Galerija Predstavljamo

CUPRA Ateca

Nova CUPRA Ateca: najsuvremenija interpretacija sportskog karaktera.

  • CUPRA Ateca označava početak nove ere za novostvorenu, nezavisnu marku i unosi novi elan na tržište
  • CUPRA Ateca ultimativan je izričaj sportskog karaktera koji su ljubitelji automobila razvili za ljubitelje automobila
  • CUPRA Ateca već je dostupna za narudžbe na HR tržištu

 Marka CUPRA, koja je stvorena iz nagrađivanog odjela za motosport marke SEAT, ultimativan je izričaj jedinstvenosti, sofisticiranosti i performansi, stvorena iz strasti i dizajnirana za osvajanje srdaca ljubitelja automobila diljem svijeta. Ona proizvodi vozila koja ne počivaju na nostalgiji, već su ukorijenjena u sadašnjosti. Najiskusniji, najangažiraniji i najentuzijastičniji članovi odjela motosporta ponovno su prionuli poslu stvaranja kako bi unijeli novu dimenziju u tvrtku te ponudili novu perspektivu u vezi s kompetencijama, sposobnostima i potencijalom naše organizacije. 
CUPRA će stvoriti širu ponudu proizvoda koji se usredotočuju na modele marke SEAT. Oni će se koristiti snažnim kompletom tehnoloških rješenja Volkswagen koncerna i iskoristiti cijeli niz mogućnosti koji im ona pružaju, no također će biti otvoreni za suradnju s ljudima i poduzećima s kojima dijele jednake interese i razumijevanje načina na koji se iskustva stvaraju: marketinškim proizvodima, dodatnom opremom, događanjima i, dakako, motosportom. Danas na svijetu ne postoji nijedna marka poput ove.

Dok CUPRA svoje poslovanje čini raznovrsnijim i razvija nove modele koji nude savršen omjer performansi, voznih svojstava i uporabljivosti, marka će također iskoristiti postojeću infrastrukturu, od koje već profitira marka SEAT, s predviđenim prostorom u 277 posebno odabranih autokuća diljem Europe.

Početak ove pustolovine započeo je protekle veljače s predstavljanjem marke i njezina prvog modela, vozila CUPRA Ateca, SUV-a s vrhunskim performansama koji je označio početak nove ere i koji je savršen odabir za uvođenje marke CUPRA na tržište.

U segmentu u kojem poglavito dominiraju premium marke, lansiranje modela CUPRA Ateca remeti postojeći status quo, odvlačeći ljude od uobičajenoga i dosadnog te nudeći im najsuvremeniju viziju onoga što sportski karakter jest: ne treba vam luksuz da biste se osjećali jedinstveno.

CUPRA Ateca se već može naručiti i kod ovlaštenih SEAT trgovaca u Hrvatskoj s početnom cijenom već od 378.155 kn

CUPRA je ultimativan izričaj jedinstvenosti, sofisticiranosti i performansi, a CUPRA Ateca savršeno utjelovljuje vrijednosti marke. Ona je vozilo koje je proizašlo iz strasti razvojnih inženjera i dizajnera te stvoreno za ljude koji cijene kvalitetu njezine izvedbe. CUPRA Ateca je SUV koji označava rođenje nove marke, a ona je savršeno vozilo za lansiranje marke CUPRA; jedinstven model u svojem segmentu koji je potpuno usklađen s potrebama kupaca. CUPRA Ateca nudi markantan dizajn eksterijera, stilski interijer i pristupačnu snagu, značajke stvorene upotrebom moćnih inženjerskih rješenja. Ona u sebi objedinjuje ključne tehnološke elemente kako bi postigla svoje ciljeve, a da pri tome sama svrha vozila ostane jednostavna i jasna.

„SUV vozila i dalje bilježe velik rast popularnosti, no na tržištu ne postoji nijedno vozilo koje je kao CUPRA Ateca. Zato smo uvjereni da će ona požeti golem uspjeh i tvoriti idealan prvi stup marke te savršeno predstavljati sofisticiranost, jedinstvenost i performanse, ključne vrijednosti marke CUPRA“,rekao je Wayne Griffiths, potpredsjednik odjela za prodaju i marketing. „K tomu smo itekako optimistični u pogledu privlačenja novih kupaca koji su u potrazi za takvim jedinstvenim vozilom, koje bi trebalo biti smješteno između segmenta vozila za masovnu proizvodnju i klasičnoga premium segmenta.“

Samu srž modela CUPRA Ateca tvori jedan od tehnološki gledano najnaprednijih motora na tržištu; s turbopunjačem i sustavom izravnog ubrizgavanja, 4-cilindrični i 2-litreni TSI benzinski motor postiže snagu od pozamašnih 300 KS te okretni moment od 400 Nm. U kombinaciji s elegantnijim, preciznijim 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG i sustavom pogona na sve kotače 4Drive CUPRA Ateca odiše samopouzdanjem, staloženošću i samouvjerenošću.

Vrhunske performanse modela CUPRA Ateca upotpunjene su njegovim impresivnim dizajnom eksterijera. U prednjem se dijelu vozila gornja rešetka hladnjaka odlikuje saćastom strukturom, a novi logotip CUPRA smješten je u njezinu središtu. Detalji u sjajnoj crnoj boji sastavni su dijelovi opreme, dok su stražnja četiri završetka ispušne cijevi smještena na rubu stražnjeg difuzora. Elegantan izgled vozila dodatno upotpunjuju 19“ kotači od lakog metala s dijamantnim rezom.

Pogon

Ključni element svakog modela CUPRA jesu njegova snaga, performanse i vozna svojstva, a kako bi se ti zahtjevi ispunili, pod poklopcem motora modela Ateca krije se jedan od najnaprednijih 4-cilindričnih benzinskih motora na tržištu. Ovaj motor s obujmom od 1984 ccm, sustavom izravnog ubrizgavanja i turbopunjačem ima provrt i hod od po 82,5 mm i 92,8 mm s omjerom kompresije od 9,3:1. To su vrijednosti koje mu pomažu postići impresivnu izlaznu snagu od 300 KS pri broju okretaja u rasponu između 5.300 i 6.500 o/min. Ako se tomu pridoda golem okretni moment od 400 Nm dostupan pri cijelom nizu raspona od 2.000 do 5.200 okretaja u minuti, CUPRA Ateca može postići najveću brzinu od 247 km/h. Zbog kombinacije male mase (masa praznog vozila iznosi svega 1.540 kg) i motora velike snage, ovaj SUV može postići brzinu od 100 km/h iz stanja mirovanja za samo 5,2 sekunde. Ovoj vrhunskoj vrijednosti ubrzanja dodatno pridonosi integracija novorazvijenoga 7-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke DSG, koji je stvoren za izniman sportski karakter s bržim, elegantnijim i preciznijim promjenama stupnjeva prijenosa. CUPRA Ateca također sadrži funkciju kontrole pri kretanju za još bolje ubrzanje iz stanja mirovanja.

„CUPRA Ateca nudi iznimne performanse i agilnost u vožnji zahvaljujući svojem niskom težištu, adaptivnoj regulaciji voznog postroja (DCC), opcijskim Brembo kočnicama i sportskom motoru koji isporučuje snagu od 300 KS i okretni moment od 400 Nm u kombinaciji sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem i sustavom pogona na sve kotače 4Drive“,rekao je izvršni potpredsjednik marke SEAT nadležan za istraživanje i razvoj dr. Matthias Rabe. „Ovaj model nudi performanse iz premium segmenta vozila te nema nijednog konkurenta u svojem cjenovnom segmentu.“

U kombinaciji s četirima ispušnim cijevima na stražnjem dijelu vozila, mehaničke performanse modela CUPRA Ateca upotpunjene su snažnim zvukom koji pridonosi osjećaju dramatičnosti na vozačevom sjedalu. Međutim, kod razvoja nije samo riječ o apsolutnoj snazi; CUPRA Ateca također sadrži tehnologije kojima se poboljšava učinkovitost, zbog čega ovaj SUV impresionira i kao vozilo za svakodnevicu. U pogledu toga je 7-stupanjski mjenjač DSG preinačen kako bi objedinjavao izvrsne performanse i nisku razinu potrošnje goriva, dok 2,0-l TSI motor radi s novostvorenim benzinskim filtrom za čestice u svrhu ispunjavanja najnovijih normi za emisije ispušnih plinova. Taj razvoj znači da emisije ispušnih plinova za model CUPRA Ateca iznose između 192 g/km – 201 g/km, a vrijednosti učinkovitosti potrošnje goriva 8,5 l/100 km – 8,9 l/100 km prema WLTP ciklusu.

Vozni postroj

Upravljanje izlaznom snagom motora modela CUPRA Ateca i njegovo pretvaranje u iskoristive performanse počiva na konstrukciji voznog postroja koji se može prilagoditi različitim zahtjevima. CUPRA Ateca profitira od konstrukcije nezavisnoga prednjeg ovjesa s upotrebom MacPherson opruga i stražnjeg ovjesa s više spona, no također integrira sustav adaptivnog ovjesa Dynamic Chassis Control kako bi se zajamčila konstrukcija koja se može prilagoditi vozačevim potrebama. Zahvaljujući tome se impresivne performanse modela CUPRA Ateca vrhunski mogu prenijeti na asfalt. Međutim, još je važnije što CUPRA Ateca integrira trakcijski sustav 4Drive, jedan od najsigurnijih, najnaprednijih trakcijskih sustava na svijetu. Tehnologija sustava pogona na sve kotače 4Drive analizira uvjete na cesti u stvarnom vremenu, uključujući brzinu vozila, brzinu svakog kotača, položaj kuta upravljača te stil ili način vožnje kako bi se u svakom trenutku zajamčio brz i progresivan prijenos snage na potrebne kotače. Sustav 4Drive stvoren je za poboljšanje voznih svojstava modela CUPRA Ateca, i to u svim uvjetima. Ovaj je sustav optimiziran za surađivanje sa svim dostupnim modusima vožnje: Comfort, Sport, Individual, Snow, Off-Road i, dakako, modusom CUPRA. Tijekom odabira modusa CUPRA u odabiru modusa vožnje vozači će čuti kako motor trenutno reagira poboljšanim, no svejedno prirodnim zvukom koji dopire iz ispušnog sustava, a također će zamijetiti prilagodbu konstrukcije sustava adaptivne regulacije voznog postroja DCC, kojim se vozilu osigurava izraženiji sportski karakter. Odabirom bilo kojeg drugog modusa vožnje također će doći do zamjetne promjene karaktera modela CUPRA Ateca. S tolikim brojem performansi koje se vozaču nalaze nadohvat ruke, inženjeri su također dodatno unaprijedili kočioni sustav modela CUPRA Ateca. Ovaj SUV sada profitira od većih prednjih i stražnjih diskova s dimenzijama od 340 mm i 310 mm, zbog čega će vozilo zračiti većom samouvjerenošću. Opcijski se u paketu Performance nude snažne 18“ Brembo kočnice u crnoj boji. Zahvaljujući kombinaciji tehnologija voznog postroja i sustavu progresivnog upravljača, ovakva konstrukcija ne jamči samo vrhunsku vožnju, već i intuitivnu povezanost vozila i vozača.

Eksterijer

CUPRA Ateca nudi impresivan izgled eksterijera koji je odmah čini prepoznatljivom kao vozilo s vrhunskim performansama. On istovremeno odiše samopouzdanjem i potvrđuje da je CUPRA Ateca najdinamičnija varijanta u ponudi SUV vozila. U prednjem se dijelu vozila gornja rešetka hladnjaka odlikuje saćastom strukturom s unutrašnje strane, a logotip CUPRA smješten je u samom središtu. Na donjoj je rešetci hladnjaka naziv CUPRA decentno smješten i izveden u optici matiranog aluminija, odmah iznad ekskluzivno dizajniranog branika. Vrlo skulpturalno oblikovani prednji dio modela CUPRA Ateca očituje se i po prepoznatljivim LED glavnim svjetlima, koja ne nude samo vrhunsko osvjetljenje, već također naglašavaju markantan nastup i impresivan izgled ovog SUV-a. Čim se otključaju vrata, LED žaruljice u vanjskim zrcalima osvjetljavaju područje u neposrednoj blizini pragova vrata te projiciraju logotip i natpis CUPRA na tlo. „CUPRA Ateca predstavlja ultimativnu evoluciju modela Ateca. Ona objedinjuje svaki aspekt našeg jezika dizajna s dinamičnim značajkama koje su vozilu s visokim performansama potrebne, od dominantnog dizajna prednje rešetke i elegantnog toka duž cjelokupne karoserije sve do izrazito skulpturalno oblikovanog stražnjeg dijela“,objasnio je Alejandro Mesonero-Romanos, voditelj odjela za dizajn. Detalji u sjajnoj crnoj boji sveprisutna su tema u dizajnu eksterijera modela CUPRA Ateca: krovni nosači, vanjska zrcala, okviri prozora, bočni spojleri, kotači, prednja rešetka hladnjaka te prednji i stražnji difuzori kao i spojleri koji uokviruju stražnji prozor profitiraju od ove tehnike dizajna.

Crne kočione čeljusti, sportski stražnji branik, bakreni logotip CUPRA na poklopcu prtljažnika, četiri završetka ispušne cijevi na rubu stražnjeg difuzora i ekskluzivni 19“ kotači od lakog metala s dijamantnim rezom i logotipom CUPRA mahom povećavaju sportski karakter i eleganciju ovoga jedinstvenog i dinamičnog SUV-a.

I bez obzira na to koja se od šest boja karoserije upotrijebi: Energy plava, Velvet crvena, Brilliant srebrna, Rodium siva, Magic crna ili Nevada bijela, značajke visokih performansi modela CUPRA i dalje će biti više nego očite. Ekskluzivna osobnost modela CUPRA Ateca očituje se i prije otvaranja vrata jer ulazno svjetlo projicira natpis i logotip CUPRA na tlo.

Interijer

U unutrašnjosti vozila odmah se očituje interijer s kombinacijom usmjerenosti na vozača, udobnosti i profinjenosti, a također je jasno vidljiva percepcija vozila dizajniranog za ispunjavanje najviših zahtjeva u pogledu performansi. No ono istovremeno treba prevoziti svoje putnike s najvišim stupnjem komfora. Logotip CUPRA ugraviran je na podne prostirke i ključ, a pojavljuje se i na dodirnom zaslonu multimedijskog sustava nakon uključivanja motora. Obloge vrata presvučene su materijalom Alcantara, a natpis CUPRA osvijetljen je na aluminijskoj pločici i ponosno istaknut na pragovima vrata. Sportska sjedala također su presvučena materijalom Alcantara, u crnoj boji s bakrenim šavovima te efektom ugljičnih vlakana koji prekriva bočne dijelove. Kada se smjesti u vozačevo sjedalo, vozač će također moći vidjeti kako se bakreni šavovi nastavljaju na kožnom sportskom kolu upravljača, u čijem je središtu također ugraviran logotip CUPRA, te na vrhu ručice mjenjača. Papučice su izvedene od aluminija kako bi se dodatno naglasio osjećaj zadržavanja kontrole nad nevjerojatno prostranim vozilom. Tijekom prelaska pogledom po putničkom prostoru može se zamijetiti da se vrhunska kvaliteta proteže i do okvira mlaznica za zrak klima-uređaja, opcijski izvedenih u srebrnoj ili sjajnoj crnoj boji, te središnje konzole, u kojoj su smješteni sustav odabira modusa vožnje i ručica mjenjača. Odmah ispred vozača nalazi se digitalni kokpit koji pruža informacije u najjasnijem obliku zahvaljujući svojem besprijekornom zaslonu velike rezolucije, a dodatnu mu podršku pruža 8“ dodirni zaslon navigacijskog sustava plus. Oba zaslona pridonose osjećaju kako se u vozilu ne nalaze samo tehnološki napredne značajke, već i da su one vrhunski sofisticirane.

Infotainment i povezivost

CUPRA Ateca kombinira najviše razine performansi na cesti s najvišom razinom infotainmenta i povezivosti te nudi najnoviju generaciju platforme Full Link (Apple CarPlay i Android Auto) i aplikacije SEAT DriveApp kao i najnaprednije digitalne zaslone u segmentu. Serijska oprema u modelu CUPRA Ateca usmjerena je na tri osnovna načela: tehnologija, dizajn i sigurnost. Zbog toga su razloga sustavi poput ulaska i pokretanja vozila bez ključa, bežičnog punjača, pojačivača GSM signala, kamere za prikaz iz ptičje perspektive od 360˚, 8“ dodirnog zaslona navigacijskog sustava plus, digitalnog kokpita i potpore Park Assist sadržani u opsegu serijske opreme. Digitalni prikazi instrumenata s gustim pikselima u digitalnom kokpitu ne nude samo bolju funkcionalnost, već vozaču također omogućuju prikaz svih informacija koje su mu važne, od klasičnih analognih prikaza kao što je brzinomjer do karti u boji i fokusiranije navigacije. K tomu se ovaj suvremeniji i svestraniji dizajn besprijekorno integrira u cjelokupan dizajn interijera modela CUPRA Ateca. Prijelazi između dostupnih informacija na TFT zaslonu sa 133 dpi i rezolucijom 1280 x 480 piksela besprijekorni su zahvaljujući stopi osvježavanja od 75 Hz. Ekskluzivan sportski zaslon unutar digitalnog kokpita posebno je razvijen za model CUPRA Ateca kako bi se broj okretaja mogao jasnije vidjeti i kako bi se stvorio emotivniji zaslon. Digitalni kokpit proširen je 8“ dodirnim zaslonom koji može prikazivati ne samo svakodnevne funkcije kao što su informacije navigacijskog sustava i zabavni sadržaji, već također može isporučivati važne informacije u vezi s performansama kao što su temperatura ulja i G-sile tijekom nešto brže vožnje. Integracijom kompleta za povezivost sa sustavima SEAT Full Link i DriveApp Ateca donosi pregršt funkcija sa smartphoneova kupaca u putnički prostor SUV-a s vrhunskim performansama. Sadržaj se zrcali na zaslonu vozila te omogućuje pristup aplikacijama i informacijama, no na siguran način, čime se umanjuje odvraćanje pozornosti vozača i omogućuje da mu pogled ostane na cesti.

Sažetak

CUPRA predstavlja vrhunac interpretacije onoga što bi vozilo s vrhunskim performansama trebalo biti, a s predstavljanjem modela CUPRA Ateca marka je u ovoj klasi vozila objedinila sve ključne elemente. Ateca je dinamična i snažna, no istovremeno uporabljiva i praktična. U segmentu u kojem dominiraju premium marke, CUPRA Ateca unijet će novi elan na tržište i kupcima ponuditi vozilo koje nije usredotočeno samo na ostvarivanje vrhunskih rezultata, već koje predstavlja istinsku uključenost vozača. Time će ga odvojiti od uobičajenoga i stvoriti mu najsuvremeniju viziju onoga što istinska snaga jest. Bez obzira na to je li riječ o naprednom 2,0-l TSI motoru i njegovim vrhunskim performansama, niskom težištu ili naprednom voznom postroju, CUPRA Ateca savršena je kombinacija koja može ponuditi najdinamičniju vožnju u segmentu. Markantan eksterijer naglašava sportski karakter i dinamičnost modela CUPRA Ateca te odiše samopouzdanjem i samouvjerenošću, od dominantnog dizajna prednje rešetke hladnjaka sve do impresivnog stražnjeg dijela vozila. Putnički prostor zrači atmosferom i osjećajem vozila s vrhunskim performansama koje je stvorilo jedno od najpoznatijih imena automobilske branše, a to se očituje ne samo po materijalima i kvaliteti obrade, već i po integraciji najsuvremenijih tehnologija. Izgled i osjećaj performansi i kvalitete dodatno se mogu povećati opcijskim 18“ Brembo kočnicama u crnoj boji te prekrivkama vanjskih zrcala u optici ugljičnih vlakana. Ekskluzivna sportska sjedala CUPRA bit će dostupna od kraja 2018. godine. Marka CUPRA jedinstvena je na današnjem tržištu, a Ateca simbolizira stvaranje nečega novog. Ljudi uključeni u razvoj vozila pri tome dijele jednake vrijednosti: ambiciju i strast za vrhuncem automobilskih performansi.