Izdvojeno Vijesti

Društvo za strateško upravljanje Ghosnu dodijelilo “nagradu za životno djelo”

Carlos Ghosn postao je prva osoba iz autoindustrije, četvrta ukupno, kojoj je Društvo za strateško upravljanje, neprofitna udruga za promicanje etičkog i strateškog poslovnog upravljanja dodijelilo “nagradu za životno djelo”. Na svečanosti dodjele nagrade održanoj u Pragu, žiri je g. Ghosna nazvao “uistinu iznimnim korporacijskim strategom i svjetskim vođom čiji je utjecaj na strateško razmišljanje mnogo širi od industrije u kojoj djeluje.” Žiri je g. Ghosna, među ostalim, izabrao za upravljanje Nissanom tijekom oporavka započetog 1999. i zagovaranja vozila nulte emisije. Kako se kaže u nominacijskom pismu, g. Ghosn “je postao jedan od najutjecajnijih svjetskih vođa našeg doba, a njegovo djelovanje nije utjecalo samo na tvrtke kojima je upravljao nego je proširilo naša saznanja o globalnim strategijama i upravljanju.”

Prava je čast primiti ovu nagradu – u ime mojih kolega u Renaultu i Nissanu te u ime cijele automobilske industrije“, rekao je Ghosn. “U jedinstvenom smo položaju da pokažemo kako naša industrija može potaći promjenu prema bolje održivom planetu u kojem ljudi imaju olakšan pristup osobnoj pokretljivosti i mogućnostima koje ona donosi. Mi iskorištavamo taj trenutak.” Čikaško Društvo za strateško upravljanje okuplja oko 3000 poslovnih stručnjaka sa svih strana svijeta. Nagrada za životno djelo nije godišnja nagrada nego posebna odrednica koje se temelji na sljedećim kriterijima: postojano strateško vodstvo i inovacije tijekom brojnih poslovnih ciklusa, strateški utjecaj na područja izvan kruga djelovanja nominiranog, utjecaj i djelovanje na akademsku zajednicu, uključujući vodeće poslovne škole i znanstvene časopise. Samo su tri druge osobe dobile nagradu za životno djelo Društva za strateško upravljanje: 2011.: Romano Prodi, bivši predsjednik Europske komisije, 2003.: Herb Kelleher, predsjedavajući uprave i predsjedavajući odbora izvršnih direktora tvrtke Southwest Airlines, 2001.: Andrew Grove, bivši glavni direktor i trenutačni predsjedavajući uprave tvrtke Intel Corporation.

Glavni direktor i predsjedavajući uprave Renault -Nissana Carlos Ghosn četvrta je osoba kojoj je Društvo za strateško upravljanje dodijelilo nagradu za životno djelo. Nagradu je Ghosnu 8. listopada uručio Jay Barney, predsjedavajući Društva, profesor na Sveučilištu Utah u SAD-u.