Ekologija Vijesti

Električni Kia Soul povećao domet

Soul EV predstavlja brojna unapređenja

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, učinkovitija baterija je zbog veće energetske gustoće i kapaciteta skladištenja energije povećala domet vozila za čak 18 %, s dosadašnjih 212 na 250 km (kombinirano, novi europski vozni ciklus, NEDC). Svoj doprinos kod povećanja dometa dali su i aerodinamično optimizirana maska hladnjaka, bolje gume i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor. Artur Martins, potpredsjednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: “Soul EV je Kijino prvo električno vozilo koje se prodaje globalno i doseže sve veću popularnost među europskim kupcima, koji traže ekološki prihvatljiva vozila atraktivnog dizajna. U prvom kvartalu se u odnosu na isti period prošle godine njegova prodaja povećala za čak 28 % i značajno je utjecala na rast prodaje vozila Kia na alternativni pogon. Veći domet Soula samo još povećava privlačnost ovog modela.“

Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Tako u drugoj polovini godine stižu napredni plug-in hibridi modela Niro i Optima Sportswagon. Kia je za 2020. sebi zadala cilj da smanji potrošnju goriva u svojoj gami modela za 25 % u odnosu na 2014. godinu, kada su krenuli s proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila. Soul EV s povećanim dometom u Europu stiže početkom ljeta. Električna Kia se jedina od svih električnih vozila na europskom tržištu može pohvaliti 7-godišnjim tvorničkim jamstvom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara), koja vrijedi i za baterije.

Povećan domet baterije za čak 18 posto

Unaprijeđeni Soul EV opremljen je modificiranim litij-ionskim baterijskim sklopom koji odlikuju veća energetska gustoća i veći kapacitet skladištenja energije. Broj baterijskih ćelija je sa 192 povećan na 200, a mješavina elektrolita je optimizirana. Zbog toga je napetost baterijskog sklopa sa 360V povećana na 375V, a kapacitet skladištenja sa 27kWh na 30kWh, što je poboljšanje od 11 posto. Novost je i to da je elektronička kontrolna jedinica (EPCU) baterijskog sklopa dobila DC/DC konverter manje napetosti čime je pretvaranje energije iz baterijskih ćelija efikasnije. Vrijedi naglasiti da su Kijini inženjeri postigli da poboljšani baterijski sklop, smješten ispod zadnjih sjedišta, ne ulazi u kabinu Soula EV.

Izmijenjena maska s manjim otporom zraka

         Poboljšani Soul EV i daje ima prepoznatljiv, ništa manje odvažan izgled, koji su kupci dobro prihvatili, zato je vozilo zbog bolje aerodinamične učinkovitosti doživjelo tek suptilne promjene maske. Zračni otvor prednjeg branika je blago zatvoren, čime je smanjen otpor zraka, što će se najbolje primijetiti u vožnji na autocesti.

Kočnice s manjim trenjem prilikom kočenja

Poboljšani Soul EV standardno je opremljen Michelinovim gumama s manjim koeficijentom trenja, što posljedično utječe na veći domet. Kočnice su dobile snažnije povratne opruge, koje prilikom vozačeva micanja noge s papučice kočnice prije popuštaju i time smanjuju otpor. Nove opruge ne utječu na učinkovitost Soulovog regenerativnog kočionog sustava, koji prilikom kočenja i »cruisinga« skladišti do 12 % kinetičke energije. Soul EV opremljen je različitim tehnologijama, koje ublažavaju problem kratkog dometa, karakterističan za električna vozila. Tu su između ostalog i 4 načina vožnje – ‘Drive’ ili ‘Brake’ način kod isključenog ili uključenog Eco načina (‘Brake’ ili ‘B’ stvara najviše kinetičke energije kod uključenog Eco načina vožnje). Infotainment i navigacijski sustav Soula EV su također jedinstveni, jer prikazuju lokacije obližnjih mjesta za punjenje i detaljne podatke o raspoloživom dometu i punjenju baterije. Infotainment sustav, koji se projektira na ekranu na dodir, kupcima u standardnoj opremi omogućava upotrebu sustava Android Auto i Apple CarPlay, koji vozačima omogućuju pristup omiljenim aplikacijama ili funkcijama. Oba sustava nude upravljanje glasom, slušanje omiljene glazbe ili audio knjiga, sigurne i jednostavne pozive te pristup navigaciji putem Google Maps ili Apple Maps. Sustav je namijenjen smanjenju dekoncentracije tijekom vožnje, što vozačima omogućava da su fokusirani isključivo na cestu.

KIA SOUL EV – TEHNIČKI PODACI

Karoserija i šasija

Kompaktni SUV s 5 vrata i 5 sjedala, s čeličnom konstrukcijom karoserije. 81,4-kW motor s litijum-ionskim polimerskim baterijskim sklopom kapaciteta 30 kWh i pogonom na prednje kotače putem jednostupanjskog mjenjača.

Elektro motor

Tip       Stalni sinhronog jednosmjernog magneta (AC)

Napon 375 V

Najveća snaga 81,4 kW (111 KM) 2,730-8000 o/min

Najveći okr. moment 285 Nm od 0-2,730 o./min

Baterijski sklop visokog napona

Tip       Litij-ionski polimerni

Napon 375 V

Energija           
30 kWh

Snaga  90 kW

Kapacitet         80 Ah

Punjenje          6,6 kW

Energetska gustoća ćelia        200 Wh/kg

Ovjes i amortizeri

Sprijeda           neovisni MacPherson vodiči, spiralne opruge i dvostruki plinski amortizeri. Stabilizator protiv prevrtanja (22 mm).

Straga Djelomično nezavisni multilink ovjes sa spiralnim oprugama i plinskim amortizerima

Upravljanje

Tip       Električni progresivni servo volan (MDPS)

Okretanje volana        15,7:1 / 2,85 od jedne do druge krajnje točke

Okretajni krug 10,6 m

Kočnice            Sprijeda: 300 mm (ventilirani diskovi); straga: 284 mm (diskovi)

Naplatci i gume

Standardno: 16-inčni aluminijski naplatci 205/60 R16, rezervni kotač: set za krpanje probušene gume

Dimenzije (mm)

Vanjština: Dužina: 4.140; širina (bez retrovizora): 1.800; visina: 1.593;
Međuosovinski razmak: 2.570; Razmak između točkova (sprijeda / straga): 1.576 / 1.585; Prevjes (sprijeda / straga): 840 / 730; Udaljenost od tla 151

Unutrašnjost

Sprijeda           Straga

Prostor za glave          1.006   1.003

Prostor za noge           1.040   914

Prostor za ramena      1.410   1.390

Prostor za bokove       1.352   1.252

Zapremina prtljažnika (litara)

1 red sjedala 891

2 red sjedala 281

Masa (kg)

Ukupna masa: 1.536; najveća dozvoljena masa: 1.960

Performanse i domet

Najveća brzina (km/h)            145

Ubrzanje 0-100 km/h (sek)    
11,4

Najveći domet vozila  240 km

Potrošnja energije      147 Wh/km