Tehnika Vijesti

Goodyear u svemiru proučava materijale

U Američkom nacionalnom laboratoriju koji djeluje pri Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kompanija Goodyear Tire & Rubber Company namjerava izvesti testiranje komponenata gume u drugoj polovici ove godine. U uvjetima mikrogravitacije na svemirskoj postaji proučit će nastajanje jedinstvenih strukturnih oblika silike (silicijevog dioksida) koje se ne mogu stvoriti na Zemlji. Budući da se silika upotrebljava kao materijal za izradu guma, njezine nove molekulske strukture mogle bi omogućiti bolju iskoristivost goriva i druga poboljšanja kod izdržljivosti guma, stoga će se Goodyearovi inženjeri i znanstvenici na temelju prvih proučavanja odlučiti bi li bilo vrijedno razmisliti o daljnjim istraživanjima.

Nedavni akademski eksperimenti u uvjetima mikrogravitacije pokazali su naime sposobnost stvaranja jedinstvenih morfoloških svojstava koja bi mogla pridonijeti razvoju izdržljivijih proizvoda.

Istraživanje će se odvijati na osnovi sporazuma s Centrom za napredak znanosti u svemiru (CASIS) koji ima ovlaštenje NASA-e za upravljanje Američkim nacionalnim laboratorijem ISS. On omogućuje kompanijama i istraživačima da na nov i jedinstven način provjeravaju materijale koje upotrebljavaju u svojoj proizvodnoj liniji. Kako je naglasila direktorica za gospodarske inovacije u CASIS-u Cynthia Bouthot, Goodyear svojim namjerama dokazuje da radi poboljšanja svoje proizvodne linije razmišlja izvan ustaljenih okvira.

Goodyear se smatra pionirom inovacija na području guma povezanih sa svemirom jer se ponosi prvim i jedinim gumama na Mjesecu i brojnim provedenim projektima s agencijom NASA. To dokazuje njihovu odlučnost da bi radi razvoja novih tehnologija koje bi donijele revolucionarne proizvode sa stvarnim prednostima za korisnika otišli i na kraj svijeta, a čak i izvan njega.