Vijesti

Euro NCAP: Pet zvjezdica za Audi A5 i Audi Q2

Novi Audijevi modeli A5 i Q2 zaslužili su najviše ocjene na Euro NCAP testu, što potvrđuje njihovo mjesto među najsigurnijim vozilima u odgovarajućim segmentima. To vrijedi za sigurnost odraslih osoba i djece, zaštitu pješaka i druge sigurnosne sustave.

Sustavi kočenja u nuždi ušli su u postupak ocjenjivanja 2016. godine. Audi Q2 serijski se oprema s pomoći pri kočenju u nuždi, koja je dio Audi pre sense front sustava. Sustav ocjenjuje nalaze li se ispred vozila druga vozila ili pješaci. Ako je sudar neizbježan, sustav upozorava vozača i po potrebi aktivira kočenje u nuždi. Ocjenitelji su također novim modelima Audi A5 Coupé i A5 Sportback dodijelili pet zvjezdica za sigurnost. Oba modela nude visoku razinu sigurnosti odraslih i djece, kao i dobru zaštitu pješaka.

Standardni Audi pre sense city sustav pomaže da modeli A5 Coupé i A5 Sportback izbjegnu nesreće. Pri brzinama do 85 km/h, sustav skenira cestu radi detekcije drugih vozila i pješaka koristeći u vjetrobran ugrađenu kameru s dometom do 100 metara. Ako detektira neizbježni sudar, vozač prima niz upozorenja, a po potrebi automobil započne maksimalno kočenje. Pri brzinama do 40 km/h, nesreće se mogu u potpunosti izbjeći unutar ograničenja sustava. Pri višim brzinama, upozorenja i intervencije u sustavu kočenja smanjuju brzinu sudara. Audi A5 također uključuje bogatu ponudu drugih sustava pomoći, na primjer pomoć pri izbjegavanju sudara ili pomoć u zavojima. Dok pomoć pri izbjegavanju sudara vozaču pomaže u zaobilaženju prepreke, pomoć u zavojima nadzire promet iz suprotnog smjera prilikom skretanja u gustom prometu pri niskim brzinama. U opasnim situacijama, sustav koči vozilo do potpunog zaustavljanja, kako bi spriječio skretanje ako postoji promet iz suprotnog smjera.

Euro NCAP (New Car Assessment Program) testira performanse novih automobila u sudaru od svog osnivanja 1997. Kako bi se bolje simulirali realni uvjeti sudara, konzorcij kontinuirano postrožava zahtjeve za sigurnost vozila.