Tehnika Vijesti

Hyundaijeva tehnologija otiska prsta

  • Prvi senzor za otisak prsta u autoindustriji predstavljen u SUV modelu Santa Fe 
  • Tehnologija omogućuje otključavanje i pokretanje vozila bez upotrebe ključeva automobila
  • Tehnologija otiska prsta nudi maksimalnu sigurnost i neprestano se ažurira uz značajku “dinamično ažuriranje”

Hyundai je predstavio prvu tehnologiju senzora otiska prsta koja omogućuje vozačima ne samo otključavanje vratiju već i pokretanje njihova automobila. Hyundai će tehnologiju prvo ugraditi u svoj SUV model Santa Fe, a bit će ponuđena na određenim tržištima već u prvom kvartalu 2019. godine.

Da bi otključao vozilo, vozač treba postaviti prst na senzor koji se nalazi na kvaki vrata. Šifrirane informacije o otisku prsta će se identificirati i poslati sustavu nadzora otiska prsta koji se nalazi u vozilu. Također, vozač na isti način može jednostavno pokrenuti motor automobila dodirujući gumb za paljenje automobila koji je također opremljen senzorom za skeniranje otiska prsta.

Tehnologija pruža mogućnost prilagodbe okruženja za vožnju prema sklonostima vozača. Sukladno informacijama o preferencijama vozača koje se očitavaju s otiska prsta, vozilo automatski podešava poziciju sjedenja, značajke povezivosti i poziciju bočnih osvrtnih ogledala prema vozaču. 

Hyundai se bavio i sigurnosnim pitanjima vezanim uz pametnu tehnologiju za senzor otiska prstiju. Sustav analizira razlike u razini elektriciteta u različitim dijelovima te tako učinkovito sprječava krivotvorenje i lažne otiske prstiju. Mogućnost tehnologije da pogrešno prepozna otisak prsta druge osobe kao vozača je samo 1 naprema 50.000, što ga čini pet puta učinkovitijim od uobičajenih ključeva vozila, uključujući i pametne ključeve. Štoviše, u učenju prepoznavanja otisaka prstiju u realnom vremenu koje podržava sustav “dinamičnog ažuriranja”, sustav senzora otisaka prstiju može kontinuirano poboljšavati svoju uspješnost.

Hyundai će primijeniti tehnologiju otiska prstiju na odabranim tržištima i postupno je proširiti na druga tržišta. Također, Hyundai planira nastaviti implementaciju drugih prilagodljivih tehnologija u vozila, kako bi se još više osnažio kao tehnološki predvodnik na budućem tržištu mobilnosti.