Povijest Vijesti

Jaguar C-type dobiva nasljednika

Jaguar Classic slavi 70. godišnjicu legendarnog sportskog trkača C-type kreirajući strogo ograničenu seriju novih automobila C-type Continuation, koji će se ručno izrađivati u Jaguarovim Classic Worksima u Coventryju. Program nastavka priozodnje C-type-a omogućit će zaljubljenicima u povijest automobilstički utrka da prvi put izravno od Jaguara kupe novi tvornički izgrađeni primjer ultimativnog  C-typea, prvog automobila s disk kočnicama iz 1953. godine.

Izvorni C-type napravljen je između 1951. i 53., a bio je poznat po svom izuzetno fluidnom obliku, djelu dizajnera, aerodinamičara i umjetnika Jaguar Carsa Malcolmu Sayera. C-type je pobijedio na iscrpljujućoj utrci 24 sata Le Mansa na svom debiju 1951. godine, postigavši prvu od sedam izravnih pobjeda Jaguara na francuskoj utrci izdržljivosti. Od 1952. godine, C-type je pionir u usvajanju inovativne tehnologije disk kočnica u moto-sportu, s revolucionarnim sustavom koji su razvili Jaguar i Dunlop, postigavši prvu pobjedu za automobil s disk kočnicama sa Stirling Mossom na Velikoj nagradi Reimsa u Francuskoj i natječući se na Mille Miglia u Italiji. C-type ponovno je osvojio Le Mans 24 sata 1953. godine, a također je uživao uspjeh u rukama privatnih vlasnika, što je doprinijelo da Jaguar završi viceprvakom na svjetskom prvenstvu u sportskim automobilima.

Dan Pink, direktor Jaguara Classic, rekao je: „Vođeni nekim od najcjenjenijih trkačkih vozača u povijesti, C-type je postavio temelje Jaguarovom uspjehu u trkama izdržljivosti i sinonim je za dizajn i inženjerske inovacije. Sedamdeset godina kasnije, Jaguar Classic ponosan je što može iskoristiti najnovije inovacije u proizvodnoj tehnologiji – zajedno s tradicionalnim vještinama i nenadmašnom stručnošću – kako bi ponovno predstavio ovaj legendarni automobil za uživanje nove generacije entuzijasta.”

Od 53 Jaguara C-type napravljenih pedesetih godina prošlog stoljeća, 43 su prodana privatnim vlasnicima, ali serijska specifikacija C-typea bila je ograničena na automobile s bubanj kočnicama, s dvostrukim karburatorima i 200 konjskih snaga, u stilu automobila iz 1951. godine. Osam novih primjeraka C-type Continuation bit će izrađeno uoči utrke i nadahnutog događaja za njihove vlasnike 2022. godine. Svaki će primjer odražavati specifikaciju radnog tima pobjedničkog Le Mans-a iz 1953. godine, uključujući 3,4-litreni redni šestcilindrični motor s trostrukim Weber karburatorom.

Nadovezujući se na iskustvo stečeno s prethodnim programima Jaguar Classic Continuation za lagane E-type, XKSS i D-type, inženjeri Jaguara Classic iz Jaguarove su arhive koristili podatke te ih koristili zajedno s najnovijim računalnim dizajnerskim tehnologijama.

Ekskluzivni pristup originalnim inženjerskim crtežima i evidencijama poduzeća koje je stvorio izvorni razvojni tim C-typea uključujući Malcolma Sayera, voditelja natjecanja Lofty England i inženjere Williama Heynesa, Boba Knighta i Normana Dewisa – osiguravaju zadržavanje autentičnih specifikacija iz 1953. godine. Idući tim inženjerskim CAD podacima korak dalje, Jaguar Classic prvi je put ikad pružio priliku kupcima da vizualiziraju svoj primjerak C-typea virtualno koristeći posebno dizajnirani mrežni konfigurator. Ovaj novi alat na classicvisualiser.jaguar.com omogućuje korisnicima usporedbu boja i opcija ukrašavanja između 12 autentičnih boja vanjštine i osam dostupnih boja unutrašnjosti te primjenjuju opcionalne trkaće okrugle krugove, značku upravljača i oznaku poklopca motora.

Dodatne opcije dostupne kupcima C-tipa Continuation uključuju pojaseve koje je odobrila FIA ili zaštitu od prevrtanja.