Vijesti

Dizajnerske nagrade za nove Kije

Kia Motors je osvajanjem dvije red dot nagrade za dizajn proizvoda za 2016. godinu, inače jedne od najprestižnijih međunarodnih nagrada za industrijski dizajn, još jednom potvrdila svoju reputaciju proizvođača vozila po najvišim dizajnerskim standardima.

Kijini najnoviji modeli, novi sportski terenac Kia Sportage i limuzina Optima, dobitnici su nagrada red dot. Nezavisni žiri Optimu je nagradio i kao ‘Best of the Best’ titulom, najlaskavijom titulom koju ovaj žiri dodjeljuje u svakoj pojedinačnoj kategoriji.

Primjerci nove generacije Optime i Sportagea, Kijinog europskog bestselera, od ove godine prisutni su i na europskim cestama. Nove red dot nagrade su nastavak njihove dizajnerske priče, jer su oba modela bila nagrađena 2011. godine – Optima je i tada bila proglašena ‘Best of the Best’ modelom. Od 2009. godine, kada je Soul 1. generacije kao Kijin prvi model dobio priznanje, njihov dizajnerski tim ukupno je zaradio već 15 red dot nagrada. Tako su u 2016. godini baš svi modeli iz Kijine aktualne game modela dobitnici red dot nagrade.

Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Group, o nagradama je rekao: “Naš međunarodni dizajnerski tim ima sve razloge da bude ponosan na svoja najnovija dostignuća. Već prve red dot nagrade za Sportage i Optimu su bile veliki uspjeh. Dvostruki dobitnici priznanja su vrlo važni za naš brend. Sportage je već nekoliko godina naš bestseller u Europi. Kia Optima, koja je jedan od najprodavanijih Kia modela širom svijeta, također utjelovljuje razvoj Kia brenda na veoma poseban način: 3.generacija, koja je svoj put započela 2010. godine, bila je u godinama koje su slijedile katalizator dizajnerskih promjena Kijine game modela. Novi Sportage i nova Optima, odskaču od konkurencije u svojim kategorijama svojom odvažnošću, razlikovanjem i sportskom elegancijom vanjskog dizajna. Oba nova modela donose i potpuno novu, premium unutrašnjost s modernim, vodoravnim postavljanjem i vrlo pročišćenim izgledom.

Dinamičan dizajn i odvažan stav na cesti

Nova Kia Optima nastala je pod vodstvom kreativnog direktora Petera Schreyera, koji je bio zadužen za dizajn Optimine prošle generacije, kao plod suradnje Kijinih dizajnerskih centara u Namyangu (J. Koreja), Irvineu (Kalifornija, SAD) i Frankfurtu (Njemačka). 4,86 metara dugo vozilo, čije dimenzije su se neznatno promijenile, donosi moderne površine, oštro nacrtane linije i rubove te dužu siluetu, što ovom modelu daje još odvažniji izgled nego što je bio slučaj kod prethodnika. To je djelomično i zasluga produženih linija prozora i dodatnog trećeg bočnog prozora, postavljenog iza zadnjih vrata. Karakterističan profil s unazad zategnutim A i C stupovima sačuvan je, što je pojačalo dojam sportske limuzine kod obje generacije. Na zadnjem dijelu, rastegnuta svjetla po širini, ostavljaju novi moderan pečat.

Glavna uloga u dizajniranju novog Sportagea povjerena je Kijinom europskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, kojem su pomogli i centri u Namyangu i Irvineu. Najprimjetnija promjena vanjskog izgleda je prepoznatljivo novo ‘lice’ kompaktnog sportskog terenca. Prednja svjetla, koja su prije činila vizualnu cjelinu s Kijinom karakterističnom ‘tigrovom maskom’, sada su primjetno odvojeni od maske, što stvara širi i stabilniji izgled prednjeg dijela vozila. Kompaktni SUV sačuvao je prepoznatljiv profil, a bočni izgled zahvaljujući 40 mm dužoj karoseriji (4,48 m) sada izgleda još dinamičnije. Nova ‘GT Line’ izvedba, s brojnim ekskluzivnim dizajnerskim detaljima, poput „tigrove“ maske, svjetla za maglu u obliku kockica leda, zaštitnog pokrova podvozja i dvostruke ispušne cijevi, predstavlja sportskiji izgled nove generacije.

Oba modela mogu se pohvaliti vrlo štedljivim benzinskim i dizelskim motorima, najsuvremenijim asistentskim sustavima (npr. automatsko kočenje u nuždi s detekcijom pješaka). Oba modela osvojila su i maksimalnu ocjenu u Euro NCAP testovima simulacije sudara – 5 zvjezdica za sigurnost. Kao i sve ostale Kije, Sportage i Optima u Europi nude nenadmašivo 7-godišnje jamstvo, koje vrijedi za cijelo vozilo (do 150.000 km, prve tri godine s neograničenom kilometražom).

Red Dot Award: žiri, kojeg čini 41 stručnjak s područja dizajna iz cijelog svijeta

‘Red Dot Design Award’, jedno od najprestižnijih natjecanja na svijetu u području dizajna, podijeljeno je na tri dijela: dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i konceptni dizajn. Za red dot nagrade za 2016. godinu konkuriralo je čak 5.214 proizvoda i inovacija iz 57 zemalja. Natjecanje je vođeno pod okriljem dizajnerskog centra Sjeverni Ren-Vestfalija te se odvija svake godine još od davne 1955. godine. Kako bi se izbjegla bilo kakva pristranost, nitko od sudaca ne smije biti zaposlen u branši. Ove godine red dot žiri bio je najbrojniji do sada: čak 41 stručnjak iz cijelog svijeta – nezavisni dizajneri, profesori dizajna i novinari – između ostalog Chris Bangle, Jimmy Choo, profesor Lutz Fügener, Hideshi Hamaguchi, Kristiina Lassus, Raj Nandan i Ken Okuyama. Svi članovi žirija okupili su se u njemačkom Essenu i ocjenjivali proizvode na osnovi različitih kriterija kao što su: stupanj inovativnosti, formalna kvaliteta, funkcionalnost i ekološka primjerenost. Službeno predstavljanje red dot nagrada održat će se 4. srpnja 2016. u kazalištu Aalto u Essenu.

Kia Optima_2016 Red Dot Best of Best (Medium)