Izdvojeno Test

Kia nove dimenzije

Novi Rio upotunjuje ponudu Kije između Picanta i Cee’da, a smjestio se u tzv. “B” segment tj. segment gradskih automobila. Svojim kvalitetama spretno se probija u sam vrh segmenta i pritom razvikanoj konkurenciji zadaje glavobolju.

Pri samom spominjaju imena Kia mnogima je još pred očima model Pride ili Shuma na koje je europska konkurencija s visine i s podsmjehom gledala. Snažna ekspanzija korejskog giganta, grupacije Hyundai/Kia, u par je posljednjih godina dobrano i vrlo sigurno zauzela odlične pozicije na svjetskom, a prvenstveno europskom tržištu. Unutar grupacije, Kia je brand zadužen da dizajnom privuče mlađu populaciju kupaca, dok je Hyundai određen za nešto konzervativnije kupce. Nakon modela Picanto i Sportage koji su predvodnici novog dizajna u Kiji na tržište je stigao i Rio, odličan predstavnik u segmentu gradskih automobila.

Treća generacije Kije Rio dizajnirana je da privuče kupce. Za razliku od bezlične prethodne dvije generacije, novi Rio vrlo je modernog i dopadljivog izgleda. Posebnim ga u dizajnu čine poklopac motora čiji je završetak izdignut iznad maske hladnjaka, te zakošeni prednji nosač krova (A nosač), s malim trokutastim stakalcem za bolju preglednost smještenim ispred prednjih vrata. Upravo taj detalj daje dopadljiv “klinast” bočni izgled automobila. Izgled stražnjeg dijela automobila je nešto umjereniji ali je stražnje staklo usko te u kombinaciji s masivnim stražnjim nosačima krova poprilično narušava preglednost straga. U testnom automobilu stvar spašavaju stražnji parkirni senzori koji su na popisu dodatne opreme s dolatom od 2.600 kn. Unutrašnjost je moderna i dopadljiva s jasnim i preglednim instrumentima te više nego solidnim materijalima i završnom obradom. U unutrašnjosti se na prvi pogled ističe par detalja: “rupa” u desnom dijelu kokpita u koju možete odložiti svoj mobitel ili neki sličan predmet te posebno dizajnirani prekidači klimatizaije i ventilacije. Prostranost u unutrašnjosti je iznad očekivanja, a posebice na stražnjoj klupi gdje se mogu bez problema smjestiti dva odrasla putnika, čak i oni visine 1,80 m. Prtljažnik ima osnovni obujam zadovoljavajućih 288 litara koji se okretanjem djeljive stražnje klupe (1/3:2/3) može povećati na 923 litre. Nedostatak prtljažnika je visok utovarni prag te samim time i njegova dubina.

Testni Rio pokreće 1,4 litreni benzinski agregat koji razvija 109 KS. Obzirom na masu praznog vozila (1.066 kg) u realnosti smo očekivali više. Motor je prilično neelastičan, a nema ni klasične naglašenosti snage u području iznad 4.000 o/min. Ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa dovoljno je precizan. Deklariranu potrošnju proizvođača od 4,3 litre na otvorenoj cesti, 7 litara u naselju te prosječnu od 5,3 litre nismo uspjeli postići. Stvarna potrošnja u realnim uvjetima je veća ali ako baš nemate preteško desno stopalo možete računati s prosjekom od 6,5 litara na 100 km. Pri spominjanju potrošnje moramo se osvrnuti na ispodprosječan obujam spremnika goriva u koji stane 43 litre goriva pa je osjećaj veće potrošnje potaknut i tim manjim obujmom spremnika te velikim pokazateljem količine goriva na instrumentnoj ploči.

Ovjes novog Ria je tvrđi, što nam se osobno sviđa. Neravnine dobro guta i ne narušava udobnost putnika u kabini. Pri oštrijoj vožnji poželjeli smo precizniji upravljač s bržim i jasnijim odazivom, mada je i ovaj upravljač iznad prosjeka u segmentu gradskih automobila.

Brojna ponuda u ovom segmentu Kiji Rio neće olakšati put ka uspjehu na tržištu. Dizajn, kvaliteta i pouzdanost elementi su kojima se Rio bori za uspjeh kod kupaca. Paleta od dva benzinska (1.25 i 1.4) te dva dieselska (1.1 i 1.4) motora sada čini ponudu Ria na tržištu. Na tržište će stići i karoserijska izvedba s troja vrata. Promotivna cijena testiranog modela je 97.990 kn na koju treba dodati metalik boju (2.500 kn) te parkirne senzore straga (2.600 kn) koji su elementi opcijske opreme. Testirani je primjerak opremljen trećim paketom opreme (Urban) od četiri ponuđena (Active, Fun, Urban i Style). Naravno da se i na model Rio odnosi poznato jamstvo Kije od sedam godina ili 150.000 km.

 Tehnički podaci:

Kia Rio 1.4 CVVT Urban

Motor: benzinski, 4 cilindra, 1.396 ccm, 109 KS, 137 Nm 4.200 o/min, ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa

Performanse: najveća brzina 183 km/h, 0-100 km/h 11.5 s, prosječna potrošnja 5.3 l/100 km,124 g/km CO2

Dimenzije: masa 1.066 kg, dužina 4.045 mm, širina 1.720 mm, visina 1.455 mm, spremnik goriva 43 litre, prtljažnik 288 – 923 litre

cijena početnog modela: 97.990 kn

cijena testiranog modela: 100.490 kn