Ekologija Vijesti

Fordova povezana i elektrificirana gospodarska vozila

Ford će učvrstiti svoju poziciju lidera na europskom tržištu komercijalnih vozila predstavljanjem najnovije generacije povezanih i elektrificiranih vozila iz Transit obitelji na IAA Sajmu komercijalnih vozila u Hannoveru (20.-27.9. 2018.).

Ford se posvetio uvođenju sustava povezivosti u svoju gamu komercijalnih vozila u Europi. U Hannoveru će pokazati cijelu liniju vozila opremljenu modemima za povezivanje – predvođenu 2-tonskim Transitom koji na sajmu ima premijeru, čime ujedno Ford predstavlja i proizvode koji flotnim korisnicima omogućuju unapređenje poslovanja.

Osim toga, Ford predstavlja paletu električnih proizvoda uključujući i Transit Custom plug-in hibrid (PHEV), koji će se premijerno predstaviti na sajmu. Uz njega premijeru će imati i 48-voltni meki hibridni sustav (mHEV) pogonskog sklopa. “Hannover će obilježiti dolazak uzbudljive nove obitelji Transit komercijalnih vozila koja su “rođena povezana””, rekao je Hans Schep, generalni direktor gospodarskih vozila u Ford Europe. “Napredna povezanost i naši elektrificirani automobili koji će na tržištu biti “game changeri” stvaraju nove mogućnosti za korisnike”.

Novi Transit – veća produktivnost,  mHEv učinkovitost

Novi 2-tonski Ford Transit donosi učinkovitije motore, veću nosivost, ugrađene sustave povezivosti i unaprijeđenu tehnologiju, a na tržište stiže sredinom 2019. godine. Stiže uz novi vanjski dizajn i potpuno novu unutrašnjost s više prostora za odlaganje stvari. Pored nadograđenih 2.0-litarskih dizelskih motora EcoBlue koji omogućuju smanjenje troškova korištenja, novi Transitovi korisnici moći će birati 48-voltnu mHEV “meku hibridnu” tehnologiju uz ručne mjenjače kako bi dodatno poboljšali učinkovitost u potrošnji goriva, osobito u stop-start gradskoj vožnji. MHEV sustav pohranjuje energiju pri usporavanju u 48-voltnoj litij-ionskoj bateriji i koristi je kao pomoć motoru u vožnji i pomoćnim uređajima u automobilu.

Transit Custom PHEV – nulta emisija bez nervoze

Fordov inovativni Transit Custom PHEV ima napredni hibridni sustav koji cilja nula emisija uz domet od 50 km. Nagrađivani 1-litreni EcoBoost turbobenzinac služi mu kao range extender (produživač dometa). EcoBoost motor puni baterije na dužim putovanjima kada se dulje ne puni baterija na vanjskom punjaču, a ukupni domet je uz punjenje baterije pomoću EcoBoost motor veći od 500 km. PHEV hibrid će u Hannoveru biti pokazan u produkcijskom izdanju s kompaktnim baterijskim sustavom koji se hladi tekućinom, smještenim u podnicu pa teretni prostor ostaje upotrebljiv kao kod standardnog kombija. Vozilo ima potpuno novi interijer predstavljen u najnovijem Transit Customu, uz informacijske zaslone prilagođene PHEV verziji. Ugrađeni modem je standardna oprema.

Ford telemetrija i podatkovne usluge – pomažu flotnim korisnicima

Ford predstavlja dva nova sustava povezivosti za flotna vozila u Hannoveru, koja su razvijena od strane Ford Smart Mobitiliyja. Proizvodi su stvoreni kombinacijom informacija prikupljenih korištenjem flota svih veličina u mnogim industrijama, kao i Fordovom dubinskom poznavanju svojih vozila i podataka o njima. Fordova telemetrija će upraviteljima flota putem web aplikacije omogućiti bolju iskoristivost voznog parka, povećanu dostupnost vozila, optimiziranje troškova i  vođenje upravljačkih programa.

Novi Ranger Raptor

Nakon spektakularne premijere na Gamescom sajmu u Kölnu, novi Ranger Raptor bit će predstavljen i na sajmu u Hannoveru. Razvijen od Ford Performance tima, novi najsnažniji Fordov pick-up na europsko tržište po prvi put stiže sredinom 2019. godine. Pokreće ga 2,0-litreni Bi-turbo Eco Blue dizelski motor s 213 KS i 500 Nm okretnog momenta. Top model Rangera razvijen je za velike brzine na cesti, ali i vrhunske performanse na terenu izvan asfalta.