Vijesti

Fordova vizija budućnosti


Ford započinje konzultacije sa sindikalnim partnerima i drugim ključnim dioničarima kako bi implementirao sveobuhvatnu strategiju transformacije čiji je cilj jačanje marke Ford i stvaranja održivog profitabilnog poslovanja u Europi.

Strategija kao dio široke globalne vizije tvrtke temelji se na proizvodnji pametnih vozila za pametni svijet ponudit će različite vrste vozila posebno osmišljenih da stvore dublju povezanost s Fordovim kupcima.

Kratkoročna profitabilnost i poboljšanje troškova – reset za 2019. i 2020.

Kako bi poboljšao kratkoročne financijske rezultate, Ford će povećati profitabilnost u svom portfelju proizvoda. Ovo će poboljšanje biti potaknuto smanjenjem složenosti postojećih Fordovih proizvoda, optimiziranjem najprofitabilnijih konfiguracija vozila i povećanjem obujma profitabilnih linija vozila te reduciranjem viška radne snage na svim pozicijama. Poboljšanja unutar upravljačkih struktura, najavljena tijekom prosinca, već se odvijaju kroz Fordovo preoblikovanje globalno zaposlene radne snage s pozitivnim posljedicama na agilnosti organizacije. U kojoj god će mjeri to biti moguće, Ford će nastojati smanjiti troškove rada kroz sporazumne otkaze zaposlenika u Europi pri čemu će usko surađivati sa socijalnim partnerima i drugim dionicima u dostizanju ovog cilja.

Redizajn budućeg poslovanja

Ford uspostavlja tri jedinice Gospodarska vozila, Putnička vozila i Uvoz koje će omogućiti brže donošenje odluka jasno usmjerenih na potrebe kupaca.

Gospodarska vozila:Ford će nastaviti unaprjeđivati vodeću ulogu na području gospodarskih vozila u Europi s čvrsto integriranom ponudom pametnih vozila, usluga i partnerstava koja pružaju dugogodišnje prednosti poslovnim korisnicima. Već visoko profitabilna, Ford je ujedno i najprodavanija marka gospodarskih vozila u Europi pri čemu svako četvrto novoprodano Ford vozilo dolazi upravo iz gospodarskog segmenta.

U skladu s Fordovim globalnim pristupom za izgradnju, partnerstvo ili kupnju, Ford Europe će jačati odnose – poput uspješnog joint venturea s Ford Otosanom ili potencijalne alijanse s Volkswagenom AG – kako bi pospješio rast prodaje gospodarskih vozila.

Putnička vozila:Ford će uspostaviti ciljni portfelj europski proizvedenih putničkih automobila s fokusom na kvalitetu, tehnološki bogat i zabavan u vožnji DNK-a marke Ford, s ciljem izgradnje emocionalne povezanosti s kupcima kroz sportski i progresivan dizajn.

Svaki Fordov model, od potpuno novog Ford Focusa na dalje, uključivat će opciju elektrifikacije. To podrazumijeva nova imena modela, ali i nove verzije postojećih automobila. Od Fieste do Transita, u ponudi će se naći sve od mild-hibrida, full-hibrida, plug-in-hibrida do čistih električara, što će činiti jednu od najsveobuhvatnijih gama elektrificiranih vozila dostupnih europskim kupcima.

Ford nastavlja raditi na postojećem uspjehu u rastućem segmentu SUV vozila u Europi. Prodaja Fordovih SUV-a – koju čine modeli EcoSport, Kuga i Edge – dosegla je rekordnu razinu u 2018., premašivši po prvi put brojku od četvrt milijuna prodanih vozila.

Uvezena vozila: Nišni portfelj legendarnih automobila uvezenih u Europu koji se naslanja na bogatu tradiciju marke Ford uključivat će modele kao što su Mustang, Edge i SUV koji će biti otkriven ovog travnja, odnosno potpuno električni SUV inspiriran novim Mustangom koji je predviđen za 2020.

Dodatne mjere za povećanje učinkovitosti

Nova strategija Forda rezultirat će učinkovitijim i usmjerenijim poslovanjem. Ključne radnje koje su već poduzete uključuju:

•       Završetak proizvodnje malih automatskih mjenjača u tvornici Ford Aquitaine Industries u Bordeauxu, Francuska, tijekom kolovoza 2019.

•       Početak formalnih rasprava između Forda i Radničkog vijeća kako bi se okončala proizvodnja modela C-MAX i Grand C-MAX u tvornici Saarlouis Body and Assembly u Njemačkoj zbog smanjene potražnje za monovolumen vozilima u Europi.

•       Ford provodi stratešku evaluaciju Ford Sollersa, njegovog joint venturea u Rusiji. Trenutno se sa strane Forda i njegovog partnera, Sollers PJSC, razmatra nekoliko značajnih opcija restrukturiranja, dok se konačna se odluka očekuje u drugom kvartalu.

•       Ford planira konsolidirati svoje sjedište u Velikoj Britaniji kao i sjedište Ford Credit Europe u Ford Dunton Technical centru u jugoistočnom Essexu u svrhu poboljšanja poslovanja i kreiranja prema kupcima usmjerenog tehničkog središta. Ove akcije su podložne savjetovanju sa sindikatima i lokalnom odobrenju.

Specifične detalje koji se tiču spomenute strategije Ford će objaviti u nadolazećim mjesecima, jednom kada se završe formalne konzultacije s Radničkim vijećem i sindikalnim partnerima.