Izdvojeno Tehnika

Ford osvojio nagradu Global Mobile za tehnologiju u B-Maxu

Fordova sigurnosna tehnologija, koja pomaže putnicima uspostaviti izravan poziv hitnim službama u slučaju sudara, osvojila je prestižnu tehnološku nagradu nakon predstavljanja u potpuno novom B-Maxu. Fordov sustav pomoći u hitnim slučajevima (Emergency Assistance) upozorava operatere lokalnih hitnih službi, na ispravnom lokalnom jeziku na temelju koordinata GPS-a vozila, nakon nesreće. Radi se o najnaprednijem sustavu tog tipa koji čini ključni dio Fordovog sustava unutar automobila SYNC s glasovnom aktivacijom te će imati svoju europsku premijeru u potpuno novom B-Maxu. Sustav pomoći u hitnim slučajevima (Emergency Assistance) osvojio je nagradu u kategoriji  „Best Mobile Innovation for Automotive, Transport or Utilities” na Global Mobile Awards 2012., u Barceloni. To je postignuće okrunilo nekoliko povijesnih dana na kongresu Mobile World za Ford jer je B-Max postao prvi automobil ikad koji je imao premijeru na tom događaju i Bill Ford, izvršni predsjednik automobilske tvrtke Ford, postao je prvi vođa u automobilskoj industriji koji je održao govor izlaganja na događaju. “Ford je vrlo zadovoljan što može svjedočiti potencijalno spasonosnim prednostima sustava SYNC sa sustavom pomoći u hitnim slučajevima (Emergency Assistance) koji je priznat od strane međunarodnih stručnjaka komunikacijskih tehnologija“, kaže Stephen Odell, predsjednik i izvršni direktor Ford Europa. „Sustav pomoći u  hitnim slučajevima (Emergency Assistance) u potpunosti koristi tehnologiju mobilne komunikacije kako bi pružio vrlo korisnu uslugu Fordovim kupcima, besplatno za cijeli životni vijek njihovog vozila“.

         Aktivacija zračnog jastuka ili isključivanje pumpe za gorivo pokreće uspostavu poziva hitnim službama, koristeći unaprijed snimljenu poruku, putem mobitela putnika spojenog Bluetoothom. Sustav također određuje koordinate lokacije nesreće koristeći ugrađenu jedinicu GPS-a, kartu i podatke mobilne mreže te štedi presudne sekunde uspostavljajući izravan poziv operaterima hitnih službi umjesto putem pozivnog centra trećih strana. Tijekom razvoja sustava pomoći u hitnim slučajevima (Emergency Assistance) Ford je surađivao s Europskim udruženjem službi 112 (EENA), te dobio korisne savjete za dizajn sustava. EENA za cilj ima osigurati dosljednu i visoku razinu odgovaranja na pozive u slučaju nužde na broj 112 diljem Europe.

Zadovoljni smo jer se Ford savjetovao s EENA-om i europskim pozivnim centrima za slučaj nužde u razvoju sustava pomoći u hitnim slučajevima (Emergency Assistance)“, kaže Gary Machado, izvršni direktor EENA-e. „Uvjereni smo da će rješenja koja omogućavaju povezanost vozila s pozivnim centrima za slučaj nužde doprinijeti spašavanju života u Europi“. Kupci će dobiti sustav pomoći u hitnim slučajevima (Emergency Assistance) besplatno kao dio platforme SYNC koju je u vozilu moguće ažurirati ako je dostupno. Sustav SYNC, kojeg je sustav pomoći u hitnim slučajevima (Emergency Assistance) samo jedan dio, već se nalazi u više od 4 milijuna automobila u SAD-u i doživjet će svoju europsku premijeru u B-Maxu. Sustav SYNC može i naglas pročitati pristigle poruke s kompatibilnih mobitela. Može ga se spojiti s različitim glazbenim uređajima, uključujući flash i iPod pogon. Sustav automatski ažurira unose u imenik, dok je audio zapise moguće pregledavati po žanru, izvođaču, albumu, pjesmi i popisu koristeći jednostavne glasovne naredbe. Priključak za USB također omogućava primjenu ažuriranja softvera za buduća poboljšanja i značajke.