Vijesti

Hyundai-Kia u razvoj ulaže 21,56 milijardi dolara

Vodstvo Hyundai Motor Group (HMG), u koji spada i Kia Motors, na nedavnom sastanku s predstavnicima južnokorejskog ministarstva financija predstavilo je svoje poslovne planove. Sastanku su između ostalog prisustvovali potpredsjednik Hyundai Motor, Eui-sun Chung, potpredsjednik odjela za istraživanja i razvoj, gospodin Yang i južnokorejski zamjenik premijera, koji je ujedno i ministar financija, gospodin Kim Dong-yeon i zamjenik ministra gospodarstva.
Iz Hyundai Motor Group istovremeno su priopćili da u sljedećih 5 godina (2018-2022) namjeravaju uložiti u investicije oko 21,56 milijardi dolara. Investicije će biti prvenstveno namijenjene novim poslovnim područjima kao što su robotika, umjetna inteligencija, elektrifikacija vozila, autonomna vozila, energije budućnosti (baterije, vodik) i start-up poduzeća. Poslovna skupina će prema očekivanjima u sljedećih 5 godina kreirati oko 45.000 radnih mjesta.
HMG, gdje glavninu automobilskog posla čine tvrtke sestre Hyundai Motor, Kia Motors i Mobis, želi se u razvoju autonomnih vozila povezati s tehnološkim tvrtkama. U siječnju su tako najavili strateško partnerstvo s tvrtkom Aurora iz Silikonske doline, koja ima dobro razvijenu tehnologiju, namijenjenu autonomnim vozilima.
“Globalni trendovi brzo se mijenjaju. Aktivno investiramo u nove tehnologije i zapošljavamo sve više talentiranih ljudi,” rekao je na sastanku s vladom potpredsjednik Hyundaija, gospodin Chung Eui-sun said. U siječnju je gospodin Chung posjetio sajam zabavne elektronike u Las Vegasu, gdje je Kia predstavila električnog crossovera Niro EV i nekoliko svojih tehnologija budućnosti. Skupina Hyundai-Kia već je ranije u razvoju povezivosti vozila udružila snage s američkim tehnološkim velikanom Cisco Systems i kineskim Baidu-om.
U 2021. godini početak prodaje autonomnih vozila 4. stupnja
Južnokorejski div namjerava od 2019. na ceste poslati veliku testnu flotu autonomnih vozila, koja će ubrzati put masovnoj proizvodnji. Kia će s novim pilotskim projektom Smart City od 2021. godine na tržištu ponuditi autonomna vozila 4. stupnja, koja će biti raspoloživa u tzv. pametnim gradovima.
Potpuno novi električni model s gorivim ćelijama
2020. godine Kia će kupcima ponuditi vozilo, koje će pokretati električna energija i gorive ćelije (FCEV), a već prije – početkom 2019. – u Europi očekujemo početak prodaje električnog crossovera Niro EV.
Kia će do 2025. ponuditi 16 električnih vozila
Kia će u sljedećim godinama i dalje širiti svoju ponudu ekološki prihvatljivijih vozila. Do 2025. tako namjerava ukupno ponuditi čak 16 električnih vozila – hibridna (HEV, PHEV), električna (EV) i vozila s tehnologijom gorivih ćelija (FCEV).