Vijesti

Grupa Renault i Google Cloud sklopili partnerstvo radi ubrzavanja Industrije 4.0

Grupa Renault i platforma Google Cloud danas su najavili novo industrijsko i tehnološko partnerstvo usmjereno na ubrzavanje digitalizacije industrijskog sustava Grupe Renault i prelaska na Industriju 4.0.

Digitalizacija tvornica i razvoj industrijskih rješenja

Doprinos Grupe Renault Industriji 4.0 već je dobro poznat te ona još od 2016. razvija vlastitu digitalnu platformu za povezivanje i objedinjavanje podataka o industriji s 22 lokacije Grupe diljem svijeta (76% proizvodnje vozila) i iz više od 2.500 strojeva. Tim se novim partnerstvom s platformom Google Cloud, među ostalim, namjerava optimizirati platformu za upravljanje podacima o industriji koja je u vlasništvu Grupe Renault i kojom ona neovisno upravlja. Rješenja i iskustvo platforme Google Cloud u području pametne analitike, strojnog učenja i umjetne inteligencije omogućit će Grupi Renault da unaprijedi svoj lanac opskrbe te učinkovitost i kvalitetu proizvodnje, te da ostvarenom uštedom energije smanji učinak na okoliš. Tim će se poboljšanjima potaknuti razvoj novih vertikalnih rješenja u automobilskoj industriji.

Razvoj digitalnih vještina

Osposobljavanje zaposlenika još je jedan važan dio tog novog partnerstva. Grupa Renault i platforma Google Cloud planiraju izgraditi jedinstven i fleksibilan program za unaprjeđenje vještina timova za procesno inženjerstvo, proizvodnju i IT kroz sastanke s timom Googlea usmjerene na suradnju, osposobljavanje i podršku. Cilj tog programa jest poboljšati kulturu koju pokreću podaci, a koja je ključan dio svakodnevnog profesionalnog života zaposlenika društva Renault, kako u operativnim radnjama, tako i u postupcima donošenja odluka. 

„Ova suradnja savršen je prikaz digitalne strategije Grupe Renault koja se ovdje primjenjuje u području industrije. Ovaj ugovor i predanost naših timova za IT, proizvodnju i upravljanje lancem opskrbe omogućit će nam da ubrzamo pokretanje našeg plana za Industriju 4.0 osmišljenog radi transformacije i povezivanja naših tvornica i logističkih procesa diljem svijeta kako bismo unaprijedili standarde izvrsnosti i uspješnosti. Ovo partnerstvo donosi i znatne koristi za zaposlenike Grupe Renault kojima će se osigurati vrhunsko osposobljavanje u području upravljanja digitalnim podacima”, istaknuo je José Vicente de los Mozos, direktor odjela za proizvodnju i logistiku, član izvršnog odbora Grupe Renault. 

„Inovacije su upisane u DNK automobilske industrije te postoji golemi potencijal da digitalna tehnologija ostvari znatan utjecaj na proizvodnju. Ponosimo se sklapanjem partnerstva s Grupom Renault kojim ćemo im pomoći da započnu revolucionarnu budućnost proizvodnje automobila te da pokrenu novu generaciju izvrsnosti lanca opskrbe”, dodao je Thomas Kurian, direktor platforme Google Cloud.