Vijesti

Istraživački odjel Volkswagen koncerna nevidljivo čini vidljivim

Istraživački odjel Volkswagen koncerna zajedno s drugim proizvođačima vozila u sklopu istraživačkog projekta INTERSAFE-2, koji podržava Europska komisija, razvio je inovativne sustave potpore na križanjima: na osnovu komunikacije između vozila i prometne infrastrukture vozač ne dobiva samo informacije o vidljivom prostoru oko križanja, već prije svega informacije o skrivenim objektima. Na taj se način automatski na križanjima prepoznaju opasne prometne situacije, čime se omogućuje adekvatna podrška vozača u situacijama bitnim za sigurnost. U tim kritičnim trenucima vozilo izdaje ciljana akustička i optička upozorenja i povećava kočioni tlak. Vozač međutim u svakom trenutku snosi punu odgovornost za vožnju i ima punu kontrolu nad vozilom.

Prototip baziran na Passatu CC, koji je konstruirao Istraživački odjel Volkswagen koncerna, opremljen je s pet sustava potpore razvijenih specijalno za križanja: potporom za skretanje ulijevo i skretanje udesno, potporom za prelazak preko križanja i potporom za crveno svjetlo i znakove obveznog zaustavljanja. Ove funkcije vozača u slučaju prometnog prekršaja upozoravaju u tri eskalacijska stupnja – prvo akustički, potom vizualno i na kraju dodavanjem kočionog tlaka.

U svrhu testiranja na križanju dviju ulica u Wolfsburgu instalirana je tehnologija  za prepoznavanje pješaka i vozila, koja se sastoji od laserskog skenera, infracrvenog senzora i WLAN sustava kao komunikacijske tehnologije. S ciljem izrade buduće potpore za križanja ova je tehnologija testirana zadnjih mjeseci u kombinaciji sa specijalno opremljenim prototipovima vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.