Izdvojeno Tehnika

Ford je usavršio zvuk za B-MAX

Svaki automobil – baš kao i svaka prostorija ili auditorij – imaju jedinstvene akustične karakteristike. Veličina i oblik kabine, materijali na sjedalima ili instrument ploči, omjer stakla i čelika – sve ima utjecaj na kvalitetu zvuka u novom automobilu. Fordovi inžinjeri u potrazi za savršenim zvukom koji bi odgovarao akustici u B-MAXU, novom višenamjenskom vozilu, otkrili su potrebu za posebnim alatom – savršenom playlistom. Radiohead, Black-Eyed Peas, the Eagles i legenda jazza, John Coltrane, našli su se rame uz rame sa skladateljima klasične glazbe poput Vivaldija i Carla Orffa na playlisti B-MAXA prema kojoj su inžinjeri koristili ključne trenutke u pojedinim djelima ili pjesmama kako bi podesili audio sustav. Klasični uvod u pjesmu Hotel California koja je gotovo kao himna grupe the Eagles, ima savršeno “suh” zvuk za testiranja baseva, ambijenta i tona, rekao je Fordovi inžinjer za zvuk, Matthias Terstegge.  On to zna. Preslušao ju je više od tisuću puta tijekom razvoja B-MAXA i ostalih Fordovih automobila. Preslušavao je i snažne baseve u pjesmi Just Can’t Get Enough od Black-Eyed Peasa kako bi isprobao zvučnike u B-MAXU; podešavanje filtera za nisku frekvenciju u pojačalu kako bi se zadržao snažan bas bez zujanja i škripanja vrata. Basevi su jednoliko raspoređeni, ali visoki tonovi su osjetljivi na sjedeći položaj tako da su inžinjeri ugađali zvučnike koristeći Vivaldijeva Četiri godišnja doba i glazbu Johna Coltrane-a za idealan balans sprijeda i straga. Violine su bile uzbudljiv izazov za visokotonce u B-MAX-U.  Ukoliko nisu uštimani kako treba, zvuk bi mogao biti više piskav nego ugodan.

         “Napraviti savršen audio sustav je daleko više od izbora kvalitetnog pojačala ili zvučnika,” rekao je Terstegge, gitarist čija ga je strast za glazbom i elektrotehničko zaleđe dovela do sadašnje uloge. Napravio je glazbenu kompilaciju za B-MAX po preporuci glazbenih stručnjaka , prema glazbi iz vlastite kolekcije i od pjesama koje je čuo na radiju i čiji je naslov brzinski zapisao.

 

Unutrašnjost svakog automobila ima potpuno različitu akustiku, a precizno ugađanje može napraviti dramatičnu razliku u zvuku koji vozač čuje,” rekao je. “Ljudsko uho može čuti i vrlo suptilne razlike tako da se ne može samo jednostavnim slušanjem prilagoditi zvuk. Glazba koju smo koristili stvarno nam je pomogla u identificiranju dijelova koji iziskuju uštimavanje. Ali nakon što sam ih preslušao više od tisuću puta, mislim da ih više nikad ne želim čuti.”

         Potpuno novi Ford B-MAX dostupan je s ekskluzivnom premium kvalitetom audio sustava Sony. Sustav sadrži osam vrhunskih zvučnika i 4 x 25 W Sony pojačalo. Vozači mogu birati glazbu ili iz ugrađenog CD-a odnosno radija uključujući DAB (Digital Audio Broadcast) ili svoju vlastitu glazbu s prenosivog USB-a ili putem Bluetooth-a.

 

Top lista hitova koji su preslušavani:

 

Izvođač Pjesma Dijelovi za podešavanje
Yello Oh Yeah Kick bass / Low voice
Fugees Nappy Heads Low bass / Mid bass / Door buzz
Talking Heads Flowers Kick bass / Door buzz / Woofer distortion
Radiohead Packt Like Sardines Kick bass / Door buzz / Woofer distortion
Peter Gabriel Growing Up Low bass / Kick bass / Door buzz
Joan Baez

Black-Eyed Peas

Diamonds And Rust

Just Can’t Get Enough

Ambience / Treble / Tonal balance

Low Bass/ Kick Bass/ Door Buzz

Mariah Carey Butterfly Ambience / Treble / Tonal balance
Susanne Vega Tom’s Diner Center imaging
Jennifer Warnes Somewhere, Somebody Center imaging / Mid bass /Tonal balance
Steve Strauss Mr. Bones Center imaging / Mid bass /Tonal balance
John Coltrane My Lazy Bird / My Favorite Things Treble / Tweeter distortion
Carl Orff Carmina Burana Treble / Tweeter distortion / Dynamics
Vivaldi Four Seasons: The Summer Treble / Tweeter distortion / Stage width
Eagles Hotel California Live Low bass / Mid bass / Ambience / Stage width
/ Tonal balance