Tehnika Vijesti

Kia & Hyundai – inovativno punjenje i parkiranje


Sustav omogućava lakše punjenje električnih vozila s autonomnom funkcijom

Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company u videu su predstavili bežično punjenje električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje (AVPS – Automated Valet Parking System) bliske budućnosti kada će biti puno više električnih vozila nego danas.

Sustav će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Vozilo s napunjenom baterijom će se samo ukloniti s punjačkog mjesta i time drugim električnim vozilima omogućiti punjenje.

Nakon naredbe za punjenje vozila preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog punjačkog mjesta. Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena, vozilo će se samo pomaknuti na prazno mjesto za parkiranje pomoću upotrebe sustava AVPS koji će na tom mjestu punjenja omogućiti punjenje drugim vozilima. Kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača.

Cijeli proces zahtijeva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkirališta, sustava punjenja i vozača. Parkiralište šalje lokacije praznih mjesta za parkiranje i punjenje, dok sustav punjenja osvježava stanje napunjenosti vozila u realnom vremenu.

Kia i Hyundai razmatraju komercijalnu upotrebu tehnologije prilikom lansiranja 4. stupnja autonomnih vozila 2025. godine. Kia i Hyundai također namjeravaju započeti s prodajom autonomnih vozila u nekim pametnim gradovima od 2021., dok je njihov cilj lansirati na tržište potpuno autonomna vozila 2030. godine.