Povijest Vijesti

FCA Heritage na Ennstal Classic

FCA će sudjelovati u izdanju 2018. utrke Ennstal Classic, koja će se održati u regiji Styria od 18. do 21. srpnja. To je 26. izdanje događanja pokrenutog 1993. godine sa samo 35 automobila, čija je brojka s vremenom narasla jer je taj datum na kalendaru međunarodnih zaljubljenika u automobilske klasike postao važan. Ove godine bit će, ni više ni manje, nego 238 sudionika.

Istaknuta značajka ovog događanja, koje se održava na nekim od najljepših alpskih cesta regije Styria, jest što je na natjecanju apsolutno zabranjena upotreba bilo kakvih elektroničkih instrumenata: dopušteni su isključivo mehanički brojači i štoperice, sukladno dobi automobila-sudionika.

U utrci će sudjelovati dva automobila iz kolekcije Fiat Heritage: Fiat 124 Sport Spider (1970.) i Alfa Romeo 1600 Spider „Duetto” (1966.). Prvi automobil, kojeg je vozilo glumac Rudi Roubinek, restauriran je u radionici Officine Classiche u Torinu, gdje pružaju usluge restauracije i certifikacije za FCA Heritage, a izložen je na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2016. Na startnoj liniji bit će i „Duetto”, legendarni model koji ove godine slavi 50. obljetnicu nagrade Oscar filma „Diplomac” kojim si je zaradio ikonski kinematografski status. Kako bi se proslavila ta značajna obljetnica, model Alfa Romeo Spider – iz muzeja Museo Storico Alfa Romeo u Areseu (www.museoalfaromeo.com) – u utrci že voziti ugledan par iz svijeta filma: austrijski glumci Gregor Bloeb i Nina Proll.

Za vrijeme događanja, pod pokroviteljstvom marki Alfa Romeo i Abarth, bit će postavljen poseban štand u prostoru Fachschule Gröbming gdje će se posjetitelji moći diviti najnovijim primjercima iz proizvodnog programa – bit će izloženi modeli Abarth 124 spider, Abarth 695 Rivale i Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio te Stelvio Quadrifoglio, kao i prekrasan model 2400 Allemano čiji je vlasnik nekada bio legendarni Karl Abarth, rođen u Austriji prije 110 godina. Ovaj će rijedak primjerak potom njegova udovica, Anneliese, predsjednica Fondacije Karla Abartha, voziti u svečanoj povorci „Grand Prix Gröbming” ulicama grada u subotu 21. srpnja.

Alfa Romeo 1600 Spider „Duetto” (1966.)

1600 Spider „Duetto” prvi put se pojavio 1966. i sve je iznenadio svojim neuobičajenim i nekonvencionalnim dizajnom s potpisom Pininfarina, potpuno različit od drugih modela iz proizvodnog programa Giulia zbog spuštenog „nosa” i zašiljenog repa „riblja kost”, potpuno oprečno zaštitnom znaku odsječenog stražnjeg kraja na limuzinama. Njegovi mehanički elementi potječu od modela Giulia Sprint GT, sa snagom pojačanom na 109 KS pri 6.000 o/min i međuosovinskim razmakom skraćenim na 225 cm: njegove performanse i užitak pri vožnji bili su u vrhu klase, s maksimalnom brzinom od 182 km/h, pogonom na stražnje kotače i neovisnim ovjesima kotača. Međunarodnoj slavi modela Duetto svakako je doprinijelo nezaboravno pojavljivanje u filmu „Diplomac” s Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi. Proizvodio se u četiri serije i različitim verzijama sve do 1994. – jako dugačka karijera.

Fiat 124 Sport Spider (1970.)

Fiat 124 Sport Spider predstavljen je na Međunarodnom sajmu automobila u Torinu u studenom 1966. godine, a dvije godine kasnije plasiran je na američko tržište. S pogonom na stražnje kotače, automobil je bio opremljen ručnim mjenjačem s pet brzina, dva bregasta vratila na motoru, disk kočnicama na sva četiri kotača i brisačima vjetrobranskog stakla s intervalnim načinom rada. 124 Spider, verzija kabriolet limuzine srednje klase Fiat iz 60-ih godina prošlog stoljeća bila je iznimno uspješna značajno vremensko razdoblje, kako na talijanskom, tako i na izvoznim tržištima. Zapravo, taj je automobil koji se proizvodio 19 godina zaredom nadživio gotovo sve ostale sportske automobile svog doba. Samo je u Sjedinjenim Američkim Državama prodano više od 170.000 modela Spider u razdoblju između 1968. i 1985. godine. Dizajn modela 124 Spider – s potpisom Pininfarina, povijesnim partnerom tvrtke Fiat pri izradi specijalnih verzija – pokazao se toliko popularnim da je vozilo zapravo prošlo tek minimalne dizajnerske izmjene tijekom svog dvadesetogodišnjeg proizvodnog vijeka, a i dalje se smatra jednim od najvećih komercijalnim uspjeha ovog proizvođača iz Torina. Model koji sudjeluje u austrijskoj utrci i dalje ponosno pokazuje svoje izvorne, crne registarske pločice kao u drugoj seriji plasiranoj 1969. godine te ima povećanu zapremninu motora – do 1.608 ccm, uz neke stilske izmjene, primjerice dva spojlera na poklopcu motora i veća stražnja svjetla.

Abarth 2400 coupé (1964.)

Ovaj prekrasan coupé, čiji dizajn potpisuje Michelotti, predstavljen je u Ženevi 1959. Radi se o verziji Gran Turismo modela Fiat 2100 koji se proizvodio u tvornici Allemano od 1962. do 1964. godine koji je prvo nosio naziv 2200 coupé, dok se kasnijih godina – kada se proizvodio na bazi modela Fiat 2300 – zvao 2400 coupé. Vodoravno položen motor sa 6 cilindara od 2400, snage 140 ks, pogonio je automobil omogućujući mu razvijanje maksimalne brzine od 200 km/h. Taj je model bio u vlasništvu samog Karla Abartha.