Tehnika Vijesti

Goodyear predstavlja nove koncepte guma

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi Goodyear predstavlja čak dva idejna modela guma koja su dio inovacijskog procesa kompanije i predstavljaju velik izazov Goodyearovim inženjerima da razmišljajući „izvan okvira“ dođu do inteligentnih rješenja u budućnosti.

BH 03 – proizvodi električnu energiju

Prvi model konceptne gume, nazvan prema razvojnoj šifri “BH 03”, revolucionaran je po tome jer spomenuta guma može sama proizvesti električnu energiju. Gumu, koja može pretvoriti svoju deformaciju i vibracije u električnu energiju, osmislili su inženjeri u Goodyearovu centru za inovacije. Ova konceptna guma proizvodi električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnoga sustava prijenosa snage i druge elemente na armaturi. Električnu energiju ostvaruje pomoću dviju vrsta materijala: termoelektrični materijal u električnu energiju pretvara toplinu koju u statičnom stanju zbog apsorpcije svjetlosti/topline u gumi ostvaruje njezina ultracrna tekstura, a u dinamičnom stanju kotrljanje; piezoelektrični materijal vibracije i promjene u tlaku pretvara u električnu energiju. Navedeni novi materijali čine trodimenzionalnu mrežu koja predstavlja unutarnju strukturu gume. Ta bi struktura mogla nositi masu vozila kad bi se guma probušila, što može biti alternativni pristup tehnologiji RunOnFlat. Osim toga po obodu gume nalazi se širok kanal koji povećava otpornost na akvaplaning i na jedinstven način apsorbira buku.

Triple Tube – mijenje oblik

Triple Tube model konceptne gume, ovisno o stanju na cesti – dodaje ili ispušta zrak iz zračne komore te tako vozačima omogućuje veću prilagodljivost i bolje vozne značajke. Ova idejna guma još je jedan primjer kako Goodyear svojim futurističkim inovacijama utire put; naime, njezina bi se tehnologija ubuduće mogla povezati s autonomnim automobilima, čime bi joj se omogućilo da i prije zavoja “pripremi” oblik koji joj je potreban. Ovisno uvjetima na cesti ova se guma može automatski prilagoditi trima različitim položajima – Eco/Safety (okoliš/sigurnost), Sporty (sportski) i Wet Safety (sigurnost na mokroj cesti) položaji. Djelovanje gume zasniva se na unutarnjoj crpki koja usmjerava zrak iz glavne zračne komore do triju pojedinih zračnih komora. Veći broj zračnih komora omogućuje produženu mobilnost; naime ako se jedna od njih probuši, vozač ipak može nastaviti vožnju. Mješavina konceptualne gume Triple Tube usklađena je s održivim razvojem i napravljena od silike dobivene od pepela rižine pljeve koju je Goodyear predstavio još 2014. godine.

Oba navedena modela konceptnih guma samo su idejne prirode i Goodyear ih trenutno ne namjerava proizvoditi.

BH 03 model gume koja sama proizvodi elektricnu energiju BH 03 model ima trodimenzionalnu mrezu koja predstavlja unutarnju strukturu gume Goodyearov i Dunlopov paviljon na 85.medunarodnom sajmu automobila u Zenevi Triple Tube Concept Lexus Triple Tube model konceptne gume Triple Tube