Vijesti

Kia će u Indiji graditi tvornicu

Kia Motors je s vladom indijske savezne države Andhra Pradesh potpisala sporazum o gradnji nove tvornice u distriktu Anantapur. Na svečanosti u gradu Vijayawada prisustvovali su visoki predstavnici kompanije Kia Motors i predstavnici regionalnih vlasti.

Kia investira 1,1 milijardu dolara

Investicija u prvu Kijinu tvornicu u Indiji iznosi čak 1,1 milijardu dolara.

Početak proizvodnje sredinom 2019.

Investitori planiraju početak gradnje krajem ove godine. Početak serijske proizvodnje, koja bi trebala dostići oko 300.000 vozila godišnje, očekuje se sredinom 2019. godine. Kia namjerava u novoj tvornici, koja će se protezati na 2,16 km2, proizvoditi limuzine i sportske terence, isključivo namijenjene indijskom tržištu. Tvornica će imati pogone za prešanje, varenje, karoseriju i završnu montažu, a pored Kije svoje mjesto tu će naći i brojni dobavljači.

Indija prilika za daljnji rast Kije

Na svečanosti je Han-Woo Park, predsjednik kompanije Kia Motors, rekao: “Naša nova tvornica u Indiji će nam omogućiti da prodajemo vozila na petom najvećem tržištu automobila na svijetu, ali i nuditi veću fleksibilnost u globalnom poslovanju. U svijetu raste potražnja za vozilima Kia, zato je ova tvornica korak naprijed na putu do cilja – da postanemo najveći proizvođač automobila na svijetu.”

Proizvodnja na ogromnom i brzo rastućem tržištu novih vozila

Izgradnja novog proizvodnog pogona u Indiji će omogućiti Kiji da zadrži status jednog od najbrže rastućih automobilskih brandova na svijetu. Tvornica u Anantapuru će najstarijem korejskom proizvođaču automobila, kada krene prodaja vozila u Indiji, omogućiti postizanje održivog rasta prodaje – lokalno i globalno.

Indija je najbrže rastuće veliko tržište, koje s više od 3,3 milijuna prodanih vozila u 2016. godini predstavlja peto najveće automobilsko tržište na svijetu. Analitičari predviđaju da će Indija već krajem 2020. da postane treće najveće tržište. Pored ovih pozitivnih prognoza vodeće ljude u Kiji u investiciju uvjerili su i mreža dobavljača, koja se izuzetno brzo širi, te educirani kadrovi.