Vijesti

Diejlovi za Porsche Classic iz 3D pisača

„Više nije isporučivo“ – za rijetke klasike nedostajući se rezervni dijelovi ubrzo mogu pretvoriti u problem. U najgorem slučaju prijeti nemogućnost daljnjeg korištenja vozilom. Porsche Classic, Porscheov odjel koji je zadužen za klasična vozila, donosi rješenje za taj problem. Uz pomoć 3D pisača proizvode se dijelovi koji se iznimno rijetko pojavljuju i koji su potrebni u tek malim količinama. Svi dijelovi proizvedeni u 3D postupku ispisivanja ispunjavaju tehničke i vizualne preduvjete za najvišu vjernost originalnom dijelu.

Asortiman Porsche Classica obuhvaća oko 52.000 dijelova. Ako nekog određenog rezervnog dijela više nema na skladištu ili se stanje na skladištu primiče kraju, tada se ponovno izrađuje koristeći originalne alate. Kod većih serija moguća je i proizvodnja s novim alatima. S druge, pak, strane opskrba rezervnim dijelovima koji se traže u vrlo ograničenim količinama stručnjake stavlja pred prilično velike izazove. Naknadna proizvodnja malih serija s novim alatima često bi bila ekonomski neisplativa. Porsche Classic prije realizacije određenog projekta za neki dio ocjenjuje različite postupke proizvodnje.

Budući da se kvaliteta takozvanih „aditivnih“ postupaka proizvodnje neprestano poboljšava i troškovi se pritom sve više smanjuju, ovaj oblik proizvodnje predstavlja ekonomičnu alternativu pri proizvodnji malih serija. Primjerice, isključna poluga za spojku u Porscheu 959 više nije dostupna. Ovaj dio načinjen od sivog lijevanog željeza podliježe jako visokim zahtjevima kvalitete, ali se – sigurno zahvaljujući i malom broju proizvedenih primjeraka ovog supersportskog vozila – rijetko traži. Kao postupak proizvodnje u obzir je isključivo došlo selektivno lasersko taljenje. Cjelokupni proces proizvodnje isključne poluge upravlja se putem računala nanoseći praškasti alatni čelik u sloju tanjem od 0,1 milimetra na ploču za obradu. Visokoenergetski snop svjetlosti rastapa prah na željenim mjestima pod atmosferom zaštitnog plina u čelični sloj. Na taj način sloj po sloj se stvara kompletni trodimenzionalni dio. Ispisana isključna poluga položila je i tlačno ispitivanje uz opterećenje od gotovo tri tone kao i kasniji tomografski pregled na unutarnje greške s najvišom ocjenom. Testovi u praksi s ugradnjom u pokusno vozilo i izdašne pokusne vožnje također potvrđuju besprijekornu kvalitetu i funkciju. Iz razloga dosljednih pozitivnih iskustava Porsche trenutno proizvodi još osam drugih dijelova koristeći metodu 3D pisača. Radi se o dijelovima načinjenima od čelika i lakih metala koji nastaju uz pomoć selektivnog laserskog taljenja i o plastičnim komponentama koje se proizvode putem SLS pisača. SLS kratica je za selektivno lasersko sinteriranje, postupak pri kojem se materijal zagrijava do malo ispod tališta i preostala energija nanosi se laserom kako bi se plastični prah selektivno rastopio na tom mjestu. Za sve dijelove vrijede minimalni zahtjevi kvalitete izvornog vremenskog razdoblja proizvodnje, iako u pravilu ispunjavaju čak i više standarde. Pridržavanje mjera i odgovaranje dijela osigurava se pokušajima ugradnje. Plastični dijelovi koji se kao u originalu sastoje od različitih materijala moraju ovisno o području primjene biti otporni na ulja, goriva, kiseline i svjetlo.

Porsche Classic trenutno za još 20 drugih dijelova ispituje prikladnost proizvodnje metodom 3D pisača. Važna prednost: trodimenzionalni konstrukcijski podaci ili skenirani 3D model dijela dovoljni su kao polazišna točka za proizvodnju. Komponente se po potrebi mogu proizvesti na zahtjev kupca, a time otpadaju troškovi za alate i skladištenje.