Izdvojeno Tehnika

Ford B-MAX – širom otvorena vrata su ostvarenje sna dizajnera automobila

Ford predstavlja jedinstveni sistem otvaranja vrata koji donosi nenadmašenu lakoću ulaska u potpuno novi B-MAX. Fordov sistem jednostavnog ulaska u vozilo integrira središnji stup u vrata svojeg višenamjenskog vozila kojim se otvara 1.5 metara širok čisti prostor sa svake strane automobila i smanjuje uobičajenu nervozu oko manjka prostora. Većina otvora stražnjih vrata pruža jedva polovicu tog prostora. Stražnja vrata Opel Merive pružaju maksimalan pristup uži od 0.7 metara. Tijekom razvoja koncepta, tim je proveo nekoliko dana promatrajući vozače u njihovoj dnevnoj rutini – kupovina, vožnja djece iz škole – kako bi točno razumjeli što kupci doista žele od kompaktnog automobila. Inženjeri su tada prionuli izazovu oblikovanja sigurnog i praktičnog automobila koji će zadovoljavati sve te potrebe. Premjestili su konstrukciju visoke čvrstoće sa središnjih stupova i direktno je integrirali u vrata kako bi dobili izvrsnu zaštitu u slučaju sudara, posebice bočnog. Posebne vrste čelika visoke čvrstoće koji su čak i do pet puta čvrsći od klasičnog čelika, upotrijebljene su u ključnim dijelovima karoserije i vratima kako bi struktura bila čvrsta i kruta bez dodavanja težine. Svaka faza procesa podvrgnuta je intenzivnim testovima i analizi. Više od 1.000 detaljnih kompjuterskih simulacija provedeno je tijekom tri godine kako bi se optimizirao bočni sudar;svaka simulacija trajala je 24 sata i zahtijevala je kompjutersku podršku ekvivalenta osam najsuvremenijih PC-a. Simulacije su potom testirane u stvarnim uvjetima i to s 50 fizičkih bočnih sudara.

         U unutrašnjosti, B-MAX obiluje opcijama koje maksimalno iskorištavaju prednosti sistema laganog ulaska. Stražnja sjedala i prednje suvozačko sjedalo može se u potpunosti preklopiti čime se dobiva velik i praktičan tovarni prostor u koji se može smjestiti štošta, od bicikla do kutija s komadima namještaja.

Potpuno novi Ford B-MAX debitirat će na Salonu automobila u Ženevi slijedeći mjesec, a prodaja u Europi počinje tijekom ove godine.