Vijesti

Električnom Nissanu Leafu uručen trofej za najbolji europski automobil 2011.

Na posebnoj svečanosti održanoj u pariškom paviljonu Gabriel, Carlosu Ghosnu, predsjedniku i glavnom izvršnom direktoru Nissana, uručen je trofej u povodu proglašenja Nissana Leafa najboljim europskim automobilom 2011. Vodeći automobilistički novinari iz 23 europske zemlje, ukupno njih 58, svrstali su Nissan Leaf ispred šest novih klasičnih automobila na popisu kandidata. To je prvi put u 48 godina otkako se dodijeljuje da je nagradu za europski automobil godine osvojilo jedno električno vozilo.

Leaf ima pogon na prednje kotače a pokreću ga kompaktni elektromotor i inverter, razvijeni u Nissanu. Motor na izmjeničnu struju razvija snagu od 80 kW i okretni moment od 280 Nm, dovoljno za najveću brzinu od 145 km/h. Elektromotor se napaja iz pločastog litij-ionskog akumulatora snage veće od 90 kW. Inovativni akumulator, razvijen u AESC-u (Automotive Energy Supply Corporation), zajedničkoj tvrtki Nissana i elektroničkog diva NEC-a, ima dvostruko veći kapacitet pohrane energije od prethodne generacije. Inače bez štetnih ispušnih emisija, Leaf je potpuno opremljen – tu su regenerativno kočenje, klima-uređaj, satelitska navigacija, parkirna kamera. Inovativne mogućnosti povezivanja s pametnim telefonima vlasniku će omogućiti da daljinski, primjerice, zagrije ili rashladi unutrašnjost automobila. Jedina dodatna mogućnost jest ugradnja solarne ploče u stražnji spojler.

Diljem svijeta unaprijed je naručeno više od 27.000 Leafova. Automobil se trenutačno proizvodi u Japanu, ali kad potkraj 2012., odnosno početkom 2013. budu završene tvornice u SAD-u, odnosno Ujedinjenom Kraljevstvu, proizvodit će se i ondje. Isporuke u Japanu i SAD-u počele su u prosincu. U Europi će uskoro početi u Portugalu, Republici Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj. Tijekom godine na red će doći i druga tržišta.

Alijansa Renault-Nissan nastoji postati svjetski predvodnik pokretljivosti bez štetnih emisija cjelovitim pristupom koji obuhvaća sâm proizvod i infrastrukturu koja podupire masovnu prodaju električnih vozila. Kako bi električna vozila bila uspješno prihvaćena, Alijansa je do danas sklopila više od 90 partnerstava s vladama, lokalnim upravama i tvrtkama diljem svijeta.

Nissan je jednom već osvojio europsku nagradu za automobil godine. Nissan Micra postala je 1993. prvi automobil nekog japanskog proizvođača koji se okitio tim naslovom, započevši tako uzajamnu ljubav Europe i malog automobila koja traje i danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.