Vijesti

Danas se u obilježava Europska noć bez nesreća

Sa subote na nedjelju 15./16. listopada u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Zadru i Rijeci će se po peti puta održati međunarodna akcija Europska noć bez nesreća za odgovornu vožnju mladih bez utjecaja alkohola. Ova akcija će se odvijati u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu (SUP) i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD).

Tako će u Zagrebu svi mladi između 18 i 26 godina moći sudjelovati u dobrovoljnom alkotestiranju ispred klubova uz podršku volontera SUP-a i sudenata Fakulteta prometnih znanosti te Zagrebačke pivovare koja već četvrtu godinu zaredom financijski podupire ovu akciju u sklopu kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“, prve hrvatske kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola. Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare tim povodom je izjavila: “Drago nam je što i ove godine sudjelujemo u Europskoj noći bez nesreća u sklopu naše kampanje “Razmisli – kad piješ, ne vozi”. Kao vodeća domaća pivovara sustavno brinemo o odgovornom ponašanju u prometu što činimo i ovog puta pružajući financijsku podršku ovom projektu uz aktivno sudjelovanje naših zaposlenika.” Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, a koja je 1995. pokrenuta u Belgiji. Akcija će se ove godine provesti istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj će se ova akcija za odgovornu vožnju obilježiti u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci  i Zadru.

Georg Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u prometu izjavio je: „Konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka što ukazuje na neodgovorno ponašanje i nužnost ove i sličnih preventivno edukativnih aktivnosti. Glavni cilj ove akcije je sresti se sa mladima u njihovom okruženju, te ih putem međusobnog dijaloga upoznati sa svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola, bez korištenja represivnih ili tzv. „Otac- Majka” tonova.

Koncept ove akcije je na dobrovoljnoj bazi a provest će se na način da se u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera na ulazu ponudi grupi ljudi dobrovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa će odrediti jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaju da tu noć neće konzumirati alkohol i da budu „odgovorni“ vozači („responsible young driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač će dobiti narukvicu radi lakše prepoznatljivosti a u slučaju da se  ustanovi kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodijelit će mu se mali poklon. U slučaju da odabrani vozač ipak bude pod utjecanjem alkohola sugerirat će mu se da ne sjeda za upravljač.

Ove godine, fokus istraživanja će biti pritisak društva na mladog vozača, gdje ćemo nastojati doprijeti do cijelog društva koje zajednički ide u noćni život, kako bi rasteretili pritisak na mladog vozača, odnosno da grupi ukažemo na to kako bi trebali spriječiti da vozi pod utjecajem alkohola.“, dodao je Lisicin.

Od 2003. godine, zahvaljujući potpori Europske komisije, akcija je proširena na većinu zemalja Europske unije. Prošle godine je tako oko 700 volontera bilo prisutno u gotovo 200 noćnih klubova u 27 zemalja.