Vijesti

Društveno-ekonomska korist Kije u Europi

Novo izvješće, koje je pripremila vodeća neovisna europska savjetnička tvrtka London Economics, potvrdila je značajan doprinos Kia Motors Europe europskoj ekonomiji.
Čak 184.000 radnih mjesta zahvaljujući Kijinoj prisutnosti u Europi
Novo izvješće, s naslovom The economic and societal benefits deriving from the presence of Kia in Europe (Ekonomske i društvene koristi prisutnosti Kije u Europi), otkriva da 184.386 ljudi duguje svoj posao prisutnosti ove marke u Europi, kako onih izravno zaposlenih u Kiji ili indirektno u lancu dobavljača, prodaji i distribuciji.
Kia je u 2016. u različitim europskim zemljama platila 1,2 milijarde eura poreza
Uključujući carine, poreze od prodaje i prihode Kia je u 2016. godini europskim vladama ukupno platila 1,2 milijarde eura u obliku poreza, čime značajno podržava ekonomiju širom Europe. Ovi podaci su u odnosu na 2013. godinu, kada je napravljeno prvo izvješće i kada je Kia platila poreza u iznosu 865 milijuna eura, veći za gotovo 39%.
Dodatnih 7,6 milijardi eura u Europi iznosili istraživanje i razvoj, proizvodnja, isporuke, prodaja i distribucija
Izvještaj London Economics otkriva da Kia u europsku ekonomiju ukupno uplaćuje oko 7,6 milijardi eura. Ovaj iznos proizlazi iz bruto dodane vrijednosti (‘gross value added’) Kijinih europskih operacija, koji uzima u obzir ekonomski doprinos u bruto domaćem proizvodu i predstavlja vrijednost robe i usluga, koji su nastali zbog Kijinih neto ulaznih troškova. Kijin proizvodni pogon u Žilini (Slovačka) izravno nudi zaposlenje za puno radno vrijeme za 3.800 ljudi. Prošle godine Kia je kupila zaliha za svoju jedinu tvornicu u Europi u vrijednosti 5,2 milijarde eura – od toga su kod europskih dobavljača nabavili za 3,8 milijardi eura (73 posto). Kia je u 2017. godini u tvornicu uložila 130 milijuna eura s namjenom pripreme proizvodne linije za nove modele. Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Kia je ostvarila multimilijardnu investiciju u Europi, koja donosi korist našim strankama, zaposlenim i široj zajednici širom kontinenta. Izvješće otkriva obim našeg ukupnog doprinosa europskoj ekonomiji i našoj privrženosti razvoju proizvoda i same proizvodnje, što će i dalje omogućavati rast tih koristi.”
U 2016. Kia je u EU prodala 435.316 vozila, što je 12,7% više u odnosu na 2015. i imala je tržišni udio od 2,9%. U prvoj polovini 2017. Kia je prodala 251.472 vozila, što je 9,5% više nego u istom razdoblju prošle godine i pritom povećala svoj tržišni udio na 3,0%.