjosti, a izgledom, fleksibilnošću, dimenzijama i udobnošću premašuju standarde za ovu klasu vozila.

CUV iz obitelji I.D. osmišljen je kao svestrano sportsko vozilo s interaktivnim dizajnom i bez emisija ispušnih plinova – s električnim pogonom na sve kotače koji je jednako impresivan kako u gradskom prometu tako i na surovom terenu. Iz toga je razloga idealan za vozače s pustolovnim i aktivnim načinom života. Veliki doseg za vožnju, koji je istovjetan dosegu današnjih automobila s benzinskim motorima, čini ga prikladnim za dugačka putovanja. I baš poput modela I.D. i I.D. BUZZ, ovo konceptualno vozilo također može voziti potpuno autonomno. Za aktivaciju toga modusa autonomne vožnje potrebno je samo lagano pritisnuti VW-ov amblem na kolu upravljača. Kolo upravljača zatim se električno uvlači u kokpit, gdje se stapa u jednu cjelinu s potpuno digitalno izvedenim zaslonima i elementima za rukovanje. Ovo električno vozilo također prepoznaje svoje okruženje i druga vozila na cesti pomoću laserskih skenera, ultrazvučnih i radarskih senzora te kamera.

Marka Volkswagen postavila je jasan cilj unaprjeđivanja vozila s električnim pogonom iz razvojne faze u modele za masovnu proizvodnju do sredine sljedećeg desetljeća, što želi postići globalnom proizvodnom ofenzivom. Ovo konceptualno vozilo, koje će svoju premijeru slaviti u Šangaju, pokazuje raznolikost linije budućih električnih vozila marke Volkswagen koja će postojati u 2020. godini.