Izdvojeno Vijesti

Ford Fiesta je najprodavaniji mali europski automobil

Ford Fiesta je bio najprodavaniji mali automobil u rujnu, kao i za prvih devet mjeseci 2013., prema posljednjim podacima davatelja podataka iz područja automobilske industrije, JATO Dynamics. Ford je prodao 33.561 Fiestu u Europi tijekom rujna, a 222.184 u Europi tijekom prvih devet mjeseci ove godine, čime je Fiesta ukupno drugi najprodavaniji automobil za mjesec rujan i za prvih devet mjeseci u 2013.

         Velika Britanija bila je najjače europsko tržište za prodaju Fieste u prvih devet mjeseci 2013., s više od 96.000 prodanih automobila, nakon čega slijede Njemačka, Italija, Francuska i Španjolska. Fiesta je također nedavno identificirana kao najprodavaniji gradski automobil na globalnoj razini, s 356.434 registrirana vozila u prvoj polovici 2013., prema Fordovoj analizi Polkovih podataka o registraciji vozila na globalnoj razini.

Fiestin asortiman uključuje sedam pogonskih opcija koje nude manje od 100 g/km CO2 i uključuje 1,0-litreni EcoBoost, ‘Međunarodni motor godine’ i za 2012. i za 2013. Ford sada nudi 1.0-litrenu EcoBoost inačicu sa 100 KS uz Fordov napredni, šesterobrzinski PowerShift automatski mjenjač s dvostrukom spojkom – po prvi put Ford je kombinirao dvije tehnologije – uz CO2 emisiju od 114 g/km i 4.9 l/100 km potrošnjom goriva.

‘Ove najnovije brojke dokazuju da je učinkovita nova Fiesta, zajedno sa svojim uzbudljivim dizajnom i tehnološkim značajkama, doista zarobila maštu europskih kupaca,’ izjavio je Roelant de Waard, potpredsjednik Fordovog marketinškog, prodajnog i servisnog odjela za Europu. “Prva kombinacija našeg nagrađivanog EcoBoost 1.0-litrenog motora i PowerShift automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom je veliki korak naprijed u ovom segmentu i svidjet će se mnogim klijentima – posebno onima koji traže najnovija tehnološka rješenja”.

1,0-litreni EcoBoost motor koristi tehnologije koje uključuju izravno ubrizgavanje goriva , turbo punjenje i varijabilni rad ventila za isporuku snage većeg motora uz potrošnju goriva manjeg motora ; iz tri cilindra bloka motora dovoljno malog da stane u prtljažni prostor iznad glave pilota aviona.

Prodaja novog Fordovog B-MAX kompaktnog monovolumena, opremljenog PowerShift automatskim mjenjačem, porasla je 10 posto tijekom 12 mjeseci, uključujući i rujan ove godine. Tijekom istog razdoblja, Ford Kuga, Mondeo, S-MAX i Galaxy su zabilježili povećanu potražnju za automatskim mjenjačem. Nova Fiesta također nudi dinamičnu vanjštinu i unutrašnjost, uz referentni dizajn, izradu i ergonomiju te uz funkciju  Active City Stop koja pomaže vozačima da izbjegnu sudare pri niskim brzinama. Za Fiestu je također dostupan i Fordov SYNC sustav povezivanja pomoću glasovnog aktiviranja u automobilu koji uključuje i opciju hitne pomoći koja obavještava operatere lokalnih hitnih službi o prometnoj nesreći na 26 jezika koji se govore u 40 europskih regija.

fiestast_03_small