Izdvojeno Vijesti

Fordov 1.0 litarski EcoBoost je “Međunarodni motor godine”

Novi Fordov 1,0 litarski EcoBoost motor koji je u Europi predstavljen ove godine u Focusu –– proglašen je “Međunarodnim motorom godine 2012”. Mali, high-tech motor s 3 cilindra dobio je još dvije nagrade – “Najbolji novi motor” i “Najbolji motor ispod 1,0 litre” koje dodjeljuje magazin Engine Technology International na temelju glasova 76 novinara iz 35 zemalja širom svijeta. Ovo je prvi put da je Ford osvojio nagradu “Međunarodni motor godine” u 13 godina dugoj povijesti nagrada. Štoviše, 1,0 litarski EcoBoost postigao je najviši rezultat u povijesti nagrada. Motor – dovoljno mali da stane na list papira A4 formata – oblikovan je u Fordovom tehničkom centru u Duntonu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Merkenichu u Njemačkoj.  Motor se proizvodi u Fordovoj tvornici u Craiovi, u Rumunjskoj i u Kölnu u Njemačkoj. 1,0 litarski EcoBoost koristi turbo kompresor s malom inercijom da bi, kada je otvorena zaklopka za snagu, pri niskim brojem okretaja pružio veliku snagu pri brzinama od 248.000 okretaja.

         Ostale inovacije na 1,0 litarskom EcoBoost motoru uključuju:

ispušna grana integrirana u glavi motora snižava temperaturu ispušnih plinova i omogućuje optimalni omjer goriva i zraka na širokom području rada; jedinstveni blok od ljevanog željeza zagrijava motor brže od konvencionlanog aluminijskom bloka i snižava potrebnu energiju “zagrijavanja” za 50 posto i smanjuje potrošnju goriva; dva glavna remena razvoda i pogona pumpe za ulje su uronjeni u ulje i omogućuju tiši i efikasniji motor; uravnoteženje motora prebačeno je na zamašnjak i remenicu umjesto na vratilo za uravnoteženje.

1,0 litarski EcoBoost debitirao je u Europi ove godine na Focusu, a nakon Focusa ugrađivat će se u modele C-MAX i B-MAX kasnije ove godine. 1,0 litarski EcoBoost bit će dostupan na Fordovim modelima u SAD-u i na području Azije Pacifika i Afrike slijedeće godine. Novi Focus s 1,0 litarskim EcoBoost motorom snage 100 KS ima najveću uštedu u potrošnji goriva u klasi od 4,8 l/100 km uz emisije CO2 od 109 g/km. Model sa 125 KS troši 5,0 l/100 km uz emisije CO2 od 114 g/km.

U prvom punom jednomjesečnom razdoblju prodaje širom Europe, više od 4.700 kupaca naručilo je Focus s 1,0 litarskim EcoBoost motorom što je gotovo četvrtina svih narudži za Ford Focus na tradicionalnih 19 europskih tržišta. Ford of Europe planira utrostručiti godišnju proizvodnju vozila opremljenih učinkovitim EcoBoost benzinskim motorima do otprilike 480.000 do 2015.godine u odnosu na 141.000 u 2011. Tvrtka predviđa da će više od 300.000 ovih vozila biti opremljeno 1,0 litarskim EcoBoost motorom.

“Međunarodni motor godine” dodjeljuje panel od 76 automobilskih novinara iz 35 zemalja širom svijeta. Žiri uzima u obzir vozne osobine, performanse, potrošnju, rafiniranost i uspješnu primjenu naprednje tehnologije motora. Popularnost 1.0 litarskog EcoBoost motora među ocjenjivačkim sudom ogleda se i u tome što je dobio 28 posto bodova više od najbližeg konkurenta i najveći ukupni broj bodova od svih motora u povijesti natjecanja.