Predstavljamo

Kako Peugeot vidi bistro – Foodtruck Peugeot

Peugeot je pretpremijerno otkrio 2. travnja svoje viđenje koncepta „food truck“ na tržnici Carreau du Temple u Parizu. Riječ je o inovativnom spoju novih doživljaja u službi pokretnog i kvalitetnog restorana. Peugeot Design Lab, studio za globalni dizajn marke Peugeot, osmislio je i dizajnirao Foodtruck Peugeot, nazvan Le Bistrot du Lion, koji se 14. travnja seli na Milanski tjedan dizajna 2015., nakon čega će se pridružiti Francuskom paviljonu na Svjetskoj izložbi u Milanu koja je ove godine usmjerena na temu „Hrana za planet, energija za život“.

Nije nimalo slučajno što je povijest marke Peugeot započela prije više od dva stoljeća u Francuskoj, zemlji gastronomije i automobila, jer ta dva umijeća počivaju na točnosti, istraživanju i inovaciji. Već 1810. godine, obiteljski mlin za žito Peugeot prenamjenjuje se za proizvodnju oštrica za pile. Industrijska pustolovina brzo se razvija i donosi 1840. godine prvi mlinac za kavu Peugeot, potom 1874. prvi mlinac za papar Peugeot čiji mehanizam ima doživotno jamstvo. 1882. godine na svijet dolazi prvo prometalo Peugeot, bicikl Grand Bi, a ubrzo nakon toga i drugo vizionarsko ostvarenje, prvi automobil Peugeot. Otad je Peugeot na ceste diljem svijeta stavio više od 65 milijuna vozila.

U 2015., Peugeot je jedina marka na svijetu koja se još uvijek aktivno bavi proizvodnjom predmeta namijenjenih „umjetnosti blagovanja“, kao i dizajnom i proizvodnjom osobnih prijevoznih sredstava – automobila, bicikla, skutera – koji se proizvode u milijunima primjeraka. Dvjesto godina duga tradicija plodnih kreacija, domišljatosti i dizajna, ponovno se sreće danas kada se rađa inovativni koncept „food truck“, jedinstvena vizija marke Peugeot pokretnog restorana za pružanje zadovoljstva i osjetilnog užitka.

“Od svog osnutka, Peugeot je dizajnirao i proizveo tisuće predmeta za dom i za mobilnost, koji podjednako dokazuju naše industrijsko umijeće i raznolikost, kao i naše suvereno vladanje novim formama u službi funkcionalnosti. „Foodtruck Peugeot“ plod je tog nasljeđa: pokretno sredstvo, automobil, koji se, kada se zaustavi, pretvara u pokretni restoran neviđenih oblika za jedan „food truck“. Naš cilj: pobuditi sva čula – vid, okus, njuh, sluh, dodir – s dozom suvremenosti i sklada svojstvenima za Peugeot”, naglasio je Gilles Vidal, direktor za dizajn Peugeot

Cathal Loughnane, voditelj studija Peugeot Design Lab rekao je: „Korisnici su uvijek u središtu svega što radimo. Za Foodtruck Peugeot, podjednako smo mislili na one koji kuhaju i na one kojima će se hrana posluživati. Više nema granice između interijera i eksterijera Foodtrucka Peugeot, svatko može vidjeti što kuhar priprema i kako se odvijaju pripreme. A kuhar je u neposrednoj blizini svojih gostiju. Također smo htjeli oblicima naglasiti tu preobrazbu ,prije i poslije’. ‚Prije’, jer dok se vozi, Foodtruck Peugeot pravi je kompaktni furgon koji ima sva stilska obilježja marke Peugeot. ‚Poslije’, jer kad se zaustavi, Foodtruck Peugeot pretvara se u restoran Le Bistrot du Lion, s dosad neviđenim rasporedom prostora i funkcionalnostima.“

Sa svojim linijama koje u potpunosti prate tehniku, Foodtruck Peugeot je kompaktan i savršeno prilagođen gradskoj uporabi. Ima kratke prevjese kao jamstvo upravljivosti i dugi međuosovinski razmak za velik iskoristivi obujam. Kada stigne na svoje odredište, Foodtruck Peugeot širi svoja krila i udvostručuje svoj raspon pretvarajući se u pravi amfiteatar. Le Bistrot du Lion sastoji se od prostora za pripremu jela, za njihovo posluživanje, prostora za posluživanje pića, te prostora u produžetku namijenjenog glazbi, u skladu s digitalnom platformom Peugeot MUSIC koju je Marka nedavno pokrenula i koja nudi internetski radio i ekskluzivne popise pjesama. Da bi korisnici mogli maksimalno uživati u tom trenutku, Foodtruck Peugeot sa sobom nosi sve što je potrebno kako bi se više od 30 gostiju udobno smjestilo vani pokraj restorana Le Bistrot du Lion s priborom za jelo, tanjurima, visokim stolovima i suncobranima Umbrosa. I sve to na odgovoran način jer Le Bistrot du Lion ne dopušta ni trunku otpada nakon degustacije.

Ljubitelji hrane neće propustiti ni najmanji pokret kuhara na djelu zahvaljujući zaslonu od 46 inča i kompletu od 8 srednjetonskih i 32 visokotonska zvučnika marke Focal raspoređenih između furgona i njegove prikolice. Zvučnici Focal iznimno vjerno reproduciraju i najmanje pucketanje hrane na pločama za kuhanje. Jednako tako snažno reproduciraju zvuk kada se spoje na DJ-miksetu restorana Le Bistrot du Lion koju su prvi iskušali francuski DJ-evi Adriano i The Reflex.

Kako bi osigurao da Foodtruck Peugeot bude u potpunosti funkcionalan te da zadovoljava sve homologacijske i higijenske norme, Peugeot Design Lab oslonio se na marku Euromag, specijaliziranu za pokretne restorane. Ugrađeni materijali za pripremu hrane i za kuhinju potpuno su profesionalni i nadasve polivalentni s namjerom da zadovolje nadahnuće i nadarenost svih kuhara, i to za svaki tip kuhinje: gastronomska, fuzijska i molekularna kuhinja. Ugrađene su četiri grill i indukcijske ploče te jedna friteza. Ventilacijski sustav osigurava kvalitetu zraka, dok rashladni prostor u podvozju od 400 litara jamči svježinu hrane. Rashladni element od 350 litara čuva piće na hladnom dok profesionalni aparat za kavu koji potpisuje proizvođač Rocket Espresso, nudi zamamni espresso.

Peugeot je talentiranom francuskom kuharu Svenu Chartieru (iz restorana Saturne i Le Clown Bar u Parizu) povjerio da prvi iskuša Le Bistrot du Lion. Riječ je o susretu koji odmah ostavlja ispravan dojam, između prvog pokretnog restorana marke i kuhara koji poštuje regionalnu kuhinju, dajući prednost lokalnim proizvodima i ekološkom uzgoju. Jednako tako, u rukama Svena Chartiera naći će se i posve novi mlinac za sol i papar Peugeot osmišljen da prati Foodtruck Peugeot na svim njegovim kulinarskim putovanjima. Taj mlinac nazvan je Milan, kao novo priznanje spoju „umjetnosti blagovanja“ i dizajna. Prvi mlinac proizveden u velikoj seriji koji je dizajnirao Peugeot Design Lab, set Milan, najprije će se ekskluzivno prodavati u Francuskom paviljonu tijekom čitave Svjetske izložbe, a potom će se distribuirati na prodajnim mjestima poduzeća PSP Peugeot (Poivrières Salières Production). Proizveden u tvornici PSP u gradu Quingeyu u francuskom departmanu Doubs, Milan je izrađen od bukve, lokalnog drva iz regije Franche-Comté, te upotrebljava ekskluzivni sustav U-Select koji omogućuje precizno podešavanje veličine zrnaca, a time i okusa mljevenog začina, uz 6 mogućnosti gradacije. Mlinci Peugeot koji se izvoze diljem svijeta i proizvedu svake godine u više od 2,5 milijuna primjeraka ostaju mjerilo za sve kuhare zahvaljujući preciznosti njihovog mehanizma i dugog vijeka trajanja.

Otkriven u Parizu, Foodtruck Peugeot preselit će se od 14. travnja na štand marke Peugeot na Milanskom tjednu dizajna 2015., nakon čega će prijeći još nekoliko kilometara kako bi se pridružio Francuskom paviljonu na Svjetskoj izložbi u Milanu. Tamo će ostati tijekom čitave izložbe i zasigurno će biti jedna od najvećih atrakcija u Francuskom paviljonu.

PEUGEOT_FOODTRUCK_001  PEUGEOT_FOODTRUCK_002 PEUGEOT_FOODTRUCK_1504PC004 PEUGEOT_FOODTRUCK_1504STYLE_001Moulin Milan 3-4 View Pepper White Background (3)