Izdvojeno Vijesti

Ford dominirao nagradama Euro NCAP 2012

Ford Motor Company je osvojila tri od ukupno sedam nagrada za sigurnost Euro NCAP best-in-class za 2012. godinu – što je više od svih ostalih proizvođača. Pobjede su ostvarili nova Kuga, novi Transit Custom te novi B-MAX. Nova Kuga došla je na vrh u klasi SUV-a, Transit Custom je trijumfirao u kategoriji poslovnih i obiteljskih dostavnih vozila, a B-MAX je pobjednik u kategoriji malih MPV vozila. “Sigurnost je najvažnija vrijednost Forda”, kazao je Stuart Southgate, Fordov direktor za sigurnost vozila. “Činjenica da je Euro NCAP procijenio naša vozila i u svojoj sigurnosnoj procjeni odredio da su vodeća u svojim segmentima predivno je priznanje vrijednosti i talenta naših dizajnera i inženjera.”

         Euro NCAP je vodeći europski neovisni autoritet o sigurnosti vozila. U priznanju se ocjenjuje testiranje ponašanja vozila prilikom sudara (crash test) te dostupnost naprednih sigurnosnih tehnologija. U 2012. godini novi su B-MAX, Kuga i Transit Custom nagrađeni s maksimalnih pet zvjezdica prema novome sustavu ocjenjivanja ponašanja u sudaru Euro NCAP-a, a Ranger i Focus su zadržali pet zvjezdica dobivenih 2011. godine i to po novim i strožim ocjenama. Nova je Kuga ostvarila rezultat od 88 posto za ukupnu zaštitu, što je najviša ocjena za jedan SUV srednje veličine. Novi je Transit Custom ostvario 77 posto za ukupnu zaštitu te je postao prvim voziulom u svojoj klasi čijih se pet Euro NCAP zvjezdica odnosi i na novi Tourneo Custom za prijevoz osoba. Novi je B-MAX ostvario 83 posto za ukupnu zaštitu. Ranger je prvo i jedino pickup vozilo koje je dobilo pet zvjezdica. Prošle je godine Ford postao prvi proizvođač automobila koji je dobio sedam različitih Euro NCAP priznanja za širok raspon tehnplogija koje je Ford uveo na čitav niz vozila. Ford je nagrade Advanced dobio za tehnologiju MyKey u novoj Fiesti; SYNC with Emergency Assistance u novome B-MAX-u, novoj Fiesti, C-MAX-u, Focusu i novoj Kugi, te za tehnologiju Lane Keeping Alert na Transit Customu. Ford je ranije dobio nagrade Advanced za Active City Stop u Focusu i novome B-MAX-u, te za Driver Alert, Forward Alert i Lane Keeping Aid na Focusu.

Glavni tajnik Euro NCAP-a Michiel van Ratingen kazao je: „Euro NCAP prepoznaje napore određenih proizvođača automobila da ponude višu razinu zaštite putnika u svojim vozilima, ali današnja zaštita znači više od zaštite putnika u slučaju nesreće. Proširenjem naših testova i procjenom važnih sustava aktivne sigurnosti naš je cilj obavijestiti sve korisnike i dopustiti im da uživaju u prednostima sigurnih automobila s naprednim sustavima na najpristupačniji način te da doprinesu smanjenju broja nesreća na cesti.