Vijesti

Dva milijuna Fiata 500

Dvomilijunti Fiat 500 sišao je s proizvodne trake tvornice Tychy u Poljskoj. To je bio Fiat 500C Collezione, s ekskluzivnom karoserijom u dvije boje, bijelom i Primavera sivom i živahnim TwinAir Turbo 85 KS motorom. Bit će prodan u Italiji. Ova nova specijalna serija slavi svevremenski stil i dizajn modela 500, njegov slavni status ikone i trendovsku osobnost s novim kombinacijama boja i materijala te modernim i stilskim duhom. Dolazi s uzbudljivom standardnom serijskom opremom, kao što su 16 inčni naplatci, kromirani detalji, siva/bijela/siva bočna linija i oznaka „Collezione” u kurzivu na poklopcu prtljažnika.

Proizvodnja ovog dvomilijuntog automobila predstavlja ponosnu prekretnicu ove izuzetne priče o uspjehu. Ovaj izvrsni mali kultni Fiat prodaje se u više od 100 država svijeta. Preko 80% prodaje ostvareno je izvan Italije i pet godina je u svom segmentu bestseler u Europi, s tržišnim udjelom od 14,6% na kraju 2017. Nadalje, u njegovoj jedanaestoj godini, skoro 60.000 jedinica je prodano u Europi tijekom prvog kvartala 2018., što je rekordna brojka za aktualni model 500. Uz to, tijekom prvog kvartala 2018., model 500 je bio vodeći na tržištu u devet država (UK, Španjolska, Belgija, Švicarska, Portugal, Austrija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija) te među prva tri modela u sedam drugih (Italija, Njemačka, Francuska, Švedska, Slovačka, Rumunjska i Bugarska).

Trideset specijalnih izvedbi koje su predstavljene u posljednjih 11 godina, uključujući Fiat i Abarth, jedna su od tajni neprekinutog uspjeha modela Fiat 500. Fiat 500 oduvijek je bio trendseter koji je ostao vjeran sebi, ali je istovremeno tijekom vremena reinterpretiran s nizom specijalnih izdanja kreiranih da istraže neuobičajene terene za jedan gradski automobil, od mode i luksuznih jahti do povezivosti. Nova specijalna serija Fiat 500 Collezione koja naginje svijetu mode, slijedi korake ograničenih serija 500-60esimo i Anniversario koje su predstavljene prošle godine kako bi se proslavilo prvih 60 godina ovog modela.

Model 500 prvi put je predstavljen 1957., a od tada je prodano šest milijuna automobila. Ove ključne brojke sažimaju njegove prednosti u kolektivnoj svijesti kao i na automobilskoj sceni. Tijekom vremena ostao je relevantan raznim generacijama vozača. On je simbol masovne motorizacije i proizvod stvarne socijalne važnosti. Nije slučajnost da je model 500 iz serije F, koja se proizvodila od 1965. do 1972. i bila najpopularnija serija ovog modela, postavljen kao dio stalne postave MoMA-e, najpoznatijeg muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku.

Proizvodnja ove Fiatove ikone u tvornici Tychy započela je 2007., kada je predstavljen ovaj novi model. To je također prvi gradski automobil koje je iste godine osvojio titulu Automobil godine što je rezultat njegove vrlo visoke razine proizvodnje. S preko 200.000 proizvedenih automobila godišnje, uključujući marke Fiat i Abarth, danas je ova poljska tvornica jedna od najnaprednijih FCA tvornica u svijetu. Jedna je od prvih koja je za kvalitetu dobila certifikat World Class Manufacturing Gold.